Alles over toestelkrediet.

Kopen op krediet.

In Nederland koop je meestal een abonnement samen met een toestel. Het toestel betaal je dan vaak in termijnen, tegelijk met je abonnementskosten. In 2017 heeft de Nederlandse rechter bepaald dat dit een vorm van krediet is.

lachende vrouw met neuspiercing die aan het bellen is
Daarom krijg je een toestelkrediet.

Bij geld lenen of het afsluiten van een hypotheek krijg je een krediet, maar ook als je een toestel koopt bij een telecomprovider. Betaal je elke maand voor je toestel, dan is dit koop op afbetaling. Het totaalbedrag dat je afbetaalt voor het toestel is een krediet. De overheid wil klanten beschermen om niet te veel te lenen. Daarom moeten we je, net als de andere providers, duidelijk vertellen dat je een krediet krijgt.

Is je toestelkrediet in totaal meer dan € 250? Dan gelden er extra regels. We hebben vooraf wat gegevens van je nodig. En we geven het krediet door aan het BKR. Vertellen we hieronder meer over.

man met baard en vrouw met prothese
Je toestelkrediet berekenen.

Neem je bij je abonnement een krediet van meer dan € 250 voor je toestel? Dan vragen we je, net als andere providers, om een paar gegevens. Dit heet een Inkomens- en Lastentoets. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Met deze toets kijken we of je genoeg geld hebt om je toestelkrediet af te lossen, zodat je geen financiële problemen krijgt.

Deze gegevens hebben we van je nodig:

Je gezinssamenstelling.

Woon je samen? Dan verdien je meer dan als je alleen woont. Maar als je kinderen hebt, heb je minder geld om uit te geven.

De verschillen zijn soms groot, daarom vragen we ernaar.

Je inkomen.

Hoe meer je verdient, hoe meer geld je hebt om uit te geven. Daarom moeten we ernaar vragen.

Je mag het inkomen van je partner hierbij optellen, maar toeslagen niet.

Je woonlasten.

Hoe meer je betaalt voor je woning, hoe minder geld je hebt om uit te geven. Dus ook hier moeten we naar vragen.

Je mag huurtoeslag of hypotheekrenteaftrek van de kosten af halen.

man en vrouw op bank
Daarom heeft Odido deze gegevens nodig.

Met je gegevens berekenen we of het toestelkrediet dat je wil nemen niet te hoog voor je is. Is dat wel zo, dan mogen we je geen toestelkrediet geven. Want je hebt niet genoeg geld om je krediet af te lossen.

Maak een proefberekening.

Wil je weten of je alle telefoons kan kiezen met een krediet?

Of hoeveel je volgens de wet per maand kan betalen voor je toestel?

Vul je gegevens in, dan weet je ‘t meteen.

Goed om te weten

Heb je op dit moment al andere kredieten lopen? Dan is je maximale toestelkrediet wat lager.

Onjuiste ingave:
digitale veiligheid
BKR-registratie

Koop je een toestel op afbetaling met een krediet van meer dan € 250? Dan zijn we verplicht om het krediet in het BKR-register te zetten.

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Hierin staan alle kredieten van consumenten.

Als je toestelkrediet in het BKR-register staat, is dat niet iets negatiefs. De overheid wil gewoon dat kredieten ergens geregistreerd staan. Zo voorkomen ze dat consumenten zoals jij financiële problemen krijgen. Ook als je nog nooit rood hebt gestaan, maar wel rood kán staan, staat dat als krediet in het BKR-register.

Meer weten? Kijk even het filmpje BKR in 1 minuut. Hierin legt het BKR zelf uit wat ze doen. Of kijk op de website van het BKR.

Heb je je toestelkrediet helemaal betaald, dan wordt je krediet afgesloten bij het BKR. Daarna is nog 5 jaar te zien dat je een toestelkrediet hebt gehad en afgelost.

Goed om te weten.

We registreren je niet altijd bij het BKR, alleen als we het verplicht zijn. We doen het niet als je:

  • een Sim Only abonnementen afsluit

  • bij het afsluiten van je abonnement een deel van je toestel aflost, zodat je krediet € 250 of lager is

  • bij het afsluiten van je abonnement je toestel helemaal aflost, want dan heb je geen toestelkrediet

Komt een BKR-registratie je echt niet goed uit? Of wil je er zeker van zijn dat de registratie geen invloed heeft op belangrijke dingen, zoals een hypotheekaanvraag? Helpen we je bij. Want bij Odido kan je je toestelkrediet tussendoor helemaal aflossen. Zo wordt je BKR-registratie snel aangepast. Dit kan je kredietwaardigheid verhogen.

Via iDeal betaal je makkelijk de rest van je toestelkrediet af. Binnen een paar werkdagen is je registratie aangepast. Wel zo fijn.

man die telefoon bediend
Handig om te weten.

Op onze website en in sommige reclames zijn we verplicht om je te vertellen: 'Geld lenen kost geld'. En we moeten een rentetabel laten zien. In de rentetabel staat hoeveel rente je iedere maand betaalt voor je toestelkrediet.

Veel webwinkels rekenen rente, maar Odido niet. Bij ons betaal je voor een toestelkrediet altijd 0% rente.

Neem je een abonnement met een toestel, dan betaal je geen rente voor je toestel. Het maakt niet uit of je het hele bedrag in 1 keer betaalt of in delen. Want je betaalt in totaal hetzelfde bedrag.

mobiele telefoon
Extra uitleg over je toestelkrediet.

Neem je een abonnement met een toestelkrediet, dan krijg je een persoonlijk overzicht van je toestelkredietovereenkomst. Hierin leggen we duidelijk uit wat het toestelkrediet voor je betekent.

Je krijgt het overzicht voordat je in de winkel je handtekening onder het contract zet. Bestel je online of via de telefoon, dan krijg je het overzicht bij je bevestigingsmail.

Download het Europees Standaard Formulier

Odido logo
Check op negatieve BKR-registraties.

Het BKR-register laat dus zien hoe goed consumenten hun kredieten betalen. Neem je bij ons een abonnement met een toestelkrediet van meer dan € 250? Dan zijn we verplicht om in het BKR-register je gegevens te checken. Als je een negatieve registratie hebt bij het BKR, dan mogen we je geen toestelkrediet geven.

Dit zijn onze tips.

De regels voor toestelkredieten zijn er om je te beschermen. Hoe je hier het beste mee omgaat, lees je hieronder. En we hebben handige tips.

Kies zelf welk toestelkrediet bij je past.

Of je een BKR-registratie krijgt, hangt af van de hoogte van je toestelkrediet. Daarom geven we je 3 manieren om je toestel te betalen:

  1. Je lost je toestel helemaal af door elke maand een deel te betalen.

  2. Je betaalt een gedeelte vooraf en daarna iedere maand een deel.

  3. Je lost meteen je hele toestel af als je je abonnement afsluit.

Alleen als je kiest voor optie 1 zijn een BKR-registratie en Inkomens- en Lastentoets verplicht. Met deze info kan je zelf bepalen welk toestelkrediet het beste bij je past.

Meld tussendoor je BKR-registratie af.

Wil je liever geen BKR-registratie, omdat je bijvoorbeeld een hypotheek of lening wil afsluiten? Helpen we je bij. Bij Odido kan je je toestelkrediet tussendoor helemaal aflossen. Zo wordt je BKR-registratie snel aangepast. Dit kan je kredietwaardigheid verhogen.

Via iDeal betaal je makkelijk de rest van je toestelkrediet af. Binnen een paar werkdagen is je registratie aangepast. Wel zo fijn.

De BKR-registratie hoeft dus niet iets negatiefs te zijn.

Ruil je oude toestel in.

Door de strengere regels is het slimmer om je toestel meteen helemaal te betalen. Doet je oude toestel het nog en ziet die er nog goed uit? Ruil ‘m in bij ons, dan krijg je geld terug. Dat geld kan je meteen gebruiken om je nieuwe toestel te betalen. Handig.

Weten hoeveel geld je terugkrijgt? Ga naar onze toestelinruilpagina, kies je toestel en geef aan hoe die eruitziet. Dan weet je ‘t meteen.

Ga voor Sim Only en kies later.

Twijfel je welk toestel of toestelkrediet je wil? Of heb je nu even niet genoeg geld om het toestel te betalen? Ga dan voor een Sim Only. Want bij ons heb je telefoonflexibiliteit: overstappen van Sim Only naar een abonnement met toestel, wanneer je wil. En dat kan meteen. Zonder extra kosten.

Hier vind je je toestelkrediet.

Alle info over je toestelkrediet vind je op 3 plekken.

Op je contract.

Het contract dat je voor je toestel afsluit heet een toestelkredietovereenkomst. Deze sluit je samen met je abonnement af.

Op je factuur.

Wil je elke maand een deel van je toestelkrediet betalen, dan zetten we 't op je factuur. Staat onder Maandelijkse betaling toestelkrediet. Je betaalt het tegelijk met je abonnementskosten.

In Mijn Odido.

Ga in Mijn Odido naar Mijn abonnement. Hier zie je hoe hoog je toestelkrediet is, hoeveel je hebt afgelost en hoeveel je nog moet betalen. Meteen helemaal aflossen via iDeal kan ook.