Connectiviteit

Wat is sim-swapping en wat kun je er tegen doen?

Het komt helaas steeds vaker voor: sim swapping. Wat is het precies? En nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat het jou niet overkomt? Dat zochten we voor je uit. In dit artikel lees je wat sim-swapping precies is en welke stappen we zetten om dit soort cybercrime te stoppen Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kan doen om sim swapping tegen te gaan. Lees dus snel verder.

Clock 3 min

Wat is-sim swapping? 

Bij sim swapping neemt iemand met criminele intenties je mobiele telefoonnummer over op een andere simkaart en een ander toestel, zonder dat je hier toestemming voor hebt gegeven. 

Hoe werkt sim-swapping? 

Een crimineel speurt het internet af op zoek naar persoonlijke gegevens, zoals geboortedatum, 06-nummer en adresgegevens. Maar hij kan ook in het bezit zijn gekomen van je gegevens door diefstal of door een datalek van een andere organisatie. De crimineel neemt hiermee ongewenst jouw identiteit aan en misleidt vervolgens de telecomaanbieder om je nummer over te zetten op een andere simkaart. 

Met je oorspronkelijke simkaart heb je daarna geen toegang meer tot het netwerk. Je kan dan niet meer bellen, geen berichten meer versturen en niet meer mobiel internetten. 

In sommige gevallen gebruik je je telefoonnummer ook om jezelf te identificeren bij websites en apps door middel van sms verificatie – zoals bijvoorbeeld je bank-, social media-, bitcoin brokers, DigiD– en creditcardaccount. Deze controle smsjes komen nu niet meer bij jou binnen, maar bij degene die je 06-nummer heeft overgenomen. In combinatie met eerder verkregen persoonsgegevens krijgt diegene zo toegang tot alle webportals. 

Als je merkt dat je slachtoffer bent geworden van sim swapping, is het vaak al te laat. Neem in dat geval altijd zo snel mogelijk contact op met je telecomaanbieder. Zit je al bij Odido? Even bellen met Odido Service we zijn er voor je.  

Hoe gaan we sim-swapping tegen?

Bij Odido vinden we het belangrijk om dit soort criminelen te stoppen. Sim-swapping gaan we tegen op deze 3 manieren: 

Aangescherpte protocollen en processen

Ben je je simkaart kwijt of heb je een kapotte simkaart? Dat kan je je nieuwe simkaart alleen nog maar in de Odido Shop activeren. Kan je om welke reden dan ook echt niet naar de Shop komen? Dan schakelen we je door naar een speciaal team dat met extra controlestappen alsnog, in uitzonderlijke gevallen de nieuwe simkaart voor je activeert. 

Contact opnemen

Als we zien dat er een poging is gedaan om te simswappen, nemen we snel contact met je op. We adviseren je om extra goed op te letten op verdachte zaken. 

Voorlichting over sim-swapping

Via onze kanalen brengen we het gevaar van sim swapping bij mensen met een abonnement bij ons, dealers en medewerkers vaak onder de aandacht. 

Alle systemen van Odido werken we continu en conform de laatste standaarden bij om de veiligheid van onze diensten te blijven bewaken. 

Wat kun je zelf tegen sim-swapping doen en waar moet je op letten?

Uiteraard kan je zelf ook acties ondernemen om sim swapping te voorkomen. Denk hierbij aan de volgende tips: 

  1. Let goed op met wie je je persoonsgegevens op het internet deelt en wees voorzichtig met het bewaren van inloggegevens van belangrijke portals in je account van Hotmail of Gmail. Veel bedrijven en diensten gebruiken bijvoorbeeld je telefoonnummer, geboortedatum, adres of rekeningnummer ter verificatie van je identiteit. Vraag je af hoe goed deze gegevens zijn afgeschermd, bijvoorbeeld op je social media-accounts. 
  2. Gebruik unieke wachtwoorden voor je verschillende accounts en bewaar deze op een aparte plek. Kies voor wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en die speciale tekens bevatten. 
  3. Gebruik waar dat kan een tweede stap om je accounts extra te beveiligen (tweestapsverificatie). Bij voorkeur via speciale authenticatie-apps, zoals Google Authenticator, Microsoft Authenticator of LastPass Authenticator, maar het kan ook met sms. Door nieuwe fenomenen zoals sim swapping is het gebruik van speciale authenticatie-apps veiliger dan het gebruik van sms als tweestapsverificatie. Je kan dus beter authenticatie-apps gebruiken dan verificatie via sms 

Cybercrime

Wil je meer weten over cybercrime en hoe je je bedrijf daartegen beschermt? In ons e-book Cybercrime op de zaak vind je handige tips om cybercrime buiten de deur te houden. 

Beeld: Odido