Technologie

7 vrouwen die in de techwereld hun sporen hebben verdiend.

Er werken nog steeds veel minder vrouwen dan mannen in de techsector. Daarom zetten we vrouwen in dit artikel eens in de schijnwerpers. Maak kennis met deze 7 inspirerende rolmodellen die een succesvolle techcarrière hebben.

Clock 2 min

1. Cécile Cremer

Cécile Cremer is een trend en innovatie-expert, keynote-spreker, auteur, maar vooral een kind van de toekomst. Ze heeft haar eigen onderneming Wandering The Future (WTF): een trend en future-bureau dat trends en inzichten deelt en innovatie concepten rondom internationale trends ontwikkelt. WTF analyseert en vertaalt dit ook naar passende tools waar bedrijven direct mee aan de slag kunnen.

2. Maria Genova

Maria Genova is journalist en schrijfster. Je kent haar misschien van haar best verkochte boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker´. Daarin vertelt ze over alle gevaren waaraan we ons als internetgebruiker blootstellen. En laat ze zien hoe makkelijk identiteitsfraude is geworden en dat het iedereen kan overkomen. Ze is ook expert op het gebied van moeilijke digitale vraagstukken van deze tijd. Denk aan gegevensbescherming, fraude en online privacy.

3. Parya Lotfi

Parya Lotfi is de CEO van DuckDuckGoose: een start-up die ondernemers helpt om fraude via deepfakes te herkennen. Met hun programma DeepDetector spoor je binnen 1 seconde deepfake-gezichten in video’s en afbeeldingen op met een nauwkeurigheid van ongeveer 93 procent. Het programma geeft niet alleen aan dat het om een deepfake gaat, maar laat ook zien waar de afbeelding of video is gemanipuleerd.

4. Deborah Nas

Deborah Nas is als spreker, trendwatcher en professor aan de TU Delft actief om organisaties succesvol te laten innoveren. Ze schreef de Tech Innovator’s Guide ‘Design Things That Make Sense’, een praktische gids met ontwerpstrategieën die je helpen bij het ontwikkelen van succesvolle nieuwe producten en het verbeteren van bestaande producten.

5. Janneke Niessen

Janneke Niessen is founding partner bij CapitalT, een venture capital fonds dat investeert in techbedrijven. Als mede-initiatiefnemer van InspiringFifty, een non-profitorganisatie die de diversiteit in tech vergroot door rolmodellen zichtbaarder te maken, publiceerde ze The New Girl Code. Dit is een serie romans over de wonderen van werken in de techniek, gericht op meisjes en jonge vrouwen. Janneke werd uitgeroepen tot Harper’s Bazaar Women of the Year in 2019 en meest prominente angel-investeerder in 2018. Ze weet als geen ander hoe innovatie binnen bedrijven begint.

6. Melanie Rieback

Dr. Melanie Rieback is de CEO en medeoprichter van Radically Open Security, ’s werelds eerste non-profit adviesbureau voor computerbeveiliging. Melanie ontving voor haar werk vele prijzen en onderscheidingen. Zo werd ze in 2019 uitgeroepen tot 1 van de 9 Meest Innovatieve Vrouwen in de Europese Unie (EU Women Innovators Prize). Met haar bedrijf helpt ze particulieren en bedrijven hun online beveiliging te versterken. Dit doet ze door zoveel mogelijk informatie over beveiligingsrisico’s te delen en alle ontwikkelde tools online te zetten.

7. Kim Spinder

Kim Spinder heeft haar eigen innovatiebureau Avanteers en is expert in leiderschap, strategie en verandermanagement. Ze gelooft in nieuwe manieren van samenwerken en brengt organisaties in beweging met haar innovatieprogramma’s. Daarnaast geeft ze veel innovatie-trainingen waarbij ze deelnemers leert om het zelf te doen. Ook schreef ze onder andere ‘Het kleine innovatieboek’ waarin ze laat zien hoe innovatie in de dagelijkse praktijk werkt.

Ook interessant:

  • Hoe Tisha van Lammeren CCO van Odido werd: ‘Met de juiste mindset is alles mogelijk’.
  • Start-up financiering nodig? Zo regel je geld voor je start-up.
  • Ondernemen in de wereld van 5G.
Beeld: Odido