Connectiviteit

Hoe dit Nederlandse bedrijf IoT inzet om het Nederlandse grondwaterniveau te monitoren

Geluidshinder van aso-bakken, illegaal vuurwerk dat voor veel overlast zorgt en een Nederlands landschap dat steeds meer droogtes en hevige regenbuien te verduren krijgt. Het zijn problemen waar we als samenleving maar al te graag een oplossing voor zien. Om dat te kunnen doen, is het in kaart brengen en monitoren van het probleem een eerste stap. Want, meten is weten. Maar hoe doe je dat? Het Leidse Munisense heeft daar een innovatieve oplossing voor gevonden. Business Blog liep met ze mee om te zien hoe ze Internet of Things (IoT) inzetten om ons grondwaterniveau nauwkeurig in de gaten te houden.

Clock 2 min

Met duizenden grondwaterniveau-meetpunten in meer dan 100 Nederlandse gemeenten, provincies en waterschappen vervult Munisense een leidende rol als het gaat om de grondwatermetingen in Nederland. In veel gevallen liggen deze meetpunten een heel stuk onder de grond, waardoor het vaak onmogelijk is om van de normale infrastructuur gebruik te maken, zoals stroomvoorziening of een vaste internetverbinding. Met behulp van IoT unlimited, een Nederlandse IoT-provider, ontwikkelde Munisense een oplossing waarbij het toch mogelijk werd om op afgelegen plekken het grondwaterniveau te meten én die gegevens via de cloud in een digitaal platform aan haar klanten uit te serveren.

Ogenschijnlijk onmogelijke omstandigheden

In de onderstaande video laten Hans Mulder, oprichter en directeur van Munisense, en Floris van Amerongen, oprichter en directeur van IoT unlimited, zien hoe IoT hen in staat stelt om in ogenschijnlijk onmogelijke omstandigheden nauwkeurig het grondwaterniveau van ons Nederlandse landschap te meten.

In de video vertelt Mulder dat LTE-M van Odido de sleutel is geweest in het vinden van de juiste IoT-oplossing voor zijn bedrijf. ‘We zochten naar de beste dekking en een toekomstvaste technologie,’ aldus Mulder. ‘En voor de uitvoering hiervan zijn we terecht gekomen bij IoT unlimited, vanwege snelle implementatie, korte lijnen en flexibiliteit.’

‘Odido en IoT unlimited werken heel nauw met elkaar samen om klanten met specifieke wensen en eisen te kunnen helpen bij het invullen van hun mobiele connectiviteitsvraag voor hun IoT oplossing,’ aldus Floris van Amerongen in de video. ‘Door onze gezamenlijke oplossing heeft MuniSense een laagdrempelige oplossing die voldoet aan de kwalitatieve, toekomstgerichte en beveiligingseisen die zij aan een communicatieoplossing stelt voor het veilig meten van het grondwaterniveau.’

Met gratis IoT test SIMS IoT in jouw bedrijf?

Munisense laat zien dat je barrières kunt wegnemen door gebruik te maken van innovaties, zoals IoT. Met IoT zijn bedrijven en organisaties in staat om dingen te doen die 10 jaar geleden nog onmogelijk leken. Ben jij, net als Hans Mulder, ook zo’n innovatieve ondernemer? En durf jij je huidige bedrijfsprocessen kritisch tegen het licht te houden om te kijken of je met IoT meer uit je onderneming kunt halen? Ga dan naar www.t-mobile.nl/zakelijk/iot waar we je onder andere uitdagen om gratis test SIMS te bestellen zodat ook jij kunt kijken of IoT iets voor jouw bedrijf is.

Beeld: Odido