Connectiviteit

Koffie en zwammen: verrassende combinatie als basis voor circulair businessmodel van Rotterzwam.

Mark Slegers is 1 van de oprichters van Rotterzwam. Hij heeft als droom overal in Nederland oesterzwamkwekerijen op te zetten. Om kennis te delen en het teeltproces op verschillende plekken te begeleiden, maakt hij gebruik van het Odido-netwerk. Daarmee heeft hij namelijk een stabiel mobiel netwerk met landelijke dekking. Niets houdt hem tegen met Odido Business.

Clock 2 min

Rotterzwam haalt koffiedik op bij bedrijven en horeca in Rotterdam. Op die koffiedik kweken ze oesterzwammen. Deze zwammen kan je drogen, of je maakt er bitterballen, kroketten of spread van. Mark: ‘Met afval maken we dus iets bijzonders. Ook onze eerste kweeklocatie, het oude Tropicana, is eigenlijk afval. Afval van de stad. Een zwembad dat leeg stond en al lang niet meer werd gebruikt.’ In het oude subtropische zwembad kweekte Rotterzwam van 2013 tot 2017 hun zwammen en nu zit BlueCity in het pand. BlueCity is een voorbeeldstad voor de circulaire economie: een stad binnen de stad Rotterdam waar ondernemers elkaar ontmoeten en plannen ontwikkelen. Of het nu gaat om het vergroten van invloed, een leven zonder afval of het ontwikkelen van materialen voor de toekomst. ‘De ondernemers in BlueCity laten de wereld zien hoe de nieuwe economie eruitziet’, vertelt Mark.

Zuinig op de aarde.

Duurzaam ondernemen is voor Rotterzwam en BlueCity de kern van het bestaan en bedrijf. Ze willen de huidige economie, waarin stoffen maar 1 keer worden gebruikt, doorbreken. ‘Daarin ontstaat heel veel afval en verspilling. We hebben maar 1 aarde en we moeten goed omgaan met onze grondstoffen.’ Circulair ondernemen houdt in dat er geen afval bestaat, maar alleen kansen om waarde te maken en deze terug te geven aan de aarde. De toekomstige generaties krijgen zo een plek waar ook ze nog lang en gelukkig kunnen leven.

Duurzaam

Rotterzwam is een bedrijf dat nieuwe technieken gebruikt, legt Mark uit. ‘Alle energie die we gebruiken wordt opgewekt door zonnepanelen en al onze voertuigen zijn elektrisch. Moderne techniek is de basis van onze onderneming en die hebben we nodig om ons bedrijf te laten werken.’ Rotterzwam deelt kennis online, zodat op andere plekken kwekerijen kunnen worden opgezet. Daarbij draait hun hele netwerk via het internet. Ze kunnen dus niet zonder een stabiele en betrouwbare internetverbinding.

Droom: in heel Nederland oesterzwammen kweken.

Mark: ‘Onze grootste droom is om in heel Nederland, in elke stad, bewegende kwekerijen te hebben. We zijn nu druk bezig om de eerste mobiele kweek-units uit te leveren, waarmee we overal kunnen kweken.’ Deze kweek-units kunnen het lokale koffiedik gebruiken om er eetbare paddenstoelen voor de gebruiker op te kweken. Een goed mobiel netwerk vormt de basis voor het succes van deze units.

Overal en altijd bereikbaar.

Een goed mobiel netwerk vormt de basis voor het succes van de kweek-units. ‘We willen namelijk technieken leveren waarmee we op afstand het teeltproces kunnen begeleiden’, licht Mark toe. Bijvoorbeeld sensoren en videobeelden. Om dit altijd en overal te kunnen doen, is een betrouwbaar en veilig mobiel netwerk nodig. Met een snelle en stabiele internetverbinding. ‘Het zou perfect zijn om via het mobiele netwerk van Odido toegang te krijgen tot de teeltgegevens. Dan hoeft het koffiedik niet meer door het hele land vervoerd te worden en kan het gewoon lokaal verwerkt worden tot oesterzwammen. Rotterzwam maakt daar onder andere heerlijke bitterballen van. Mark: ‘Het zou geweldig zijn als onze bitterbal de vleesbitterbal gaat vervangen, waardoor we met z’n allen een beetje minder negatieve invloed hebben op onze planeet.’

Beeld: Odido