Connectiviteit

Hoe Eneco en Odido met de Eneco Connected Module warmtemeters met IoT slimmer maken

Eneco maakt de komende 4 tot 5 jaar alle warmtemeters voor zowel klein- als grootverbruik slimmer. Dit doen ze door het plaatsen van de Eneco Connected Module (ECM), ook wel een slimme warmtemodule. Voor deze module is een verbinding nodig, waaraan Odido als connectiviteitspartner een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Lees snel verder!

Clock 2 min

Om klanten nog betere service te verlenen en hen nieuwe duurzame diensten aan te kunnen bieden, gaat Eneco specifieke data van specifieke apparaten voor specifieke doelen gebruiken. Dit gebeurt na toestemming van de klant. Op basis van deze data kan een klant dan bijvoorbeeld advies krijgen over hoe een apparaat efficiënter ingesteld kan worden. Het uitlezen van de data gebeurt via de slimme warmtemodule.

Eneco Connected Module (ECM)

In 2018 besloot Eneco om een IoT-toepassing te ontwikkelen waarmee communicatie tussen de cv-ketel en de thermostaat (Toon) mogelijk gemaakt werd. Met deze toepassing konden storingsmeldingen ingezien en voorspeld worden, werd het onderhoud makkelijker en werd de klant beter geïnformeerd. Dit concept bleek ook toepasbaar te zijn op andere apparatuur, zoals een warmtemeter, tapwatermeter en op een warmtepompset. Daarom werd de Eneco Connected Module (EMC) ontwikkeld: een apparaat dat verbonden is met mobiel internet en de apparaten van Eneco bij bedrijven en in huis aan elkaar koppelt. Een soort router voor energie gerelateerde apparaten.

De ECM ziet er zelfs uit als een kleine router, die in de meterkast hangt en communiceert met de warmtemeter.

Warmtemeter stadswarmte eerste toepassing van de ECM

De warmtemeter voor stadswarmte is het eerste apparaat waarmee de ECM op grote schaal wordt ingezet. Met toestemming van de klant zorgt de ECM ervoor dat de meterstanden automatisch naar Eneco worden doorgestuurd. Op basis hiervan wordt een overzicht van het warmteverbruik van de klant gemaakt. En die klant ontvangt dan maandelijks een verbruiksoverzicht en krijgt zo beter inzicht in het warmteverbruik.

Odido als connectiviteitspartner

Om de Eneco Connected Module met het internet te verbinden heeft Eneco in Odido een betrouwbare connectiviteitspartner gevonden. Via de internationale roaming mogelijkheden verbindt de ECM niet alleen via het eigen Odido netwerk, maar ook met het netwerk van andere telecomproviders. Hierdoor kan de ECM overal worden ingezet en heeft de verbinding automatisch  back-up mogelijkheden.

In de slimme warmtemodules worden eenvoudigweg Odido IoT-simkaarten gezet. Vervolgens worden de modules bij de klant geplaatst en wordt de data geheel automatisch regelmatig uitgelezen en verzonden. Inmiddels zijn de simkaarten geleverd bij TWTG, de ontwikkelaar van de module. En een  volgende bestelling modules met simkaarten is alweer volop in productie.

Extra waarde creëren

Meer verbonden apparaten leveren meer data en uit die data kunnen nieuwe inzichten worden verkregen en betere beslissingen worden genomen. IoT creëert daarmee extra waarde. Voor zowel de klant als Eneco. Zo gebruikt Eneco de gegevens om betere voorspellingen te doen over potentiële storingen en het oplossen van deze storingen. In sommige gevallen kan dit zelfs op afstand. Dit bespaart zowel Eneco als de klant een bezoek van een monteur bijvoorbeeld.

Geen omkijken meer naar

Odido is voor de slimme warmtemodule een langdurige samenwerking aangegaan: de komende 10 jaar gaan we voor Eneco de modules voorzien van de IoT-simkaarten. Deze simkaarten worden bij de klant thuis geïnstalleerd en hoeven niet gewisseld te worden. Hierdoor heeft Eneco er de komende 10 jaar geen omkijken meer naar. Odido en Eneco zijn ondertussen samen ook andere trajecten gestart en blijven daarin de samenwerking opzoeken.

Lees alles over onze oplossingen voor zakelijk internet en bellen. Ben je zzp’er? Ontdek dan ook de voordelen van zakelijk internet voor zzp.

Meer inspiratie?

Weten wat Internet of Things voor jouw onderneming kan betekenen? Ga dan naar onze website.

Beeld: Eneco