IoT, of het Internet of Things, wordt steeds belangrijker in het bedrijfsleven en de industrie. Maar wat is IoT precies? En wat kan je ermee doen? In dit blog leggen we het op een makkelijke manier aan je uit. En lees je hoe je het slim kan inzetten voor je bedrijf.
IoT is de afkorting van Internet of Things. Het betekent letterlijk ‘internet der dingen’. Dat klinkt een beetje vaag, maar het idee is simpel. IoT is een netwerk van objecten en apparaten die verbonden zijn met elkaar of met het internet. Ze hebben sensoren waarmee ze data kunnen verzenden en ontvangen, en actoren die acties kunnen uitvoeren. Hiermee ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Zoals een slimme thermostaat, een beveiligingscamera of een koffiemachine die zelf meldt wanneer de melk op is.
Een IoT-apparaat is dus een slim apparaat dat via het internet gegevens kan versturen of ontvangen. En zelfstandig kan functioneren met informatie van sensoren en de cloud. Het is vaak geen laptop of telefoon. Maar bijvoorbeeld een sensor in een fabriek of een slimme lamp bij je thuis.
De werking van het Internet of Things leggen we graag met een voorbeeld stap voor stap aan je uit:
Zo kunnen apparaten zelfstandig reageren, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.
Je weet nu wat IoT is en hoe IoT werkt. Maar wat heb je eraan? Het grootste voordeel is gemak en efficiëntie. IoT maakt je leven makkelijker, slimmer en veiliger. Niet alleen thuis, maar ook binnen je bedrijf. We geven je een paar voorbeelden:
Voor bedrijven biedt IoT veel kansen. Zo kan je processen automatiseren, kosten besparen en zelfs je service verbeteren. Hier zijn een paar slimme manieren om IoT te gebruiken in je bedrijf:
Met IoT-sensoren kan je altijd precies zien hoeveel voorraad er nog is. Je hoeft dus minder handmatig te tellen en je kan sneller bijbestellen. Ook kan je de temperatuur of vochtigheid in je magazijn meten en bijstellen als dat nodig is. Handig voor bijvoorbeeld voedsel of medicijnen.
In plaats van onderhoud op vaste momenten, kan je met IoT kiezen voor predictive maintenance. Sensoren geven dan een seintje als een machine slechter begint te werken. Zo voorkom je dat je machine stil komt te staan en voor hoge kosten zorgt.
Slimme meters en sensoren geven inzicht in je energieverbruik. Zo ontdek je waar je stroom of gas kan besparen. Goed voor het milieu. En voor je portemonnee.
IoT kan je ook gebruiken om je klanten beter te helpen. Denk aan een koffiemachine die zelf aangeeft wanneer die bijgevuld moet worden, of een slimme bezorgservice die live locatie-updates stuurt.
Voor de grootste luchtvaartmaatschappij van Nederland zijn snelle en goedwerkende communicatiemiddelen heel erg belangrijk. KLM zet hier onder andere IoT voor in. Daar helpt Odido KLM al sinds 2015 bij.
Veel ondernemers vragen zich af hoe het zit met de veiligheid van IoT. Want al die verbonden apparaten kunnen kwetsbaar zijn voor hackers. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de beveiliging. Kies bijvoorbeeld voor apparaten van betrouwbare merken en zorg voor regelmatige updates. Ook is het slim om je netwerk goed te beveiligen. Gebruik sterke wachtwoorden en zet aparte netwerken op voor je IoT-apparaten.
Ben je enthousiast geworden over het Internet of Things? En wil je IoT gebruiken in je bedrijf? Begin dan klein. Kies 1 proces waar je winst kan behalen. Bijvoorbeeld het slimmer regelen van verlichting of temperatuur. Van daaruit kan je langzaam uitbreiden. Zo maak je je bedrijf stap voor stap slimmer en hou je het makkelijk.
Beeld: Odido