Phishing: valse e-mails en sms'jes.

man met blauwe jas die op telefoon kijkt
Phishing

Odido stuurt je een e-mail of sms’je als je een openstaande factuur hebt die je nog moet betalen. Maar er zijn ook oplichters die neppe e-mails of sms’jes sturen, die lijken op die van Odido. Dit zijn oplichters die je proberen te misleiden, zodat je geld naar ze overmaakt. Of persoonlijke gegevens doorgeeft. Dit is een vorm van internetfraude. Noemen we phishing. Fraudeurs kunnen ook telefoonnummers vervalsen. Dat heet spoofen.

Let daarom goed op als je een mail krijgt die je niet vertrouwt. Lees hier wat je dan moet doen. En we vertellen je wat we zelf doen tegen fraude.

Verschillende soorten phishing.

Spear phishing

We zien steeds vaker dat mensen worden opgelicht op WhatsApp. Dit noemen we spear phishing. De oplichter doet zich voor als een bekende, en vraagt je om geld voor te schieten. Meestal met een vage smoes. Lijkt net echt, omdat het bericht komt van iemand die je kent.

Tip: krijg je een bericht van iemand die vraagt om geld? Altijd even bellen. Dan weet je zeker dat het écht die persoon is. Krijg je hem of haar niet te pakken? Maak dan geen geld over.

Spoofing

Misschien is het je al eens overkomen: iemand belt je en zegt een gemist telefoontje van je 06-nummer te hebben. Maar je hebt niet gebeld, er staat niks in de belgeschiedenis van je telefoon en je kent deze persoon niet. Je nummer is gebruikt voor een spoofcall.

Bij spoofcalls neemt de crimineel een andere identiteit aan. Eentje die je genoeg vertrouwt, in de hoop dat ze je op kunnen lichten. Je kan hier helaas niet zoveel aan doen. Laat anderen in ieder geval weten dat oplichters je 06-nummer gebruiken, zodat ze er niet intrappen.

Scammers

Weer een andere vorm van oplichting: je wordt gebeld door een onbekend (soms buitenlands) nummer. De beller vertelt dat hij van ‘de Nationale Politie’ is, of van ‘De Nederlandse Rechtbank’, of van een andere vage organisatie die officieel klinkt. Trap er niet in. Geef geen persoonlijke gegevens door. En maak zeker geen geld over.

Voorbeelden van neppe e-mails en sms’jes.

Hieronder hebben we wat voorbeelden van phishingberichten gezet. Heb je een e-mail of sms gekregen die er nog niet bij staat? Laat het ons weten op phishing@odido.nl. Kijk ook even op FraudeHelpdesk.nl, kan zijn dat het daar al wel op staat.

Twijfel je over een betaling? Check altijd eerst de status van je betaling in Mijn Odido.

De voorbeelden hieronder zijn van Odido en T-Mobile. Dat we onze naam hebben veranderd, betekent niet dat we je vragen om aanpassingen of controles te doen.

Automatische incasso mislukt.

Uit naam van Odido wordt een sms gestuurd over een mislukte automatische incasso. In het sms’je staat een link om het openstaande bedrag van 9,73 euro binnen 5 dagen via iDEAL te betalen. Doe je dit niet, dan loop je kans op 15 euro buitengerechtelijke incassokosten. De link gaat naar een neppe Mijn Odido pagina.

Accountgegevens controleren.

Meerdere mensen hebben een sms gekregen van een buitenlands telefoonnummer. Ziet eruit als een sms’je van Odido, maar dat is het niet. Er wordt gevraagd om meteen accountgegevens te controleren, of een betaalrekening te koppelen aan een account. Daarvoor klik je op een link. Er zijn 3 verschillende links:

 1. S[.]id/Odidos

 2. [.]id/OdidoNL

 3. S[.[id/Odido-NL

Deze links gaan naar een neppe pagina. Die wordt gebruikt om je inloggegevens te stelen.

Herinnering om te betalen.

Meerdere mensen hebben een e-mail gekregen over facturen die nog niet zijn betaald. In de mail staat een link om de status van de factuur te bekijken. Maar de link gaat naar een neppe pagina die lijkt op My T-Mobile.

Betalingstermijn voorbij.

We hebben ook gehoord van mensen die een e-mail kregen uit naam van T-Mobile, over een betalingstermijn die voorbij is. Goed om te weten: we vragen je nooit om een factuur te betalen in crypto-valuta. En onze e-mailadressen eindigen altijd op @ odido.nl. Dat was eerst @ t-mobile.nl.

Uitzending Opgelicht?!

Het tv-programma Opgelicht?! maakte een aflevering over phishing uit naam van T-Mobile. Dat ging over sms’jes met een link erin, waarmee oplichters proberen toegang te krijgen tot bankgegevens van de ontvanger. Lees het artikel op de website van het tv-programma.

Dit moet je wel en niet doen.

Heb je een bericht gekregen, en weet je niet zeker of je het kan vertrouwen? We hebben een paar tips voor je op een rij gezet.

Heb je vragen? Bel ons even. We zijn er voor je.

Doen

 • Check of het e-mailadres van de verzender eindigt op @t-mobile.nl, @t-mobilethuis.nl, @mailing.t-mobile.nl of @ odido.nl en @mail.odido.nl.

 • Klik niet zomaar op een link. Check eerst of de link begint met https://www.odido.nl.

 • Een verdachte e-mail? Stuur ‘m door naar phishing@odido.nl.

 • Verwijder berichten die je niet vertrouwt meteen.

Niet doen

 • Betaal niet met bitcoins of vouchers. Daar vragen we nooit om.

 • Klik nooit op een link of knop in een bericht dat je niet vertrouwt.

 • Vragen bekenden om geld? Altijd eerst even bellen. Weet je zeker dat het echt van hem of haar komt.

 • Antwoord niet op berichten die je niet vertrouwt.

Veelgestelde vragen over phishing.

We zijn er voor je.

Vragen? Vragen! Hier vind je de meeste antwoorden. Niet gevonden? Bel ons. Chat met onze chatbot. Stel je vraag in de community. Of regel het in de Odido App. Net wat je wil.

Chat met Izzi.

Je wil het meteen regelen. Snappen we. Onze chatbot Izzi staat 24/7 voor je klaar.

De chatbot van Odido

Check Mijn Odido.

Bekijk je factuur, verhoog je internetsnelheid en regel wat je wil.

Mijn Odido

Bel met Odido Service.

Bellen kan natuurlijk ook. Werkdagen 8-20 uur. Weekend 9-17.30 uur.

Chat met Izzi.

Je wil het meteen regelen. Snappen we. Onze chatbot Izzi staat 24/7 voor je klaar.

De chatbot van Odido

Check onze app.

Bekijk je factuur, verhoog je internetsnelheid en regel wat je wil.

De app van Odido

Bel met Odido Service.

Bellen kan natuurlijk ook. Werkdagen 8-20 uur. Weekend 9-17.30 uur.

Ben je ondernemer? Stel je vraag aan Odido Business.