Connectiviteit

Accountants en ICT: Hoe de rol van IT-manager in deze branche veranderde

Pieter de Leth is IT-manager bij accountantskantoor 216 Accountants. De afgelopen jaren heeft hij zijn rol flink zien veranderen. Voor welke uitdagingen kwam hij te staan en hoe ging hij daarmee om? En welke uitdagingen ziet hij voor de nabije toekomst? We vroegen het hem in dit Business Blog-interview.

Clock 2 min

“De accountantsmarkt is nog niet vergaand gedigitaliseerd en geautomatiseerd. Wij hebben bij 216 die ambitie wel en begonnen een paar jaar geleden daarin te investeren.” Hiermee start De Leth zijn verhaal over de IT-veranderingen binnen zijn bedrijf. “In het begin ontwikkelden we zelf oplossingen met een eigen developmentteam. Maar na een paar jaar merkten we dat we met name door wet- en regelgeving niet meer de oplossingen konden maken die nodig waren. We hieven het team op en sloten ons aan bij innovatieve marktpartijen die al bezig waren met de ontwikkeling van software voor accountants.”

Efficiëntie door automatisering

Dat bleek een goede keuze. 216 kon verder automatiseren. Dat zorgde er onder andere voor dat ze vorig jaar volledig zijn overgestapt op een nieuw systeem voor het opstellen van jaarrekeningen. “Met één druk op de knop produceren we nu de jaarrekeningen van onze klanten. En aanpassingen doorvoeren gaat gemakkelijk. We kunnen dus snel, goede producten leveren. Dit onderscheidt ons in de markt, maakt ons werk een stuk efficiënter en het creëert direct meerwaarde voor onze klanten.”

Transformatie naar online werken in de cloud

De afgelopen jaren is 216 ook volledig in de cloud gaan werken. Net een jaar voor corona omarmden ze Microsoft Teams en integreerden ze vaste en mobiele telefonie van Odido. “Toen corona kwam, konden we snel overschakelen. Technisch althans, want onze mensen moesten natuurlijk wel wennen aan de nieuwe online situatie. Na een paar maanden had iedereen zijn draai gevonden. Onze klanten merkten niets van de overgang. Door de integratie van vaste en mobiele telefonie werd en wordt de telefoon altijd opgenomen.”

2022: cybersecurity en stabiel, snel netwerk

In 2022 gaat 216 focussen op cybersecurity en worden nieuwe cloudoplossingen geïntroduceerd. “Wat betreft cybersecurity is onze technische infrastructuur op orde, maar toch zijn we met onze leveranciers in gesprek hoe het nog beter en veiliger kan. Daarnaast gaan we onze mensen weer trainingen geven, zodat ze alert zijn op de vele phishingmails die dagelijks binnenkomen en ze leren bestanden veilig uit te wisselen. Verder hoop ik dat het netwerk van Odido nog stabieler en sneller wordt, zodat we ook draadloos net zo snel kunnen verbinden met onze cloudoplossingen als we dat via de vaste verbindingen ervaren. Dat is nu nog niet mogelijk, maar waarschijnlijk wel met de komst van een snelle 5G-variant. Dat zou mooi zijn, want dan hebben we alles – internet en telefonie – in de hand bij één partij. Overzichtelijk, betrouwbaar en toekomstgericht. ”

Lees ook: Zorg en ICT: Hoe de rol van de ICT-manager van deze zorginstelling veranderde

Beeld: Odido