Simswapping.

Wat is het en wat doet Odido eraan?

Bij simswapping nemen criminelen je mobiele telefoonnummer over op een andere simkaart en telefoon. Open de infographic hieronder, daar leggen we ‘t uit.

Simswapping in ‘t kort.

Een crimineel zoekt op het internet naar persoonlijke gegevens, zoals je geboortedatum, 06-nummer en adresgegevens. Kan ook door diefstal of een datalek van een andere organisatie. De crimineel neemt hiermee je identiteit over, zonder dat je het wil. Daarna misleidt hij de telecomaanbieder om je nummer over te zetten op een andere simkaart.

Met de simkaart die je op dat moment hebt, heb je dan geen toegang meer tot het netwerk. Hierdoor kan je niet meer bellen, mobiel internetten en geen berichten meer versturen.

Soms gebruik je je telefoonnummer om op websites en apps te bewijzen wie je bent met sms-verificatie. Bijvoorbeeld bij je bank, creditcard, bitcoin brokers, DigiD en op social media. Deze controle sms'jes komen niet meer bij je binnen, maar bij degene die je 06-nummer heeft overgenomen. Samen met andere persoonsgegevens die de crimineel heeft gevonden, kan de crimineel in al je accounts.

Als je merkt dat je slachtoffer bent van simswapping, is het vaak al te laat. Laat het zo snel mogelijk weten aan je telecomaanbieder. Zit je bij Odido? Meteen even bellen: 0800-0092. We zijn er voor je.

Dit doet Odido aan simswapping.

Odido wil dat simswapping stopt. Doen we op 3 manieren:


1. Alleen in de Shop simkaart activeren.

Is je simkaart kwijt of kapot, dan kan je je nieuwe simkaart alleen in een Odido Shop activeren. Lukt dat je niet? Sturen we je door naar een speciaal team. Dat team activeert je nieuwe simkaart met extra controlestappen, maar alleen in hele speciale situaties.


2. Contact met de klant.

Als we zien dat een crimineel probeert te simswappen, dan laten we het je weten. En het is slim om zelf ook goed op te letten.


3. Onder de aandacht.

We laten op verschillende manieren aan zoveel mogelijk mensen weten dat simswapping bestaat. Denk aan medewerkers, dealers en iedereen die bij Odido zit.

Alle systemen van Odido worden steeds bijgewerkt volgens de laatste regels. Zo blijven onze diensten veilig.

Dit kan je zelf doen.

stapeltje telefoons op tafel
1. Deel niet zomaar persoonsgegevens op het internet.

En let goed op als je inloggegevens bewaart, bijvoorbeeld van je e-mail- of social media-accounts. Veel bedrijven en diensten gebruiken je telefoonnummer, geboortedatum, adres of rekeningnummer om te onderzoeken wie je bent. Bedenk zelf hoe goed deze gegevens zijn beschermd in combinatie met je inloggegevens.

laptop
2. Gebruik unieke wachtwoorden voor je verschillende accounts.

Ook is het slim om ze op een aparte plek te bewaren. Kies voor wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en gebruik speciale tekens.

man achter laptop
3. Tweestaps-verificatie.

Gebruik, als het kan, een 2e stap om je accounts extra te beveiligen. Heet tweestapsverificatie. Hiervoor zijn speciale authenticatie-apps, zoals Google Authenticator, Microsoft Authenticator of LastPass Authenticator. Met sms kan dit ook. Door nieuwe gebeurtenissen zoals simswapping is het gebruik van speciale authenticatie-apps nog veiliger dan het gebruik van sms als tweestapsverificatie. Dus een authenticatie-app gebruiken is het handigste.