Groei

Handig: op deze 6 sites vind je gratis en rechtenvrije stockfoto’s.

Elke ondernemer heeft goede beelden nodig. Maar niet elke ondernemer heeft genoeg tijd of geld om fotoshoots te organiseren. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel stockwebsites waar je goeie, gratis en rechtenvrije foto’s kan downloaden. Die kan je dus zo gebruiken op je eigen site, blog of socials. Handig. In dit artikel delen we de 6 beste gratis stockwebsites. Bookmark dit artikel dus, want zo heb je ze allemaal met 1 klik op een rijtje staan.

Clock 3 min

Wat is een stockfoto?

Het Engelse woord stock betekent voorraad. Een stockfoto is dus letterlijk een foto op voorraad. Stockfoto’s zijn geen unieke beelden, maar foto’s die door meerdere bedrijven worden gebruikt. Je kan als bedrijf natuurlijk je eigen stock aanleggen, maar dat kost tijd en geld. Zeker als je net begint met ondernemen, of niet veel geld hebt, is het slim om bestaande stockfoto’s te gebruiken voor je website. Fotografen hebben, net als andere makers, auteursrecht over hun foto’s. Dat betekent dat je hun foto’s niet zomaar mag plaatsen, maar dat je toestemming moet vragen voor het gebruik. Daarnaast betaal je de fotograaf meestal ook een bedrag voor het gebruik van de foto’s. Voor stockfotografie moet je dus meestal betalen. Deze foto’s koop je dan van een bureau of beeldbank.

De 6 beste websites voor gratis stockfoto’s.

Als je niet voor foto’s kan of wil betalen, is het slim om gratis, rechtenvrije stockfoto’s te gebruiken. Want gelukkig zijn er ook genoeg websites waar je mooie gratis en rechtenvrije stockfoto’s kan vinden. Foto’s die je dus gewoon kan gebruiken. Echt handig. We zetten de 6 beste websites voor gratis stockfoto’s voor je op een rij. Benieuwd welke digitale tools en apps nog meer handig zijn voor je bedrijf? Vertellen we je in dit artikel.

Aanbiedingen voor ondernemers.

odido business

Altijd op zoek naar de beste deals voor jouw onderneming? Check dan snel onze aanbiedingen.

Bestel nu
1.Pixbay.com

Pixabay.com heeft een hele grote fotobibliotheek. Je vindt er bijna 2 miljoen gratis stockfoto’s. Grote kans dus dat er 1 of meer foto’s bijzitten die je goed kan gebruiken voor je bedrijf. Je kan zoeken op onderwerp van de foto, maar ook op afdrukstand, afmetingen, kleur en publicatiedatum van foto’s. En als je zelf mooie foto’s maakt, kan je die ook op Pixabay delen. Dan kunnen anderen ze ook gebruiken, echt leuk.

2.Pexels.com

Ook op pexels.com is de kans groot dat je vindt wat je zoekt. Hier vind je veel verschillende soorten afbeeldingen van veel verschillende fotografen in een hele hoge kwaliteit. Je kan zoeken op trefwoorden, maar ook collecties bekijken die over een bepaald onderwerp gaan. Handig als je niet precies weet waar je naar zoekt, maar wel veel keuze wil. Ook handig is de functie similar photos, of soortgelijke foto’s. Die zie je onder elke foto die je opent. Geeft je nog meer keuze.

3.Unsplash.com

Op de website unsplash.com vind je veel mooie gratis, rechtenvrije stockfoto’s van verschillende makers. Je kan er zelf zoeken op onderwerp, of foto’s bekijken per categorie. Zoals reizen, zakelijk, sport of actualiteit. Extra leuk is dat je op Unsplash veel artistieke afbeeldingen vindt. Foto’s die op niet veel andere sites staan. En ook fijn is dat de foto’s allemaal van hoge kwaliteit zijn.

4.Stocksnap.io

Tip 4 in onze lijst is stocksnap.io. Op deze website worden elke dag nieuwe, gratis rechtenvrije stockfoto’s toegevoegd. Echt fijn. Via verschillende collecties en een handig zoekfilter vind je hier vast wat je zoekt. Goed om te weten is dat er op Stocksnap.io niet alleen gratis foto’s staan, maar ook foto’s waar je voor moet betalen. Die herken je aan het watermerk van Shutterstock dat op de foto’s staat.

5.Shopify.com/stock-photos

Shopify.com/stock-photos is de plek voor bedrijfsfotografie. Want op deze site vind je naast het normale aanbod een sectie Business Ideas. Daar vind je heel veel foto’s speciaal voor ondernemers. Het maakt niet uit of je sieraden, kinderkleding of campingspullen verkoopt. Shopify StockPhoto’s heeft er foto’s voor. Echt leuk.

6.Freepik.com

Onze 6e tip is freepik.com. Nog zo’n fijne website voor gratis, rechtenvrije stockfotografie. Voer zelf een zoekopdracht in of blader door verschillende categorieën of Freepik’s inspiratiegallerij om te zien wat de website allemaal heeft. In de fotoreeksen vind je afbeeldingen die veel op elkaar lijken, maar die wel allemaal net anders zijn. Bijvoorbeeld van hetzelfde model in verschillende houdingen of dezelfde ruimte vanuit verschillende hoeken gefotografeerd. Goed om te weten: als je de gratis foto’s van Freepik.com gebruikt, moet je er altijd Designed by Freepik bij zetten als bronvermelding.

Reshot: een fijne website voor gratis illustraties.

Zoek je geen fotografie, maar mooie illustraties voor je website? Neem dan eens een kijkje op reshot.com. Hier vind en maak je zelf iconen en illustraties die je gratis en rechtenvrij kan gebruiken. Leuk voor de afwisseling.

Productfotografie

Wil je na het lezen van dit artikel je eigen stock aan gaan leggen? Fotograaf Thom Schrama geeft 4 tips voor productfotografie. Kan je zo mee aan de slag. 

odido business

Aanbiedingen voor ondernemers.

Altijd op zoek naar de beste deals voor jouw onderneming? Check dan snel onze aanbiedingen.

Bestel nu

 

Beeld: Odido