Technologie

Internetsnelheden op de zaak: hoeveel Mbit/s heeft je kantoor nodig?

De ideale internetsnelheid is voor elk bedrijf anders. Zo verstuurt een accountancykantoor dagelijks wat e-mails en documenten, terwijl een filmproductiebedrijf zware video’s het web up- en download. Hoe weet je als bedrijf welke snelheden je nodig hebt? En welke verbinding kies je? Leggen we je in dit artikel uit.

Clock 3 min

Snel, stabiel en veilig zakelijk internet?

ai-menselijk-houden-chatgpt-business-blog-web

Ontdek nu de mogelijkheden voor jouw bedrijf. 

Lees meer
Sluit je een zakelijk internetabonnement af, dan sta je voor een hoop keuzes. Zo moet je beslissen welk type verbinding je wil en welke snelheid. We leggen uit waar je naar moet kijken in je bedrijf en welke verschillende verbindingen en snelheden er zijn. Zodat je goed kan kiezen wat het beste bij je bedrijf past.

Analyseer je bedrijf.

Welke internetsnelheid het beste bij je bedrijf past is afhankelijk van een aantal factoren. Analyseer daarom eerst de werkzaamheden binnen je bedrijf, het aantal medewerkers en welke mobiele apparaten jullie gebruiken:  

 1. Werkzaamheden binnen je bedrijf.

Kijk als eerste naar waar je vooral internet voor nodig hebt. Voor basis internetgebruik, zoals e-mailen en websites bezoeken, heb je weinig snelheid nodig. Maar werk je veel online en in de cloud, dan heb je veel meer snelheid nodig. Ook hebben sommige software of werkzaamheden  meer impact op je internetverbinding. Denk aan: 

 • VoIP-telefonie 
 • Online back-ups maken 
 • Videobellen 
 • Bestanden up- en downloaden  
 • Software voor orderverwerking en voorraadbeheer 
 • Beveiligings- of bewakingssystemen 

Bedrijven die grote bestanden up- en downloaden hebben een snelle verbinding nodig, zoals bedrijven in de creatieve sector. Moet je vaak lang wachten totdat je bestanden zijn verstuurd of tot je bestanden van je klant of leverancier kan bekijken, dan vertraagt dat je werk. Is je verbinding heel traag, dan loop je ook het risico dat het up of downloaden plotseling afbreekt. Dat wil je natuurlijk niet.  

 1. Aantal werknemers.

Naast de werkzaamheden die je via je internetverbinding uitvoert, is het aantal medewerkers dat tegelijk werkt ook van invloed op de snelheid. Werk je als ZZP’er, dan heb je minder capaciteit nodig dan als je met meerdere collega’s dezelfde werkzaamheden uitvoert. Een gemiddelde internetgebruiker op kantoor heeft een internetsnelheid van 5 Mbit/s nodig om snel en efficiënt te kunnen werken. Zo reken je makkelijk uit hoeveel Mbit/s je bedrijf nodig heeft. 

 1. Mobiele devices op kantoor.

Medewerkers gebruiken naast hun telefoon ook andere apparaten op kantoor. Het aantal mobiele apparaten dat wordt gebruikt, is ook een belasting voor je internetverbinding. Zo controleert een tablet die je alleen onderweg gebruikt óók regelmatig nieuwe e-mails en downloadt het apparaat automatisch updates. Bij je keuze voor een bepaalde internetsnelheid moet je hier dus rekening mee houden. 

Kies de juiste internetsnelheid voor je bedrijf.

Sluit je een internetverbinding af, dan is het belangrijk om te weten welke soort verbinding het beste past bij wat je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten internetverbindingen. Deze hebben allemaal hun eigen voordelen én prijzen. 

 1. Glasvezel

Glasvezel is een flinterdunne draad, gemaakt van een speciaal soort glas. Deze draad wordt onder de grond aangelegd, helemaal tot in je bedrijfspand. Met glasvezel maak je gebruik van licht om data over te brengen. Het grootste voordeel van glasvezelinternet is dat de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Hierdoor kan je zonder problemen tegelijkertijd internetten en streamen. Glasvezel zie je in stadskernen (Fibre to the Home), maar wordt ook op bedrijventerreinen aangelegd (Fibre to the Office). Op bedrijventerreinen gebeurt dat vaak op aanvraag. Daarom is het vaak duurder dan een glasvezelverbinding in stedelijk gebied. 

 1. Kabelinternet

Net als met glasvezel heb je ook met kabel heel snel internet. Dat komt omdat het grootste gedeelte van de kabelverbinding bestaat uit glasvezel. Met kabelinternet kan je snelheden tot wel 400 Mbit/s behalen. Kabelinternet is op veel plekken in Nederland beschikbaar. Bijzonder aan internet via de kabel is dat het televisiesignaal en het internetsignaal via dezelfde kabel naar je bedrijfspand worden gestuurd. Kies je voor kabelinternet, dan krijg je dus ook televisie geleverd. 

 1. DSL-internet

DSL-internet staat voor Digital Subscriber Line. Het is het oudste type verbinding en bijna overal in Nederland beschikbaar. DSL brengt internet over door middel van stroomsignalen via de telefoonlijn. Het is een heel stabiel netwerk, alleen uploaden en downloaden gaat iets minder snel dan bij glasvezel. Gebruik je het internet vooral om te e-mailen en websites te bezoeken, dan is een zakelijke DSL-verbinding een goede optie. 

Kies de internetsnelheid voor jouw onderneming.

Heb je op een rijtje hoeveel je van je internetverbinding vraagt en welk soort verbinding bij je past? Dan kies je hoeveel Mbits per seconde (Mbit/s) je wil. Dat is de maximale snelheid waarop je binnenkort uploadt en downloadt. De snelheden lopen van 10 Mbits/s tot zo goed als onbeperkt. We leggen de verschillen uit: 

Normaal internet tot 50 Mbit/s

Een klein kantoor met een paar medewerkers dat weinig tegelijk gebruik maakt van laptops, telefoons en tablets, zou voldoende moeten hebben aan maximaal 50 Mbit/s internetsnelheid. Deze snelheid is geschikt voor eenvoudig web- en e-mailgebruik. 

Razendsnel internet tot 100 Mbit/s

Heb je een klein tot middelgroot bedrijf en wil je videobellen met klanten, snel bestanden up- en downloaden of een back-up naar de cloud maken? Dan is maximaal 100 Mbit/s een goede internetsnelheid voor je bedrijf.  

Supersnel internet tussen de 500 en 1000 Mbit/s

Voor middelgrote tot grote bedrijven is 500 tot 1000 Mbit/s een goede keuze. Hiermee voer je de zwaarste online taken makkelijk uit. En als je bedrijf verder groeit geeft deze internetsnelheid je de mogelijkheid om snel op te schalen. 

Benieuwd hoe snel je internet is? Test je internetsnelheid met deze zakelijke speedtest. 

Vast internet.

Wil je meer weten over een betrouwbare, vaste internetverbinding voor in je bedrijf? Bekijk dan eens ons aanbod. Want naast ons beste en snelst geteste mobiele netwerk, bieden we ook vast Zakelijk Internet aan. Zo kan je al telecomdiensten afnemen bij Odido Business. Wel zo makkelijk.  

ai-menselijk-houden-chatgpt-business-blog-web

Snel, stabiel en veilig zakelijk internet?

Ontdek nu de mogelijkheden voor jouw bedrijf. 

Lees meer
Beeld: Odido