Phishing: valse e-mails en sms'jes.

man met blauwe jas die op telefoon kijkt
Phishing.

Odido stuurt je een e-mail of sms als je een openstaande factuur hebt. Tegenwoordig sturen oplichters ook vaak e-mails of sms'jes die erg lijken op die van Odido. Deze vorm van internetfraude noemen we phishing. De oplichters proberen je te misleiden, zodat je geld naar ze overmaakt of persoonlijke gegevens doorgeeft. Fraudeurs kunnen ook telefoonnummers vervalsen (spoofen).

We leggen je graag uit wat je kan doen als je een e-mail krijgt die je niet vertrouwt. Ook welke maatregelen we hier zelf tegen nemen.

Verschillende vormen van phishing.

Spear phishing.

Steeds vaker zien we berichten dat mensen via WhatsApp zijn opgelicht. Dit noemen we spear phishing. De fraudeur doet zich voor als een bekende en vraagt om een geldbedrag voor te schieten. Dit gebeurt vaak met een vage smoes als dekmantel. Omdat het bericht van een bekende komt lijkt het betrouwbaar.

Tip: Krijg je een bericht van iemand die zich voordoet als een bekende, en vraag diegene om geld? Bel dan altijd even met die persoon om te checken of het echt klopt. Lukt het niet om hem of haar te pakken te krijgen? Werk dan niet mee aan het verzoek.

Scammers.

Weer een andere vorm van oplichting: je wordt gebeld door een onbekend (soms buitenlands) nummer. De beller vertelt dat hij van 'de nationale politie', de 'Nederlandse rechtbank' of andere vage, maar officieel klinkende instantie is. Trap er niet in! Geef geen persoonlijke gegevens door, en maak zeker geen geld over.

Voorbeelden van valse e-mails en sms'jes.

Hieronder zie je een overzicht van de verschillende phishing berichten die bij ons bekend zijn.

Heb je een e-mail of sms gekregen die hieronder niet wordt gemeld? Misschien staat deze al wel op FraudeHelpdesk.nl. Sowieso ontvangen we het bericht graag van je op phishing@odido.nl.

Twijfel je over een betaling? Check altijd eerst de status van je betaling in Mijn Odido.

De voorbeelden hieronder zijn van Odido en T-Mobile. Onze naamswijziging vraagt niet om aanpassingen of checks die je zou moeten uitvoeren.

Accountgegevens controleren.

Meerdere klanten van Odido hebben een sms gekregen van een buitenlands telefoonnummer over het onmiddellijk controleren van de accountgegevens of het koppelen van een betaalrekening aan een account. Ze worden gevraagd op een link te klikken. Er zijn 3 link varianten in omloop:

1. s[.]id/Odidos
2. [.]id/OdidoNL
3. s[.]id/Odido-NL

Deze links leiden naar een neppe pagina en wordt gebruikt om inloggegevens te achterhalen.

Betalingsherinnering.

Meerdere klanten hebben een mail gekregen over facturen die nog niet zijn betaald. In de mail wordt gevraagd om de status van de factuur te bekijken. De link leidt naar een neppe My T-Mobile facturenpagina.

My T-Mobile.

Oplichters sturen verschillende berichten waarin ze de ontvanger vragen in te loggen op My T-Mobile. De loginpagina is nep en wordt gebruikt om inloggegevens te achterhalen.

Bekijk bericht 1
Bekijk bericht 2
Bekijk bericht 3

Betalingstermijn verstreken.

We hebben berichten gekregen van klanten die uit naam van T-Mobile een e-mail kregen over een verstreken betalingstermijn. We zullen nooit vragen om een factuur in crypto-valuta te betalen en onze e-mailadressen eindigden altijd op @T-Mobile en vanaf nu op @Odido.nl.

Incasso mislukt

Recent is in het programma Opgelicht?! aandacht besteed aan een phishing sms uit naam van T-Mobile. Via de link in de sms willen de oplichters toegang krijgen tot de bankgegevens van de ontvanger. Lees het hele artikel op de website van het tv-programma.

Wat moet je vooral (niet) doen?

Heb je een bericht ontvangen, en weet je niet zeker of je het wel kan vertrouwen? We geven je graag een aantal tips voor dingen die je wel en niet moet doen.

Heb je vragen? Bel ons even.

Doen

  • Check of het e-mailadres van de afzender eindigt op @t-mobile.nl, @t-mobilethuis.nl, @mailing.t-mobile.nl of @odido.nl.

  • Check -voordat je er op klikt- of een link begint met https://www.odido.nl.

  • Stuur een verdachte e-mail door naar phishing@odido.nl.

  • Verwijder berichten direct die je niet vertrouwt.

Niet doen

  • Betaal nooit met bitcoins of vouchers. Hier zullen wij nooit om vragen!

  • Klik niet op een link of knop in een bericht dat je niet vertrouwt.

  • Vragen 'bekenden' om geld? Bel ze dan altijd op om zeker te weten dat het om hem of haar gaat.

  • Antwoord niet op berichten die je niet vertrouwt.

Veelgestelde vragen over phishing.

We zijn er voor je.

Vragen? Vragen! Hier vind je de meeste antwoorden. Niet gevonden? Bel ons. Chat met onze chatbot. Stel je vraag in de community. Of regel het in de Odido App. Net wat je wil.

Chat met Izzi.

Onze chatbot Izzi staat 24/7 voor je klaar.

De chatbot van Odido

Check onze app.

Bekijk je factuur, verhoog je internetsnelheid en regel wat je wil.

De app van Odido

Bel met Odido Service.

Bellen kan natuurlijk ook. Ma t/m vrij 8-20 uur. Za 9-17.30 uur. Zo 12-17.30 uur.

Ben je ondernemer? Stel je vraag aan Odido Business.