Telecommunicatie
en gezondheid.
Simkaart voor een abonnement

Mobiele telecommunicatie, antennes en gezondheid.

Inmiddels is het heel normaal dat we altijd en overal bereikbaar zijn. We gebruiken onze mobiele telefoon elke dag. En de technologie groeit met ons mee. Van nieuwe IoT-technologie tot de snelste, modernste netwerken. Die ontwikkelingen roepen ook vragen op. Welke effecten hebben ze eigenlijk op de gezondheid? Op deze pagina geven we antwoord. En we laten je zien waar je betrouwbare informatie vindt.

wifiplus
Mobiele telecommunicatie en gezondheid.

Natuurlijk wil je bellen, appen en internetten zonder daarover na te denken. En de nieuwste technologische ontwikkelingen gebruiken. Daarom doen allerlei organisaties onderzoek om zeker te weten dat het veilig is. Deze organisaties geven ook voorlichting.

Sommige mensen maken zich zorgen over nieuwe technologieën zoals 2G, 3G, 4G en nu 5G. Odido neemt deze zorgen serieus. Daarom komen we steeds met duidelijke en eerlijke informatie. Informatie die op feiten gebaseerd zijn. We houden ons altijd aan de geldende regels voor veiligheid. Noemen we ook wel blootstellingslimieten.

De internationale limieten voor blootstellingen veranderen niet met de komst van 5G. Metingen laten zien dat we ver onder deze internationale limieten blijven. De metingen worden onder andere gedaan door het Agentschap Telecom.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, de nationale Gezondheidsraad en het RIVM is er geen wetenschappelijk bewijs dat de radiogolven van mobiele telecommunicatie slecht zijn voor je gezondheid. Zolang we de bestaande regels voor veiligheid (die blootstellingslimieten) volgen.

5G
Zo zit dat bij het 5G-netwerk.

5G is de opvolger van 4G. De 5e generatie van mobiele telecommunicatie. De komende maanden en jaren wordt deze opvolger in de hele wereld de nieuwe standaard voor mobiel internet.

De frequentie van de radiogolven van 5G ligt binnen dezelfde grenzen als die van 4G. En ook ruim onder de internationale limieten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat 5G slechter is voor je gezondheid dan 4G.

Voor 5G gelden dezelfde regels voor veiligheid (ICNIRP-regels of blootstellingslimieten) als voor de technieken die er al zijn. Odido maakt de apparatuur altijd zo dat we nooit over deze limieten heengaan. En dat wordt goed in de gaten gehouden door het Agentschap Telecom.

laptop
Betrouwbare informatie over radiogolven van mobiele telefoons, zendmasten en gezondheid.
  1. Het Kennisplatform Elektromagnetische velden (EMV). Dit is onder andere een samenwerking tussen het RIVM, de GGD, TNO en het Agentschap Telecom. Hier vind je heel veel antwoorden op vragen over zendmasten en telefoons.

  2. Het Antennebureau, een overheidsorganisatie.

  3. Het Agentschap Telecom. Deze overheidsorganisatie geeft informatie over 5G en houdt de veiligheid en betrouwbaarheid van mobiele communicatienetwerken in Nederland in de gaten.

vrouw met krullen die belt
We denken aan onze planeet.

Verantwoordelijkheid nemen voor de wereld om je heen? Vinden we normaal bij Odido. Daarom maken we zoveel mogelijk duurzame keuzes. Zo zetten we ons onder meer in voor een circulaire economie, groene energie en een duurzame bedrijfsvoering.