Technologie

Tech trends 2024: AI, deepfakes, cybersecurity, quantumcomputing en meer.

Het einde van het jaar komt langzaam in zicht. Dat betekent dat we vooruitkijken. Wat zal 2024 ons brengen, vooral op het gebied van technologie en innovatie? En wat zijn de grote tech trends? In dit artikel kijken we samen met de data-experts van Springbok hoe de technologische ontwikkelingen eruitzien in 2024.

Clock 7 min

In de dynamische wereld van technologie ontwikkelen trends snel. Ze veranderen de manier waarop we werken, communiceren en zelfs leven. Hoewel sommige trends stil en onopgemerkt beginnen, kunnen het belangrijke gespreksonderwerpen worden. De nieuwsgierigheid van de mens zorgt voor de toenemende populariteit van die onderwerpen.

Hallo. Wij zijn Odido Business.

odido business

We laten je zien dat telecom anders kan. Menselijker. Benieuwd hoe we dat doen?

Lees meer
Voor dit artikel haalde Springbok inzichten uit het zoekgedrag van de wereldwijde bevolking. Ze onderzochten welke technologische onderwerpen de meeste aandacht trekken. En ze doken in de levendige online discussies binnen de tech gemeenschap. Door te analyseren naar welke thema’s het afgelopen jaar opvallend meer werd gezocht, kunnen we duidelijke trends onderscheiden. Zo krijgen we een goed beeld van de meest besproken ontwikkelingen in de tech sector.

Inhoud

  • De toekomst van AI
  • De keerzijde van de deepfake technologie
  • Cybersecurity in ontwikkeling
  • Quantumcomputing: ongekende mogelijkheden
  • Green hydrogen: energie van de toekomst

De toekomst van AI.

Dit jaar is AI de meest opvallende technologische trend, met een gemiddeld wereldwijd maandelijks zoekvolume van 4.000.000. We verwachten dat deze trend in 2024 doorzet. Komt door de aanhoudende ontwikkelingen en de snelle adoptie van AI.

AI automation.

AI automation is een opkomende trend die naar verwachting in 2024 verder zal groeien. Deze trend gaat over het gebruik van AI-technologieën om bedrijfsprocessen te automatiseren en te optimaliseren. 

Generatieve AI.

Een belangrijke tak binnen deze trend is generative AI. Hiermee kan nieuwe content gemaakt worden. Beeld en tekst. Generative AI gaat verder dan alleen automatisering. Het kan compleet nieuwe concepten en oplossingen genereren. Dit kan bijvoorbeeld ingezet worden voor het ontwerpen van marketingmateriaal dat doelgroepen meer aanspreekt. Of voor het conceptualiseren van nieuwe producten.

De kracht achter generative AI is de gigantische datasets waarop ze worden getraind. Neem GPT-4, de krachtpatser achter ChatGPT. Die is getraind op meer dan een biljoen parameters. Andere platformen, zoals Google’s PaLM2 en DeepMind’s Gopher, komen in de buurt met hun training op honderden miljarden parameters. En met geruchten over de komst van GPT-5, verwachten we nóg grotere stappen. Hoewel het uitbreiden van de dataset niet de enige route is naar een slimmere Large Language Model (LLM), is het tot nu toe wel de meest betrouwbare. Hierdoor weten we bijna zeker dat de ontwikkeling van generatieve AI-modellen in 2024 zal doorzetten.

Natural-language technology.

Een andere belangrijke tak binnen AI automation is natural-language technology. Die heeft niet alleen de potentie om bedrijfsprocessen te automatiseren, maar ook enorm te verbeteren. Zo kunnen bedrijven met chatbots die aangedreven worden door deze technologie, binnen een paar seconden reageren op klantvragen. Ontwikkelaars kunnen het inzetten om complexe codes te genereren. En analisten gebruiken het bijvoorbeeld om diepgaande gegevensanalyses uit te voeren. Elk bedrijf gebruikt AI op zijn eigen manier. Maar we zien wel dat het consistent impact heeft op 3 gebieden: klantbeleving, personalisatie en automatisering.

Prompt engineers.

Prompt engineers zijn de nieuwe helden. Ze programmeren generatieve AI-systemen door duidelijk te omschrijven wat de wens is. Op een manier die de beste resultaten oplevert. In 2023 werd het al omschreven als de meest populaire nieuwe baan in tech. De verwachting is dat deze trend doorzet in 2024. Bij deze baan gaat het om de mogelijkheden van systemen. Die kunnen soms complex en intimiderend overkomen. Het is de kunst om AI begrijpelijk te maken en optimaal te benutten. Prompt engineers verbinden technologie en mogelijkheden die ervoor zorgen dat AI niet alleen slim, maar ook toegankelijk en nuttig is.

Heeft AI-technologie de toekomst, of is het vooral een handige tool die jou helpt om je werk een stukje makkelijker te maken? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van AI voor je op een rij.

De keerzijde van de deepfake technologie.

De deepfake technologie is de afgelopen jaren steeds bekender geworden. Met een maandelijks zoekvolume van maar liefst 1.220.000 in 2023 is het een opvallende trend. Deepfake is een fascinerende technologie. Maar zoals elk krachtig instrument, kan het voor goede én minder goede doeleinden worden ingezet. Dit heeft een aantal gevolgen voor de zakelijke tak.

Steeds aantrekkelijker voor hackers.

Wat deepfake technologie zo gevaarlijk maakt, is dat je met AI en deep learning hele realistische video’s, afbeeldingen en audio kan maken van fictieve gebeurtenissen en personages. Deepfake is al een aantal jaar in ontwikkeling en wordt steeds beter, waardoor het met de dag aantrekkelijker wordt voor hackers. Zo is deepfake ingezet om bedrijven te misleiden. Hiervoor werd een CEO in nood laten zien die financiële steun nodig had.

5G: live video manipulatie.

Met de komst van 5G-netwerken is het zelfs mogelijk om video’s live te manipuleren. Dit biedt kansen voor cybercriminelen die zich bezighouden met Business Email Compromise (BEC) oplichting.

En deepfakes worden gebruikt om te rommelen met face-to-face verificatiemethoden. Ook dit zorgt voor nieuwe mogelijkheden voor cybercriminelen.

Deepfakes ontmaskert.

Bij Odido zijn we ons bewust van de gevaren die deepfakes met zich meebrengen. Daarom maakten we in samenwerking met de Nederlandse start-up DuckDuckGoose een drieluik over hun innovatieve tool die deepfakes kan debunken, ofwel ontmaskeren. Hierin laat DuckDuckGoose zien hoe ze met hun tool video’s over de Oekraïense president Zelensky, Facebook oprichter Mark Zuckerberg en crypto handelaar Sam Bankman Fried wisten te ontmaskeren. 

Cybersecurity in ontwikkeling.

Met een gemiddeld wereldwijd maandelijks zoekvolume van 673.000 blijft cybersecurity een veelbesproken onderwerp in 2024. Heel begrijpelijk, want een cyberaanval kan elk bedrijf overkomen. Met de toenemende bekendheid van AI onder cybercriminelen, heeft deze ontwikkeling gezorgd voor grote veranderingen in de cybersecurity.

Zo helpt AI bij cybersecurity.

Het spotten van deepfakes en andere digitale dreigingen is een uitdaging voor organisaties. Beveiligingsprofessionals lijken altijd een stap achter te lopen op de aanvallers. Maar er is hoop.

Beveiligingsprofessionals zetten AI in om aanvallen zo vroeg mogelijk op te sporen en op te heffen. Elke dag worden deze technologieën sneller, slimmer en beter voorbereid.

AI was belangrijk voor het bouwen van geautomatiseerde beveiligingssystemen, gezichtsherkenning en automatische bedreigingsdetectie. Maar AI wordt ook gebruikt door cybercriminelen om slimme malware en aanvallen te ontwikkelen om de nieuwste beveiligingsprotocollen te omzeilen. AI-gestuurde dreiging detectiesystemen kunnen deze nieuwe aanvallen voorspellen. En ze laten het beheerders meteen weten als er een datalek is.

Quantumcomputing: ongekende mogelijkheden.

Met een maandelijks zoekvolume van 301.000, zal quantumcomputing in 2024 een opkomende trend zijn. Quantumcomputers helpen bij het oplossen van complexe uitdagingen, waarvoor traditionele computers niet goed genoeg zijn.

Quantumcomputers.

Er worden al veel gesprekken gevoerd over quantumcomputers. Door de unieke eigenschappen van quantumfysica kunnen quantumcomputers veel berekeningen tegelijk uitvoeren. Ze gebruiken speciale bits, ook wel qubits genoemd, die tegelijkertijd zowel een 1 als een 0 kunnen zijn. Normale computerbits zijn een 1 of een 0. Hierdoor kunnen quantumcomputers een paar miljard keer sneller rekenen dan de traditionele computers.

De beloftes van 2024.

2024 kan het jaar zijn waarin we profiteren van de voordelen van deze innovatieve technologie. Vooral als er op bepaalde gebieden veel berekeningen nodig zijn. Denk aan het vinden van nieuwe medicijnen, het lezen van DNA, het voorspellen van het weer en het verbeteren van ingewikkelde systemen.

Banken en financiële diensten accepteren deze technologie het snelst. Ze zien een mooie toekomst in het verbeteren van de kracht van AI-systemen voor fraude-detectie, risicobeheer en flitsende handel.

Toch willen we bij deze technologie een kleine kanttekening plaatsen. Want ondanks dat quanum computing al enkele jaren trending is, bevindt de technologie zich nog steeds in de ‘experimentele fase’. Het aantal quantum computers is nog steeds heel klein en ook de omvang van deze computers is nog steeds relatief klein. Maar al met al, blijven we deze technologie in de gaten houden. Want de mogelijkheden ervan zijn ongekend.

Green hydrogen: energie van de toekomst.

Met een maandelijks zoekvolume van 60.500 blijft green hydrogen, wat we in het Nederlands groene waterstof noemen, een belangrijke trend. Deze trend wordt natuurlijk aangedreven door de wereldwijde inspanningen om de uitstoot van koolstof te verminderen. Groene waterstof is een soort brandstof die gemaakt wordt met schone energie, zoals wind- of zonne-energie. Bij de productie komt geen vieze uitstoot vrij, dus het is goed voor het milieu.

Balanceren van vraag en aanbod.

Waterstof brandstofcellen zijn een bron van directe energieopwekking. Ook helpen ze bij het balanceren van vraag en aanbod van elektriciteit. Handig, want waterstof helpt als er meer of minder energie wordt opgewekt door bijvoorbeeld wind of zon. En het helpt als een elektriciteitsnet alleen maar energie van hernieuwbare bronnen gebruikt. Waterstof brandstofcellen leveren stroom en kunnen extra energie bewaren voor later, zelfs voor meerdere maanden.

Van auto’s tot vliegtuigen.

Er zijn bedrijven die speciale auto’s maken die rijden op waterstof. Deze auto’s gebruiken waterstofcellen en batterijen om te zorgen dat ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Het tanken van waterstof duurt maar 5 minuten. En je kan er verder mee rijden dan met een gewone elektrische auto. Ook hebben deze auto’s een speciale laag op plekken die je vaak aanraakt, waardoor ze extra schoon en veilig zijn. Er zijn niet alleen gewone auto’s, maar ook busjes en grote voertuigen die op waterstof kunnen rijden.

Waterstof is niet alleen voor auto’s. Het wordt ook gebruikt voor boten, treinen, vliegtuigen, drones, vrachtwagens en bussen. Waterstof is vooral handig voor grote, zware voertuigen, omdat ze veel vervuiling kunnen veroorzaken. Met waterstof kunnen ze schoon en zonder vieze uitlaatgassen rijden. 

De verwachting is dat de ontwikkelingen rond waterstof in 2024 doorzetten. Er is een toenemende focus op duurzaamheid en het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Hierdoor biedt waterstof een veelbelovende oplossing voor veel sectoren.

Spannende ontwikkelingen en nieuwe uitdagingen.

De tech-trends van 2024 laten zien hoe belangrijk nieuwe technieken zijn voor onze toekomst. Met slimme computers en nieuwe manieren om energie te maken, kunnen we veel problemen oplossen. Maar er zijn ook zorgen, zoals deepfake video’s die echt lijken. En hackers die computers aanvallen. Gelukkig zijn er ook slimme manieren om hiermee om te gaan. In 2024 gaan we nog meer leren en ontdekken. Het wordt een spannend jaar met veel nieuwe ontwikkelingen om naar uit te kijken.

Wil je de toegankelijkheid van je onderneming verhogen? Of ben je nieuwsgierig naar hoe innovaties zoals 5G en Internet of Things kunnen bijdragen aan je bedrijf? Ga dan naar het Odido Innovatie Hub, hier vind je meer info.

odido business

Hallo. Wij zijn Odido Business.

We laten je zien dat telecom anders kan. Menselijker. Benieuwd hoe we dat doen?

Lees meer
Beeld: Odido