Telefoons

De 8 beste do’s & don’ts om je telefoon op te laden.

Je kent het wel, net te laat voor die afspraak trek je je jas aan. Je schudt je telefoon wakker en ziet een klein rood streepje knipperen. Nee hè. Een mobiele telefoon is voor velen onmisbaar geworden. Het opladen ervan lijkt misschien een eenvoudige taak, maar er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om de levensduur van je batterij te verlengen en ervoor te zorgen dat je telefoon snel en efficiënt wordt opgeladen. In dit artikel laten we je de beste manieren zien om je telefoon op te laden en delen we een paar handige tips met je om de levensduur van je batterij te verlengen.

Clock 3 min

iPhone 15 serie

Super aanbod van Odido Business, de Apple iPhone 15 serie.

Bestel nu
Je telefoon werkt waarschijnlijk op een Lithium-ion batterij. Die is licht en heeft een hoge energiedichtheid. Het nadeel van een lithium ion batterij is dat hijal begint te slijten zodra hij uit de fabriek komt. Gek genoeg wordt dit proces versterkt wanneer de batterij helemaal wordt opgeladen. Het is niet te voorkomen dat je batterij slijt, zo zit het ding nou eenmaal in elkaar. Maar je kan er wel voor zorgen dat ie zo lang mogelijk in goede conditie blijft. 

De do’s en don’ts van je telefoon opladen.

Over het opladen van telefoons bestaat altijd discussie. Mag ‘ie nou wel of niet ’s nachts helemaal opladen? Is het beter om ‘m helemaal leeg te laten lopen en daarna vol te tanken? 

De website Battery University van het Amerikaanse bedrijf Cadex gaat alleen maar over batterijen en geeft antwoord op deze en andere batterij-gerelateerde vragen. Ze zeggen: je batterij heeft gewoon een beetje liefde nodig. Niet te hard opladen, nooit helemaal leeg laten lopen, dat werk. Volg je de do’s en don’ts hieronder, dan zorg je goed voor je batterij en gaat ’ie zo lang mogelijk mee. 

Do 1: Kleine beetjes opladen is prima.

Echt waar? Echt waar. Zelfs al laadt je telefoon maar een paar minuutjes op, dat kan geen kwaad. 

Do 2: Houd je batterij tussen 25% en 75% vol.

Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat ‘ie het langst mee. Tussen de 45 procent en 75 procent is nog beter.. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65 procent en 75 procent te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij. 

Do 3: Keep it neutral: geen  hitte of kou.

Extreme temperaturen zijn niet goed voor je telefoon. Vermijd daarom vrieskou en opladen op een warme plek boven de 50 graden is een absolute don’t, om voor de hand liggende redenen. Zo zal de batterij snel en veel slijten.  . Let hier dus op met het opladen, want door het opladen wordt je telefoon warmer.  

Do 4: Snelladen.

Tijdens het snelladen wordt de batterij inderdaad iets warmer dan tijdens normaal opladen. Maar  je bespaart heel veel slijtage door snel en dus gezond op te laden. Als je ’s ochtends wakker wordt en je toestel bijna leeg is, kan je met een half uurtje snelladen al voor de helft energie aan je batterij toevoegen. Daarmee kan je dan weer een hele tijd vooruit. Zonder snellader zou je in een half uur ongeveer 20% energie toevoegen. In dat geval moet je je toestel bijna wel ’s nachts aan de oplader leggen, wat voor extra slijtage zorgt. 

Don’t 1: Laad nooit je telefoon volledig op.

Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100% opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. ‘s Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee. 

Don’t 2: Nooit volledig leeg laten lopen.

Net zoals helemaal opladen, is helemaal leeg laten lopen ook niet goed. In elke Lithium-ion batterij zit een veiligheidscircuit, die beschermt tegen oververhitting. In geval van nood kan de batterij zichzelf uitschakelen. Als de batterij helemaal leeg is, kan dit veiligheidscircuit beschadigen.Op tijd opladen dus. 

Don’t 3: Gebruik je smartphone niet tijdens het opladen.

De verwachte levensduur van een batterij wordt in een aantal cycli uitgedrukt. Dat is het aantal keren dat de batterij is opgeladen of leeggelopen. Ga je tijdens het opladen met je telefoon aan de slag, dan ontstaan er mini-cycli. De telefoon loopt leeg omdat je erop zit te werken, maar laadt ook steeds een klein beetje op. Dus: niet meerYouTuben in bed met de telefoon aan de lader. 

Don’t 4: Je nieuwe batterij opladen tot 100 procent.

Vroeger werden telefoons geleverd met batterijen die ‘geactiveerd’ moesten worden door ze volledig op te laden tot 100% en vervolgens volledig te laten leeglopen tot 0% . Deze batterijen worden allang niet meer gebruikt. Zorg er dus voor dat je je telefoon vanaf het allereerste moment op een gezonde manier oplaadt. 

Je telefoon altijd opgeladen.

Het belangrijkste onderdeel van de telefoon is de batterij. Die wil je dus altijd in topconditie houden. Verkeerd gebruik kan de levensduur van je batterij aantasten. Ben je het zat om iedere 2 jaar van telefoon te switchen? Dan zijn deze tips handig om na te leven. Zo geniet je nóg langer van je telefoon.  

iPhone 15 Pro

Super aanbod van Odido Business, de Apple iPhone 15 Pro.

Bestel nu

Beeld: Shutterstock