Connectiviteit

Speedtest: hoe snel is je internet?

Als het om het internet gaat, geldt eigenlijk altijd: hoe sneller hoe beter. Toch speelt het kostenplaatje dat erbij hoort ook een belangrijke rol. Ben je benieuwd wat de huidige internetsnelheid bij je bedrijf is? Test het met een speedtest. Om een redelijke inschatting te maken kijk je vervolgens naar je verbruik en het aantal personen dat gebruik maakt van internet. Op basis daarvan bepaal je of je internetsnelheid voldoende is. We vertellen je alles over de speedtest.

Clock 3 min

Niets houdt je tegen

discotaxi-maroni-sonelli-founders-web

Ontdek hoe je met het netwerk van Odido, jouw dromen kunt waarmaken.

LEES MEER!
Wat is een speedtest?

De naam verklapt het eigenlijk al: met een zakelijke speedtest test je de snelheid van je internetverbinding. De uitkomst is een download- en uploadsnelheid. De downloadsnelheid is de snelheid waarmee je computer, laptop of mobiele telefoon documenten, afbeeldingen, muziek en films binnenhaalt. Hoe hoger je downloadsnelheid, hoe sneller bestanden binnen zijn. En hoe beter je verbinding is tijdens het videobellen. De uploadsnelheid is de snelheid waarmee je bestanden verstuurt. Ook hier geldt: hoe hoger, hoe sneller. 

Tips voor een betrouwbare speedtest.

Om de betrouwbaarste uitkomst uit de speedtest te krijgen, kun je dit doen:

  • Controleer of je verbonden bent via wifi of een internetkabel (UTP-kabel). 
  • Sluit alle browsers, vensters en tabbladen. 
  • Sluit ook alle programma’s en apps die internet gebruiken. 
  • Controleer of er geen andere apparaten verbonden zijn met internet. 
  • Pauzeer je streams en downloads. 
  • Test met nieuwe apparaten. Oude apparaten ondersteunen namelijk vaak geen hoge internetsnelheden. 
  • Test op verschillende momenten op een dag. Het tijdstip kan invloed hebben op het resultaat. 
  • Zet je computer, router of modem even uit en aan om de snelheid te verhogen. 

Bonus tip: om de snelheid te verhogen, kun je jouw computer, router of modem even uit- en aanzetten.

De uitkomst: download en uploadsnelheden.

De downloadsnelheid is de snelheid waarmee documenten, afbeeldingen, muziek en films worden binnengehaald op je computer, laptop of mobiel. Hoe hoger jouw downloadsnelheid, des te sneller bestanden binnen zijn. Dat is natuurlijk wel zo fijn als je veel moet videobellen en presenteren. De uploadsnelheid is de snelheid waarmee je bestanden verstuurt. Hoe hoger, hoe sneller.

Welke internetsnelheid heb je nodig?

De speedtest geeft de snelheid weer in Mbit/s. Dat is het aantal megabit dat je per seconde downloadt of uploadt. Hoeveel Mbit/s je nodig hebt voor je bedrijf hangt onder meer af van hoeveel medewerkers en apparaten de verbinding gebruiken en welk soort werk ze ermee doen. Met Zakelijk Internet ben je hoe dan ook verzekerd van snel en stabiel internet én goede service. Om je een idee te geven, hebben we een aantal snelheden voor je op een rijtje gezet, met daarbij de werkzaamheden die je ermee kan doen. 

Tot 50 Mbit/s

Deze snelheid is prima als je een klein kantoor hebt met een paar medewerkers. Internet gebruik je vooral voor browsen en e-mailen. Doe je veel zware online dingen of werk je met grote programma’s? Dan raden we een hogere internetsnelheid aan. 

Tot 100 Mbit/s

Als het belangrijk is dat je continu back-ups naar de cloud kan sturen en bestanden bliksemsnel kan downloaden, dan is een internetsnelheid tot 100 Mbit/s meer dan genoeg. Ook als je medewerkers veel bellen via video met klanten of collega’s die vanuit huis werken, is dit een fijne snelheid. 

Tot 500 Mbit/s

Heb je een groot bedrijf waar iedereen online taken, hoe groot of klein ook, snel moet uitvoeren? Dan is een internetverbinding van 500 Mbit/s wat je nodig hebt. Heb je met Zakelijk Internet via glasvezel van Odido Business. Want met een glasvezelverbinding heb je niet alleen een razendsnelle verbinding, maar ook nog de mogelijkheid tot schaalbare oplossingen als je bedrijf verder groeit. 

Internetsnelheid voor thuiswerken.

Als je veel thuiswerkt, is het natuurlijk belangrijk dat er in je woning een snelle en stabiele internetverbinding is. Ben je de enige in huis die het internet gebruikt? Dan heb je aan een internetsnelheid van 100 Mbit/s meer dan genoeg. Als er meer mensen thuiswerken of als je veel grote bestanden moet downloaden, raden we een hogere snelheid aan. Hetzelfde geldt als je apparaten, zoals het alarmsysteem, een printer of een tablet wil aansluiten op het thuisnetwerk. 

Wifi Plus voor ondernemers.

Wil je voor je bedrijf of thuiswerkplek een stabiele en snelle wifi verbinding realiseren, in elke ruimte? Dan is Wifi Plus precies wat je nodig hebt. Daarmee breid je je wifinetwerk makkelijk uit met 1 of meer draadloze wifipunten. Zo heb je overal niet alleen snelle, maar ook betrouwbare en veilige zakelijke wifi. Precies wat je wil.  

discotaxi-maroni-sonelli-founders-web

Niets houdt je tegen

Ontdek hoe je met het netwerk van Odido, jouw dromen kunt waarmaken.

LEES MEER!
Beeld: Shutterstock