Digitalisering

Digitale inclusie: hoe digitaal inclusief is jouw onderneming?

We moeten het eens over digitale inclusie hebben. Want als ondernemers doen we tegenwoordig steeds meer digitaal. Maar dat vindt niet iedereen even prettig. Sommige mensen kunnen het niet bijbenen om verschillende redenen, zoals een beperking. Hoe voorkom je dat jouw bedrijf onbedoeld mensen buitensluit en meebouwt aan een maatschappelijke kloof? Kies voor digitaal inclusieve communicatie. Zodat iedereen mee kan blijven doen in de samenleving. Onze tips helpen je op weg.

Clock 3 min

Uit onderzoek blijkt dat de bekendheid van Nederlanders met belangrijke techtrends niet hoog is. Zo zegt bijna de helft de termen “Internet Of Things” en “Augmented Reality” (AR) niet tot nauwelijks iets. Het minst bekend is de term “Blockchain”: hiervan heeft 55% nog nooit gehoord. Dit alles blijkt uit de laatste meting van de Smart Society Monitor, een onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders en hun techadoptie. Heb jij een tech-onderneming? En heb je een consumer doelgroep? Dan ligt er dus een flinke uitdaging voor je, op het gebied van communicatie. Hierbij 4 digitale inclusie tips om je verder op weg te helpen.

Digitale inclusie tip 1:  Onderzoek de digitale kennis van je klant

Staan je klanten open voor technologische ontwikkelingen of staan ze er juist sceptisch of wantrouwend tegenover? Welke drempels ervaren ze als ze jouw website gebruiken? Verdiep je in hun digitale interesse en belevingswereld, en stem je communicatie hierop af.

Een belangrijk advies: doe geen aannames. Is het wel echt zo dat alle jongeren digitaal handig zijn? En is elke oudere Nederlander sowieso digibeet?

We durven te beweren dat een hoop jongeren juist niet per se heel tech-savvy zijn. Dat is namelijk niet meer nodig: we hoeven geen programmeur met diepe technische kennis te zijn om een computer te kunnen gebruiken. Dus veel mensen verdiepen zich daarom niet in hoe iets werkt, áls het maar werkt. Daarnaast: alles wat je online zet, blijft voor altijd terug te vinden. Veel jongeren zijn daar niet zo mee bezig, terwijl oudere generaties juist terughoudender zijn in wat ze online zetten.

Digitale inclusie tip 2:  Wees eerlijk over digitale veiligheid

De helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de ‘infiltratie’ van slimme technologie op het werk en thuis. Wat als Alexa met je meeluistert? Of als bedrijven stiekem de camera van je laptop gebruiken? En wat als de data uit je menstruatie-app wordt misbruikt of in verkeerde handen valt?

Stel deze mensen gerust door duidelijk en eerlijk te zijn over wat jouw bedrijf eraan doet om hun veiligheid te garanderen. Gaat er toch iets mis? Geef het ook toe. Vertrouwen valt te herstellen met goed reputatiemanagement. Mensen zijn een stuk sneller geneigd het vertrouwen te behouden in een bedrijf, als het fouten eerlijk toegeeft en goed oplost.

Digitale inclusie tip 3: Kies ervoor om de kloof te dichten

Bankzaken regelen, post versturen, een klantenservice benaderen: het moet natuurlijk voor iedereen mogelijk blijven om dit soort basisdingen zelf te regelen. Kies ervoor om de maatschappelijke kloof te dichten. Zorg dus dat er altijd een optie is voor mensen die om wat voor reden dan ook liever offline dingen regelen. Wat je klanten precies nodig hebben? Dat begint met luisteren. Dat heeft nog een voordeel: wie zijn klanten goed kent, loopt geen kans mis!

Digitale inclusie tip 4:  Zorg voor een toegankelijke website

Hoe toegankelijk is jouw website eigenlijk? Een goede website is ook voor mensen met een beperking makkelijk te gebruiken. Denk aan een knop die de tekst opleest voor mensen die slechtziend zijn. En ook mensen die bijvoorbeeld moeilijk kunnen lezen, moeten je website kunnen gebruiken. Schrijf je teksten dus op b1-niveau en bied je website in meerdere talen aan als je klanten het Nederlands niet goed beheersen. En nog een digitale inclusie tip: zorg altijd voor effectieve alt-tekst bij afbeeldingen, die helder omschrijft wat er op te zien is. Ook die worden namelijk voorgelezen door hulpprogramma’s voor blinden of slechtzienden, en soms zelf omgezet in braille. Daarnaast helpt het je ook nog eens met je online vindbaarheid!

Geen idee waar je moet beginnen? Er zijn slimme externen die je kunt inhuren om creatieve manieren te bedenken de toegankelijkheid te verbeteren. Er zijn tal van mogelijkheden. Zo kan iedereen mee blijven doen!

Beeld: Shutterstock