Connectiviteit

MDM: 4 tips voor slim apparaatbeheer.

Als IT-manager beheer je de mobiele telefoons, laptops en tablets van al je medewerkers. Maar hoe zorg je ervoor dat je MDM, of Mobile Device Management, op een slimme, veilige en makkelijke manier toepast binnen je bedrijf? Zochten we voor je uit. In dit Business Blog-artikel geven we je 4 tips voor apparaatbeheer.

Clock 4 min

Wat is MDM of apparaatbeheer?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is apparaatbeheer precies? Eigenlijk zegt de naam het al een beetje. Apparaatbeheer is het compleet beheren van alle zakelijke mobiele apparaten binnen een bedrijf. Meestal gaat het om mobiele telefoons, laptops en tablets. Apparaatbeheer wordt soms ook MDM, of Mobile Device Management, genoemd. En gaat over de verantwoordelijkheden van de IT-manager die betrekking hebben op:

  • Het installeren en op afstand beheren van programma’s en apps die medewerkers op hun zakelijke apparaten kunnen en mogen gebruiken.
  • Het updaten van de zakelijke apparaten en de verschillende programma’s en apps die er op staan.
  • Het instellen en uitvoeren van virusscans op de zakelijke apparaten.
  • De beveiliging van de zakelijke mobiele apparaten.

Je kan er voor kiezen om dit allemaal handmatig te doen. En om elke update handmatig en per apparaat uit te voeren. Maar dat kost veel tijd, vooral als je in een bedrijf met veel collega’s werkt. Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor apparaatbeheer. Daarmee kan je als IT-manager alle apparaten van je collega’s in 1 keer beheren, vanuit 1 centraal punt.

En raakt een collega een mobiel apparaat kwijt? Dan kan je het met apparaatbeheer op afstand wissen. Handig in een tijd waarin steeds meer mensen en bedrijven hybride werken. Dat vergroot het risico op een hack, omdat steeds meer apparaten via verschillende wegen toegang hebben of krijgen tot je bedrijfsnetwerk. De data die je van het apparaat wist ben je niet kwijt. Want alles wordt opgeslagen op je eigen server of in de cloud.

Cybercrime

Cybercriminaliteit is dus een belangrijke reden om goed over apparaatbeheer na te denken. De meest voorkomende manieren van cybercrime zijn malware, phishing en ransomware. En de bedrijfsonderdelen die het meest aangevallen worden, zijn IT, Finance en Beveiliging. Door de digitale transformatie waar we op dit moment in zitten, is de verwachting dat cybercriminaliteit de komende jaren alleen maar zal toenemen. Nog meer reden om je bedrijfsgegevens goed te beveiligen.

Daarom wil je apparaatbeheer.

Het risico zit vooral bij hoe gebruikers omgaan met bedrijfsmiddelen. Daarom is het ontzettend belangrijk om je medewerkers bewust te maken van de risico’s en veiligheid van laptops, telefoons en andere appraten van de zaak. Daarnaast is het beter organiseren van identiteits- en toegangsbeheer een must. En is het beveiligen van het hybride netwerk en de apparatuur noodzakelijk. MDM is hier de ideale tool voor, want met apparaatbeheer geef je al je collega’s op een veilige manier toegang tot bedrijfsgegevens en data. En zorg je ervoor dat alle apparaten binnen je bedrijf altijd up-to-date zijn. Je ziet makkelijk welke apparaten bijgewerkt zijn, en welke een update nodig hebben. Of er een gevaarlijke app op de telefoon van een collega terecht is gekomen, en of al je collega’s wel toegang hebben tot de juiste programma’s. En dat allemaal op afstand. Kan dus vanachter je eigen bureau. Echt fijn.

4 MDM tips voor beter apparaatbeheer.

Wil je starten met apparaatbeheer, maar weet je niet waar je moet beginnen? We geven je 4 tips om je op weg te helpen.

Tip 1: kies de oplossing die het beste past bij je bedrijf.

Er zijn verschillende leveranciers met oplossingen voor apparaatbeheer. Verdiep je hier goed in voordat je een keuze maakt. Zo kies je de oplossing die het beste past bij je bedrijf. Microsoft heeft bijvoorbeeld een eigen MDM-oplossing, net als Apple. Maar er zijn ook systemen die speciaal voor Android zijn ontwikkeld. Belangrijke punten om op te letten zijn:

  • Kies met welk systeem je wil werken. Windows, Apple of Android bijvoorbeeld. En kies de oplossing die het best te integreren is met je bestaande IT-structuur.
  • Kies of je de MDM-oplossing lokaal, dus op je eigen server, of in de cloud wil hosten.
  • Kies welke programma’s en apps je wil integreren in je apparaatbeheeroplossing. Hoe meer je wil integreren, hoe uitgebreider je oplossing moet zijn.

Tip 2: host je MDM-oplossing in de cloud.

Apparaatbeheer kan je op 2 manieren hosten: op je eigen server of in de cloud. Onze tip? Kies voor de cloud. Dat heeft veel voordelen. Data die je opslaat in de cloud is goed beveiligd. En altijd en overal goed bereikbaar. Ook loop je minder kans om data kwijt te raken. Want in tegenstelling tot een fysieke server, kan de cloud niet kapot gaan.

Tip 3: beheer de gebruikers.

Apparaatbeheer gaat vaak samen met identiteits- en toegangsmanagement. Want in de meeste gevallen hebben niet alle collega’s (dezelfde) toegang tot dezelfde programma’s en apps. Hoe groter je bedrijf, hoe meer dit kan verschillen. Kijk bij het kiezen van een MDM-oplossing dus goed hoe identiteits- en toegangsbeheer in die oplossing is geregeld. Kan je makkelijk subgroepen aanmaken bijvoorbeeld? Of is het belangrijk dat je echt per gebruiker bepaalt welke toegang die heeft?

Tip 4: kijk naar de kosten.

Verschillende MDM-oplossingen zijn er tegen verschillende kosten. Het is dus slim om ook daar naar te kijken voor je een keuze maakt. Hoe uitgebreider de oplossing, hoe meer hij kost. Kijk dus goed welke diensten en services je wel en niet mee wil nemen als je kiest voor apparaatbeheer. En denk na over de hosting. Want hosten op je eigen server kost vaak meer dan hosten in de cloud.  

Goed apparaatbeheer is niet alleen slim, het is ook nodig. Om je bedrijfsgegevens veilig te houden. En om ervoor te zorgen dat alle mobiele apparaten binnen je bedrijf altijd up-to-date zijn. Als IT-manager is het dus slim om je hierin te verdiepen. En om te kiezen voor de MDM-oplossing die het beste past bij je bedrijf.

Managed Telecom.

Binnen Managed Telecom bieden we registratie van telefoons voor onder andere ABM en Samsung Knox aan. Device lifecycle is een nuttige aanvulling om de hele vloot aan mobiele apparaten (telefoons, tablets, etc.) te beheren. Meer weten? We vertellen je graag meer over Managed Telecom van Odido.

Beeld: Odido