Technologie

Lees Simpel: de app waarmee je moeilijke brieven snapt.

We krijgen ze allemaal weleens: lange, ingewikkelde brieven met veel informatie. Het is belangrijk dat je ze begrijpt, maar dat kan best een uitdaging zijn. Bijvoorbeeld als je moeite hebt met lezen en schrijven, Nederlands als 2e taal hebt of gewoon geen zin of tijd hebt om die brieven te lezen. Gelukkig is er de Lees Simpel App. Een app voor iPhone en Android die je helpt om moeilijke brieven te lezen. En voor ondernemers is het ook handig. We vertellen je waarom.

Clock 3 min

Apps voor Ondernemers.

apps-ondernemers_social

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken. Lees snel het gratis e-book.

Lees direct

Zorgen over nieuwe technologieën, ergernis rondom te veel gebruik en andere dilemma’s spelen steeds meer een rol. Daarom nemen we bij Odido onze verantwoordelijkheid. En gaan we het anders doen. Met een nieuw doel: iedereen moet kunnen meedoen met de technologische mogelijkheden van vandaag en morgen. Vandaar dat we de Lees Simpel app ondersteunen. En dat we willen dat jij weet dat deze app bestaat. In dit artikel lees je dus meer over deze app.

Laaggeletterdheid in Nederland.

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder laaggeletterd. Ze hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen. Of een combinatie hiervan. Dat is 18% van alle mensen die in Nederland wonen. Dus ongeveer 1 op de 6. Laaggeletterden vinden minder snel een baan of hebben minder grip op hun geldzaken. Ze kunnen niet helemaal meedoen in de samenleving. En uit onderzoek van PISA blijkt dat de leesvaardigheid in Nederland sinds 2015 daalt. 1 op de 3 leerlingen van 15 jaar oud in Nederland heeft onvoldoende leesvaardigheid. Betekent dat ze geschreven teksten niet goed kunnen begrijpen.

Veel mensen kunnen moeilijke brieven van bijvoorbeeld de Belastingdienst of verzekeraars dus niet goed lezen. Sommigen maken de envelop niet eens open. Maar we blijven die brieven wel krijgen. Om ze voor iedereen begrijpelijk te maken, ontwikkelde de stichting Lees Simpel de Lees Simpel App. Een app die mensen helpt om ingewikkelde brieven te lezen, met hulp van Artificial Intelligence (AI).

Zo werkt de Lees Simpel app.

Eerst download je de app gratis in de App Store of Play Store. Dan maak je een foto van de brief die je beter wil begrijpen. Daarna geeft de app een samenvatting in begrijpelijke taal. Je kan het dus zien als een soort scanner app. Goed om te weten: Lees Simpel weet niet wie de app gebruikt, kan de brief niet zien en hun server slaat die ook niet op. Als je wil, kan je eerst je naam en adres zwart maken. De app werkt dan gewoon nog. De app gebruikt AI van OpenAI om de tekst van de brief makkelijker te maken. Binnen een paar seconden krijg je een samenvatting en zie je meteen wat erin staat. Bijvoorbeeld van wie de brief is. En wat de belangrijkste informatie is. Het zijn altijd korte zinnen die je makkelijk begrijpt, wel zo fijn.

Gebruikers vragen zich af hoe goed de Lees Simpel App is. Snappen we. De app gebruikt AI. Ook AI kan een foutje maken, net als mensen. En bij het samenvatten van een tekst worden er keuzes gemaakt. Sommige informatie wordt wel meegenomen, sommige informatie niet. Hierdoor kan er iets belangrijks missen. Maar volgens de makers van de app kloppen de meeste samenvattingen en kan je ze makkelijker lezen dan de originele brief.

Een handige app voor ondernemers.

De Lees Simpel App is vooral bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, en mensen die Nederlands als 2e taal hebben. Of mensen die anderen helpen met het lezen van hun post. Maar de app is natuurlijk handig voor iedereen die niet van ingewikkelde brieven houdt. Ook voor ondernemers zoals jij. Schrijf je weleens een online tekst, brief of e-mail voor (potentiële) klanten? Dan kan je met de app checken of die simpeler kan. Scheelt je tijd en energie. En je pakt het probleem bij de oorzaak aan. Want je lezers snappen meteen wat je ze wil vertellen en hoeven zelf niet de app te gebruiken. Handig.

Altijd in ontwikkeling.

De toekomst van de Lees Simpel App is simpel: nog meer mogelijkheden toevoegen. Op dit moment is het de bedoeling dat je in de app een foto maakt van een brief. Een bestaande foto uit je galerij kiezen, kan nog niet. En een document uploaden als je een brief digitaal krijgt ook niet. Wat wel kan, is vanuit Google Photos of WhatsApp een foto van een brief delen met de Lees Simpel App. Doe je via de deelfunctie. De makers denken continue na over deze uitdagingen, om zo de Lees Simpel App steeds een beetje beter te maken.

apps-ondernemers_social

Apps voor Ondernemers.

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken. Lees snel het gratis e-book.

Lees direct
Beeld: Odido