Technologie

De beste 3D-scan apps voor je telefoon.

Alleen een paar simpele foto’s van je product in je webshop zetten? Dat kan echt niet meer. Mensen willen je product het liefst in 3D zien. Gelukkig is 3D-technologie tegenwoordig voor iedereen binnen handbereik. Als (kleine) ondernemer maak je de mooiste 3D-foto’s van je producten met 3D-scan apps. In dit artikel duiken we in deze technologie en delen we de 4 beste 3D-scan apps voor Android en iOS.

Clock 3 min

Apps voor Ondernemers.

apps-ondernemers_social

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken. Lees snel het gratis e-book.

Lees direct
Zo maak je een 3D-scan.

Bij een 3D-scan wordt een voorwerp of omgeving geanalyseerd door een scanapparaat of -app. Er worden gegevens verzameld, die vervolgens door de scanner worden omgezet in een digitaal 3D-object. Zo krijg je dus geen platte (2D) afbeelding van een voorwerp, maar een weergave met lengte, breedte én diepte. Je ziet een voorwerp online dus net zoals je het in een fysieke winkel zou zien. Dankzij fotogrammetrie en LiDAR (light detection and ranging) maak je met een slimme app zelf de mooiste 3D-weergaven. Maar welke 3D-scan app is nou eigenlijk het beste? En waarom? Odido zocht het voor je uit.

Fotogramme..wat?

Fotogrammetrie: de kans is groot dat je nog nooit van deze techniek hebt gehoord. We leggen het uit. Bij fotogrammetrie worden foto’s vanuit verschillende hoeken gebruikt om een digitaal 3D-beeld te creëren. Er worden foto’s gemaakt rondom een voorwerp, die vervolgens door software worden samengevoegd tot een wolk van 3D-punten. Hier heb je 50 tot 1000 beelden per voorwerp voor nodig. De kwaliteit van de camera van je telefoon en het juiste licht beïnvloeden het resultaat. Bekijk bijvoorbeeld deze scan, die met Heges gemaakt is.

4x 3D-scan apps.

Wil je je producten beter laten zien met 3D-beelden? Met deze 4 3D-scan apps maak je de mooiste 3D-foto’s.

Polycam (iOS & Android)

Polycam bestaat sinds 2020 en is 1 van de meest populaire iPhone scanner apps in de App Store. Sinds april 2022 is er ook een versie voor Android. Polycam zet foto’s met behulp van fotogrammetrie om in 3D-modellen. Heeft je iPhone een LiDAR-scanner? Dan kan je ook realtime scannen met deze app. De LiDAR-techniek is helaas nog niet beschikbaar voor Android telefoons. Vergeleken met andere apps is Polycam’s fotogrammetriemodus een beetje langzaam, maar wel van hoge kwaliteit. LiDAR-scannen doet Polycam supersnel, maar hier staat helaas wel wat kwaliteitsverlies tegenover. De eerste 8 3D-foto’s die je met Polycam maakt zijn gratis. Daarna stap je over naar de pro versie van de app voor$8 per maand (ongeveer € 7,50) of $60 per jaar (ongeveer € 57).

WIDAR (iOS & Android)

WIDAR is een gratis scan app voor iOS en Android. Met deze app scan je niet alleen snel, je kan je 3D-modellen ook meteen bewerken. Zo pas je de kleur, achtergrond of textuur van je 3D-weergave naar wens aan. De app maakt voor iOS en Android gebruik van fotogrammetrie, en voor iPhone ook van LiDAR-scannen. Naast het maken van 3D-foto’s van producten, kan je met WIDAR ook oppervlakten meten en berekenen. Handig als je grote ruimtes zoals een kamer of zelfs een heel gebouw wil scannen.

Heges (iOS)

Heeft je iPhone Face ID- of LiDAR-technologie? Dan kan je met Heges zo goed als alles vastleggen. Van je hand of gezicht tot hele auto’s. Voor het beste resultaat zorg je dat het object wat je wil scannen stilstaat, en dat je je telefoon er omheen beweegt. Hoe langzamer je beweegt, hoe beter de scan. Weet je niet precies hoe langzaam je moet gaan? Geen punt. Je telefoon trilt als je te snel beweegt. Ook worden de scans van Heges beter als je een object vaker scant. Voor het beste resultaat is het dus slim om meerdere scans van hetzelfde product te maken. Bewerk je scans offline in de Heges-app en deel ze met andere apparaten van Apple. Goed om te weten: dit kan alleen als beide apparaten een TrueDepth-camera hebben en verbonden zijn met hetzelfde wifinetwerk. Heges is gratis, maar voor sommige functies in de app moet je betalen.

Qlone (iOS & Android)

De alles-in-1 scan app Qlone is voor zowel iOS als Android een slimme keuze. Met deze app scan je objecten supersnel in 4K-kwaliteit. En daarna kan je je scan meteen bewerken en exporteren. Minpunt is dat je voor het scannen een speciale mat nodig hebt die je downloadt op de website van Qlone. Hoe groter het object dat je wil scannen, hoe groter de mat moet zijn. Als je Qlone gebruikt, bepaalt de mat welk gebied moet worden vastgelegd. Dit geeft de mat door aan de camera. De app maakt dan een soort koepel over dit gebied. Alles in de koepel wordt gescand, alles erbuiten niet. Je hebt geen speciaal papier nodig om de mat te printen. Standaard printpapier is prima. Na het scannen bewerk je de 3D-afbeelding in de app. Voeg tekst toe, pas de grootte van de scan aan of voeg 2 verschillende scans samen. Qlone is gratis te downloaden voor je iPhone. De app voor Android kost $20, dat is ongeveer € 18. Voor sommige functies in de app moet je betalen.

apps-ondernemers_social

Apps voor Ondernemers.

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken. Lees snel het gratis e-book.

Lees direct
Beeld: Shutterstock