Technologie

Getest: dit zijn de 4 beste scanner-apps voor iOS en Android.

Met de opkomst van smartphones is het scannen van zakelijke documenten nog makkelijker geworden. Een handige scanner-app kan van je zakelijke telefoon een draagbare scanner maken. Handig. Kan je altijd en overal belangrijke documenten digitaliseren. Of je nu een iPhone of een telefoon van Samsung hebt, er zijn gratis scanner-apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het scannen van documenten. Met de apps in dit artikel kan je makkelijk foto’s maken van documenten en ze omzetten in hoogwaardige scans. Of je nu bonnetjes, contracten of notities wil scannen, met de juiste scanner-app wordt het een fluitje van een cent. Geen gedoe meer, maar gewoon zakelijk scannen met je telefoon, waar je ook bent.

Clock 6 min

Met de opkomst van smartphones is het scannen van zakelijke documenten nog makkelijker geworden. Een handige scanner-app kan van je zakelijke telefoon een draagbare scanner maken. Handig. Kan je altijd en overal belangrijke documenten digitaliseren. Of je nu een iPhone of een telefoon van Samsung hebt, er zijn gratis scanner-apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het scannen van documenten. Met de apps in dit artikel kan je makkelijk foto’s maken van documenten en ze omzetten in hoogwaardige scans. Of je nu bonnetjes, contracten of notities wil scannen, met de juiste scanner-app wordt het een fluitje van een cent. Geen gedoe meer, maar gewoon zakelijk scannen met je telefoon, waar je ook bent.

Google Drive

Apps voor Ondernemers.

apps-ondernemers_social

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken. Lees snel het gratis e-book.

Lees direct
Google Drive is een clouddienst voor privé en voor zakelijk gebruik. In de app (en onlinedienst) kan je documenten en andere bestanden aanmaken, opslaan, en er samen in werken.

Met de dienst kan je ook documenten scannen met niets meer dan de camera op je telefoon. Doe je zo: open je de app op je telefoon, druk op de +-knop rechtsonder en daarna op scan. Vervolgens moet je toestemming geven aan de app om je camera te gebruiken, als je dat nog niet hebt gedaan.

Om het document te scannen, maak je via de scan-optie een foto. Dan zie je de afbeelding in zwart-wit en kan je hem waar nodig nog bijsnijden of draaien. Hier heb je ook de optie om met de +-knop linksonder meer pagina’s toe te voegen aan hetzelfde document. 

Opvallend is dat de app het document niet altijd goed bijsnijdt. Bij onze test werd bijvoorbeeld regelmatig alleen een afbeelding op het document gescand, en niet de rest van de tekst. Kan je nog wel aanpassen met het bijsnijden, maar dat kost extra tijd en moeite.

Handig is wel dat je alles kan organiseren in mappen, waardoor je bijvoorbeeld je bonnetjes bij elkaar kan zetten. En je kan er zonder moeite vanaf je computer bij, wel zo prettig.

Cijfer: 7

Snelle en makkelijke scan

+ Meteen een back-up in de clouddienst
+ Scans zijn meteen vanaf ieder apparaat toegankelijk
– Automatisch bijsnijden gaat niet altijd goed, waardoor je het zelf nog moet doen
– Scans zijn niet altijd even duidelijk

Google Drive is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Evernote

Evernote is net als Google Drive een app die in eerste instantie misschien niet voor het scannen van documenten is bedoeld, maar die het wel aanbiedt. De app, waarin je onder meer notities opslaat, laat je met de +-knop rechtsonder ook een scan maken van documenten.

Het maken van de scan doe je met de camera-optie. Daarbij krijg je meteen al een melding dat je een foto kan maken van een document. Zodra je je camera boven het document houdt, zie je in het scherm wat herkend wordt als dat wat gescand moet worden. De app maakt meteen de scan, en je kan ‘m daarna opslaan.

Daarna kan je de notitie een titel geven, hem op de juiste plek opslaan en zelfs nog tekst en andere afbeeldingen toevoegen. Met het vinkje linksboven sla je de wijzigingen op. Daarna verschijnt de scan in het overzicht en in het notitieboek waar je hem in opsloeg.

Het enige nadeel van deze app is dat je al snel meer scans maakt van een document dan dat je misschien bedoelde, doordat de camera steeds blijft zoeken naar een document om te scannen. Maar die scans verwijder je gewoon als je ze niet nodig hebt.

Cijfer: 8

+ Eenvoudige manier om te scannen
+ Optie om je scan nog aan te passen met eigen tekst of andere beelden
+ Je kan vanaf ieder apparaat bij de scan komen en de scan organiseren in verschillende notitieboeken
– Geen mogelijkheid om scan bij te snijden
– Je maakt snel meer scans dan de bedoeling was

Evernote is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Adobe Scan

Ook Adobe heeft een app gemaakt waarmee je documenten kan scannen. En het is de eerste op de lijst die ook echt alleen daarvoor bedoeld is. Om de app te gebruiken moet je wel eerst een account aanmaken. Kan een Adobe ID zijn, of een Google- of Facebook-account.

Daarna kan je de app meteen gebruiken, waarbij Adobe via je camera zoekt naar een document. Wordt er 1gevonden, dan wordt er automatisch een scan gemaakt. Ziet je camera hem niet, dan moet je met de knop onderin handmatig een scan maken.

De scan wordt vervolgens automatisch bijgesneden en opgeschoond waar nodig. Maar zit er een schaduw op, dan zie je dit wel erg duidelijk in het uiteindelijke beeld. Heb je meerdere scans gemaakt, dan kan je ze nog in een andere volgorde plaatsen. Ook kan je beelden bijsnijden en draaien.

Als je klaar bent, kan je het allemaal opslaan als PDF. Dit is ook het moment dat de app automatisch de tekst gaat herkennen. Heb je ook Acrobat op je telefoon staan, dan kan je het document hierin bewerken of ondertekenen als dat nodig is.

Handig is ook dat de informatie van gescande visitekaartjes meteen aan de contactpersonen op je telefoon toegevoegd kunnen worden. Dat bespaart je weer een extra stap. De scans kan je verder openen met Adobe Document Cloud.

Cijfer: 8

+ Zoekt meteen zelf naar document om te scannen
+ Pagina’s van documenten zijn achteraf nog in bepaalde volgorde te zetten
+ Herkent automatisch tekst in documenten
– Je hebt een account nodig
– Je hebt Acrobat nodig om verder te kunnen werken met scans

Adobe Scan is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Microsoft Office Lens

Een andere goede app voor het maken van scans is Microsoft Office Lens. En deze app geeft misschien wel het duidelijkst aan hoe je een scan kan maken. Er staat namelijk een grote knop in het scherm, met daaronder de tekst Start Scanning.

De app heeft verschillende standen, om verschillende dingen te kunnen scannen. Het gaat om whiteboards, documenten, visitekaartjes en foto’s. Net als de andere apps herkent de app meteen of er een document in beeld is, om snel een scan te kunnen maken. Dit kan je ook handmatig doen door op de knop onderin te klikken.

De scan kan je daarna nog bijsnijden en draaien. Ook voeg je meerdere pagina’s aan een document toe en plaats je er tekst of eigen tekeningen op.

Het meest handige is toch wel dat er een integratie is met de andere Office-producten. Je exporteert de scan meteen naar OneNote, OneDrive, Word en Powerpoint. Wil je een scan van een whiteboard in een document gebruiken? Dan zet je die er meteen in.Hier moet je wel een Office-account voor hebben. Ook kan je er een PDF van maken en de scan opslaan in de galerij op je telefoon.

Cijfer: 9

+ Integratie met andere Office-producten
+ Diverse standen voor verschillende documenten
+ Erg makkelijke app

Microsoft Office Lens is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Genius Scan

De Genius Scan is een slimme scanner die herkent welk deel van de foto daadwerkelijk tekst of beeld bevat. Hij scant alleen dat gedeelte in. De app voegt automatisch een aangepast contrast toe, waardoor de afbeelding beter leesbaar is. Hij werkt als het ware de kreukels uit het papier weg. Vervolgens kan je de gescande documenten handmatig nog bijsnijden en bewerken. Handig van de Genius Scan is het tagsysteem dat ervoor zorgt dat je gescande documenten kan groeperen, zoals facturen, bonnetjes of aantekeningen van een bepaald project.

+ Schaduwen en oneffenheden worden meteen verwijderd
+ In een paar seconden scan je tientallen pagina’s met de batch-scan functie
+ Je kan visitekaartjes scannen en meteen contactpersonen aanmaken

iScanner

iScanner is een handige app waarmee je elk document makkelijk scant, opslaat en deelt in PDF- of JPEG-format. Heb je belangrijke documenten die vertrouwelijk of geheim zijn? Dan kan je gescande stukken afschermen met een wachtwoord of Face ID/ Touch ID. De scanner vindt automatisch formulieren, herkent en bewerkt meteen de tekst op de scan en heeft een batchverwerkingsmodus, waardoor je meerdere pagina’s achter elkaar scant. Met de OCR-functie verander je simpel een afbeelding naar tekst. De scanner herkent zelfs talen. Met de e-sign functie voeg je makkelijk een handtekening toe aan je documenten. Geen vervelende advertenties in de app zien? Voor een vast bedrag per maand heb je de pro-versie en kan je onbeperkt documenten inscannen en openen in een clouddienst.

+ Print je scans makkelijk met elke wifiprinter
+ Deel en upload gescande documenten naar clouddiensten, zoals Dropbox, Evernote of Google Drive
+ Sorteer documenten op naam, datum of grootte

App scanner: zakelijk scannen met telefoon.

Met de opkomst van smartphones is het scannen van zakelijke documenten nog makkelijker geworden. Een handige app scanner maakt van je zakelijke telefoon een draagbare scanner, waardoor je altijd en overal belangrijke documenten kan digitaliseren. Of je nu een iPhone of een Samsung-telefoon hebt, er zijn gratis scanner-apps die je kunnen helpen bij het scannen van documenten. Een aantal hebben we hier uitgelicht in het artikel, maar er zijn meerdere apps die je ook zakelijk kan gebruiken. Met behulp van deze apps maak je makkelijk foto’s van documenten en zet je ze om in scans van hoge kwaliteit. Of je nu bonnetjes, contracten of notities wil scannen, met de juiste app scanner wordt het een fluitje van een cent. Geen gedoe meer, maar gewoon zakelijk scannen met je telefoon, waar je ook bent.

Zakelijke documenten scannen met telefoon.

Met de technologische vooruitgang van smartphones is het scannen van zakelijke documenten een makkelijk klusje geworden. Dankzij handige scanner-apps gebruik je nu je telefoon als draagbare scanner. Of je nu een iPhone of een Android-telefoon hebt, er zijn meerdere apps die je helpen bij het scannen van documenten. Het gedoe met traditionele scanners is verleden tijd, want met je telefoon binnen handbereik kan je overal en altijd zakelijke documenten scannen en organiseren.

Altijd en overal een scanner op zak.

Over 5 jaar kunnen we het ons misschien niet meer voorstellen. Documenten door een scanner halen of visitekaartjes in een map verzamelen. Apps worden steeds slimmer en slaan je documenten meteen op in je adresboek, fotoalbum of administratie. In de toekomst worden deze mobiele apps steeds slimmer. De koppeling met krachtige cloudsystemen zorgt ervoor dat je vage afbeeldingen haarscherp kan maken en automatisch naar meerdere apparaten stuurt. Een goede scanner-app is als ondernemer onmisbaar.

Beeld: Odido