Technologie

Zo maak je je eigen GPT met OpenAI’s ChatGPT. 

Je eigen generative pre-trained transformer (GPT) maken? Kan gewoon. Het Amerikaans techbedrijf OpenAI, de maker van de chatbot ChatGPT, geeft je de mogelijkheid een eigen versie van het AI-programma te maken. Heb je een abonnement op ChatGPT Plus? Dan kan je eindeloos experimenteren met de GPT-builder van OpenAI. Hoe je dit stap voor stap doet vertellen we je in dit artikel.

Clock 2 min
Artikel delen

AI is 1 van de grootste techtrends van het afgelopen jaar. Het kost je $20 per maand, maar dan heb je ook wat. Want volgens Sam Altman, CEO van OpenAI, krijg je met deze customizable GPT’s een verfijnde versie van ChatGPT. Je ontwerpt ‘m helemaal zelf. Met unieke instructies verbeter je de antwoorden en vul je gegevens aan voor verdere context. Een chatbot die je ingewikkelde spelregels uitlegt? Of eentje die je ongelimiteerd vegan recepten voorschotelt? Alles kan. 

Je eigen GPT: het voorwerk. 

Met de release van deze GPT’s til je de chatbot naar een hoger niveau. En maak je ‘m maximaal toepasbaar voor jouw specifieke behoeften. Ook de plug-ins zijn geëvolueerd, waardoor je andere software slim toepast. De GPT kan bijvoorbeeld conflicten in je agenda spotten en namens jou een Slack-bericht erover sturen naar je collega’s. Handig. En het mooie is: je hoeft geen studie Informatica achter de rug te hebben om zo’n eigen GPT te maken. Met een beetje Engels en wat vrije tijd kom je al een eind. Waar begin je?  

  • Log in op de website van OpenAI en ga naar de hoofdpagina van ChatGPT. 
  • Klik op Explore in de linkerbovenhoek van je scherm.  
  • Scroll naar beneden om een paar voorbeelden van custom GPT’s te zien. 
  • Duik een beetje in die voorbeelden en merk het verschil in ervaring ten opzichte van de klassieke ChatGPT.  

De geboorte van je GPT. 

Klaar om je eigen GPT op de wereld te zetten? Ga terug naar de hoofdpagina en klik op Create a GPT. Je scherm wordt in tweeën gesplitst: aan de linkerkant bouw je de tool, en aan de rechterkant zie je een interactieve preview van je GPT. In het Create-gedeelte geef je wat extra informatie over wat je precies met je GPT wil bereiken. En op welke manier de chatbot zou moeten reageren. Hierna creëert het programma een profielfoto voor je chatbot met behulp van Dall-E 3, een AI-tool die afbeeldingen genereert op basis van tekstbeschrijvingen.  

Pas ‘m aan waar nodig. 

Tevreden? Schakel dan over naar het tabblad Configure. Bijna al je input is verwerkt tot een eerste opzet van je eigen GPT. Geeft de GPT aan dat ‘ie bepaalde informatie mist? Dan is dit het moment om meer data te uploaden. Onder Knowledge vind je de optie Upload files. Goed om te weten: je kan niet meer dan 10 artikelen uploaden. Trucje om toch meer input te uploaden is om een paar mega-documenten van meerdere losse documenten te maken. In dit configureergedeelte kan je ook bepaalde functies aanzetten, zoals web browsing en image generation

De kleine lettertjes. 

Wees voorzichtig met het uploaden van gevoelige of privé-informatie. Want via zogenaamde prompt injection attacks kunnen andere gebruikers ook bij die informatie komen. En wil je nou niet dat jouw gespreksgegevens gebruikt worden ter verbetering van OpenAI modellen? Vink dan het vakje uit bij Additional Settings. Als je er klaar voor bent om je GPT te publiceren, klik je rechtsboven op Update. Je kan je op maat gemaakte chatbot privé houden, met anderen delen via een directe link of ervoor kiezen om de hele wereld je creatie te laten gebruiken. Keuze gemaakt? Klik dan op Confirm om het project af te ronden. 

In de etalage van OpenAI? 

Zoals geldt voor de meeste AI-tools: hoe gedetailleerder je prompts, hoe relevanter de output én hoe beter je eigen GPT gaat presteren. Ergens dit jaar verwacht OpenAI met een soort Apple Store-achtige winkel te komen, waar je GPT’s van verschillende makers kan kopen. Zakcentje verdienen? Ga los met je eigen versie van ChatGPT. Wie weet haal je die $20 er wel weer uit. 

Artikel delen
Beeld: Odido