Phishing: valse e-mails en sms'jes.

man met blauwe jas die op telefoon kijkt
Phishing

Odido stuurt je een e-mail of sms’je als je een openstaande factuur hebt die je nog moet betalen. Maar er zijn ook oplichters die neppe e-mails of sms’jes sturen, die lijken op die van Odido. Dit zijn oplichters die je proberen te misleiden, zodat je geld naar ze overmaakt. Of persoonlijke gegevens doorgeeft. Dit is een vorm van internetfraude. Noemen we phishing. Fraudeurs kunnen ook telefoonnummers vervalsen. Dat heet spoofen.

Vertrouw je het niet of is de afzender van de e-mail anders? We vertellen je wat je het beste kan doen. Ook leggen we meer uit over de verschillende vormen van fraude.

Goed om te weten: onze e-mailadressen eindigen altijd op @odido.nl of @mail.odido.nl Dit zijn dus veilige mails.

Verschillende soorten phishing.

Spear phishing

We zien steeds vaker dat mensen worden opgelicht op WhatsApp. Dit noemen we spear phishing. De oplichter doet zich voor als een bekende, en vraagt je om geld voor te schieten. Meestal met een vage smoes. Lijkt net echt, omdat het bericht komt van iemand die je kent. Let ook op het telefoonnummer. Die is meestal anders dan je kent.

Tip: krijg je een bericht van iemand die vraagt om geld? Altijd even bellen met het nummer dat zelf hebt opgeslagen. Dan weet je zeker dat het écht die persoon is. Krijg je hem of haar niet te pakken? Maak dan geen geld over.

Spoofing

Misschien is het je al eens overkomen: iemand belt je en zegt een gemist telefoontje van je 06-nummer te hebben. Maar je hebt niet gebeld, er staat niks in de belgeschiedenis van je telefoon en je kent deze persoon niet. Je nummer is gebruikt voor een spoofcall.

Bij spoofcalls neemt de crimineel een andere identiteit aan. Eentje die je genoeg vertrouwt, in de hoop dat ze je op kunnen lichten. Je kan hier helaas niet zoveel aan doen. Laat anderen in ieder geval weten dat oplichters je 06-nummer gebruiken, zodat ze er niet intrappen.

Scammers

Weer een andere vorm van oplichting: je wordt gebeld door een onbekend (soms buitenlands) nummer. De beller vertelt dat hij van ‘de Nationale Politie’ is, of van ‘De Nederlandse Rechtbank’, of van een andere vage organisatie die officieel klinkt. Trap er niet in. Geef geen persoonlijke gegevens door. En maak zeker geen geld over.

Voice cloning is een truc waarbij boeven met slimme technieken de stem van iemand die je kent nadoen. Ze bellen je op. Ze doen alsof ze je kind zijn. Of een goede vriend. Ze vragen je dan om geld over te maken. Of om geheime informatie te geven. Trap er niet in.

Voorbeelden van neppe e-mails en sms’jes.

Hieronder hebben we wat voorbeelden van phishingberichten gezet. Heb je een e-mail of sms gekregen die er nog niet bij staat? Laat het ons weten op phishing@odido.nl. Kijk ook even op FraudeHelpdesk.nl, kan zijn dat het daar al wel op staat.

Twijfel je over een betaling? Check altijd eerst de status van je betaling in Mijn Odido.

eSIM binnenkort onbruikbaar.

Uit naam van Odido wordt een sms gestuurd met het bericht dat je eSIM vanaf de 26ste van deze maand onbruikbaar is. Ziet eruit als een sms'je van Odido, maar dat is het niet. Je wordt gevraagd om via de link meerdere stappen te doorlopen om je eSIM te heractiveren. De link gaat naar een neppe Mijn Odido pagina.

Deze pagina herken je aan de volgende url:

https://mobiel-odido[.]com

Simkaart overgezet naar eSIM.

Uit naam van Odido wordt een e-mail gestuurd met de bevestiging dat je simkaart is overgezet naar een eSIM. Heb je dit niet gedaan? Dan wordt er gevraagd om je bestelling via de link te annuleren. De link gaat naar een neppe Mijn Odido pagina.

Deze pagina herken je aan de volgende urls:

https://nl.greenpaca[.]com, https://nl.greenpaca[.]com, https://mobile-odido[.]com, https://mobile-odido[.]com, https://nl.planadev[.]com, https://nl.planadev[.]com

Bevestig je simswap of planwijziging.

Uit naam van Odido wordt een sms en e-mail gestuurd over het bevestigen dat je een aanpassing zelf niet hebt uitgevoerd. In het sms'je wordt gevraagd om via de link te bevestigen dat je niet de opdrachtgever bent van een planwijziging. In de mail wordt gevraagd om via de link de bestelling te annuleren, als je je simkaart niet naar eSIM hebt overgezet. Allebei de links (soms verkort via "t.co/") gaan naar een neppe Mijn Odido pagina.

Deze pagina herken je aan de volgende urls: 

http://mijnodido-nl[.]com, http://mijnodido-nl[.]com, https://nl[.]caregral247[.]com/steps/index[.]php, https://nl[.]caregral247[.]com

Je abonnement is opgeschort.

Uit naam van Odido wordt een sms gestuurd met het bericht dat je abonnement is opgeschort. Via de link in het sms'je verleng je je abonnement. Deze link gaat naar een nagemaakte Mijn Odido inlogpagina. De valse domeinnaam herken je aan: odido-nl[.].net.

Je telefoonnummer wordt geblokkeerd.

Uit naam van Odido wordt een sms gestuurd over het preventief blokkeren van je telefoonnummer. Dit kan je voorkomen door naar de link te gaan in het bericht. De link gaat naar een neppe Mijn Odido pagina.

Automatische incasso mislukt.

Uit naam van Odido wordt een sms gestuurd over een mislukte automatische incasso. In het sms’je staat een link om het openstaande bedrag van 9,73 euro binnen 5 dagen via iDEAL te betalen. Doe je dit niet, dan loop je kans op 15 euro buitengerechtelijke incassokosten. De link gaat naar een neppe Mijn Odido pagina.

Dit moet je wel en niet doen.

Heb je een bericht gekregen, en weet je niet zeker of je het kan vertrouwen? We hebben een paar tips voor je op een rij gezet.

Heb je vragen? Bel ons even. We zijn er voor je.

Doen

  • Check of het e-mailadres van de verzender eindigt op @t-mobile.nl, @t-mobilethuis.nl, @mailing.t-mobile.nl of @odido.nl en @mail.odido.nl.

  • Klik niet zomaar op een link. Check eerst of de link begint met https://www.odido.nl.

  • Een verdachte e-mail? Stuur ‘m door naar phishing@odido.nl.

  • Verwijder berichten die je niet vertrouwt meteen.

Niet doen

  • Betaal niet met bitcoins of vouchers. Daar vragen we nooit om.

  • Klik nooit op een link of knop in een bericht dat je niet vertrouwt.

  • Vragen bekenden om geld? Altijd eerst even bellen. Weet je zeker dat het echt van hem of haar komt.

  • Antwoord niet op berichten die je niet vertrouwt.

Veelgestelde vragen over phishing.

We zijn er voor je.

Vragen? Vragen! Hier vind je de meeste antwoorden. Niet gevonden? Bel ons. Chat met onze chatbot. Stel je vraag in de community. Of regel het in de Odido App. Net wat je wil.

Chat met Izzi.

Je wil het meteen regelen. Snappen we. Onze chatbot Izzi staat 24/7 voor je klaar.

De chatbot van Odido

Check Mijn Odido.

Bekijk je factuur, verhoog je internetsnelheid en regel wat je wil.

Mijn Odido

Bel met Odido Service.

Bellen kan natuurlijk ook. Werkdagen 8-20 uur. Weekend 9-17.30 uur.

Chat met Izzi.

Je wil het meteen regelen. Snappen we. Onze chatbot Izzi staat 24/7 voor je klaar.

De chatbot van Odido

Check onze app.

Bekijk je factuur, verhoog je internetsnelheid en regel wat je wil.

De app van Odido

Bel met Odido Service.

Bellen kan natuurlijk ook. Werkdagen 8-20 uur. Weekend 9-17.30 uur.

Ben je ondernemer? Stel je vraag aan Odido Business.