Het gebeurt je misschien weleens. Net voordat je de deur uitgaat, zie je dat je telefoon bijna leeg is. In dit artikel kom je de beste manieren te weten om je telefoon op te laden. Ook vind je hier tips die zorgen dat je batterij minder snel leeg gaat.
Over het opladen van telefoons bestaat altijd discussie. Mag ‘ie nou wel of niet ’s nachts helemaal opladen? Is het beter om ’m helemaal leeg te laten lopen en daarna vol te tanken? Tijd om de antwoorden op deze vragen te vinden.
Echt waar? Echt waar. Zelfs al laadt je telefoon maar een paar minuutjes op, dat kan geen kwaad. En wil je dat extra snel doen? Zet je telefoon op de vliegtuigstand en gebruik ’m niet. Zo verbruikt hij minder energie en laadt hij dus sneller op.
Je batterij gaat het langst mee als deze niet helemaal leeg of vol raakt. Tussen de 45 procent en 75 procent is het beste voor je batterij. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65 procent en 75 procent te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.
Extreme temperaturen zijn niet goed voor je telefoon. Vermijd daarom vrieskou. Opladen op een warme plek boven de 50 graden zorgt ook dat je batterij sneller slijt.
Tijdens het snelladen wordt de batterij iets warmer dan tijdens normaal opladen. Maar je bespaart heel veel slijtage door snel en dus gezond op te laden. Als je ’s ochtends wakker wordt en je toestel bijna leeg is, kan je met een half uurtje snelladen al voor de helft energie aan je batterij toevoegen. Daarmee kan je dan weer een hele tijd vooruit. Zonder snellader zou je in een half uur ongeveer 20% energie toevoegen. In dat geval moet je je toestel bijna wel ’s nachts aan de oplader leggen, wat voor extra slijtage zorgt.
Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100% opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ionbatterij slijt namelijk sneller. ‘s Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee.
Net zoals helemaal opladen, is helemaal leeg laten lopen ook niet goed. In elke lithium-ionbatterij zit een veiligheidscircuit, dat beschermt tegen oververhitting. In geval van nood kan de batterij zichzelf uitschakelen. Als de batterij helemaal leeg is, kan dit veiligheidscircuit beschadigen. Op tijd opladen dus.
De verwachte levensduur van een batterij wordt in een aantal cycli uitgedrukt. Dat is het aantal keren dat de batterij is opgeladen of leeggelopen. Ga je tijdens het opladen met je telefoon aan de slag, dan ontstaan er mini-cycli. De telefoon loopt leeg, omdat je erop zit te werken, maar laadt ook steeds een klein beetje op. Dus: niet meer youtuben in bed met de telefoon aan de lader.
Vroeger werden telefoons geleverd met batterijen die ‘geactiveerd’ moesten worden door ze volledig op te laden tot 100% en vervolgens volledig te laten leeglopen tot 0%. Deze batterijen worden allang niet meer gebruikt. Zorg er dus voor dat je je telefoon vanaf het allereerste moment op een gezonde manier oplaadt.
Er is een uitzondering. Als je de telefoon voor de eerste keer opstart, is het slim deze de 1e keer helemaal op te laden.
Meestal krijg je bij je telefoon een lader om deze op te laden. Gebruik die. Niet een lader die niet origineel is, zoals eentje die je goedkoop in de winkel kocht. Zo’n lader kan te veel spanning leveren. Hierdoor ontstaat misschien laadstress, wat zorgt dat je batterij sneller slijt.
De batterij is 1 van de belangrijkste onderdelen van je telefoon. Zaak om die in goede staat te houden. Verkeerd gebruik kan de levensduur van je batterij aantasten. Ben je het zat om iedere 2 jaar van telefoon te switchen? Dan zijn deze tips handig om na te leven. Zo geniet je nóg langer van je telefoon.
Is je batterij echt niet meer goed? Dan kan je deze laten vervangen. Kan bij de fabrikant van je telefoon, zoals Apple voor je iPhone, maar ook bij de reparateur om de hoek.