Connectiviteit

Hoe 3 bedrijven het verschil maken met 5G.

5G heeft een boost gekregen. En dat biedt nieuwe mogelijkheden voor jou en je bedrijf. We inspireren je graag over wat er allemaal kan. Met de verhalen van Drone Delivery Services, Avular en Roboat bijvoorbeeld. 3 bedrijven die 5G op een innovatieve manier inzetten, om de wereld een stukje beter te maken. Benieuwd hoe ze dat doen? Je leest het in dit artikel.
Clock 3 min
Artikel delen

1. Drone Delivery Services zet drones in voor een betere wereld.

    Drone Delivery Services is in 2020 opgericht door 4 partners. Deze innovatieve startup vervoert pakketjes met drones, met als doel de wereld een beetje beter te maken. Want pizza’s en pakketten van Zalando bezorgen, dat willen de ondernemers van Drone Delivery Services niet. Wat ze wel willen, is boeken naar onbemande bibliotheken brengen. Of medicijnen naar apotheken op de Waddeneilanden. Om zo de levensstandaard in heel Nederland op peil te houden. Ook in de dunbevolkte gebieden.

    Het 5G-netwerk van Odido.

    5g-snelste-netwerk-nederland-web

    Met 5G van Odido ben je klaar voor de toekomst. Het is supersnel, enorm stabiel en ultra betrouwbaar. Benieuwd naar de mogelijkheden?

    Lees meer

    Altijd verbonden met 5G.

    Om drones over grote afstanden te kunnen laten vliegen, is betrouwbare en gevalideerde connectiviteit nodig. 5G maakt dit mogelijk. In de drone gaat een simkaart. Net als in de controlekamer van waaruit de drone wordt bestuurd. Via een snelle, betrouwbare en redundante internetverbinding, kunnen de drone en controlekamer met elkaar communiceren. De nieuwe netwerktechnologie Massive MIMO maakt een verbinding tussen een drone en een vaste 5G-antenne mogelijk. Die verbonden antenne stuurt dan een extra sterk signaal af naar de drone, en volgt die tijdens de hele vlucht. Zo blijft de drone altijd verbonden met het 5G-netwerk van Odido terwijl die vliegt.

    Meer weten over het bezorgen van pakketten met drones? Lees het hele verhaal van Drone Delivery Services.

    2. Avular ontwikkelt autonome robots die mensen verder helpen.

    Avular is in 2014 opgericht door 3 partners. Met als doel om de wereld duurzamer te maken met slimme technologie. Het bedrijf ontwikkelt autonome robots die kunnen worden ingezet in verschillende sectoren. Zo is er al een mobiele robot die met UVC-licht gewassen beschermt tegen ziekten. En een drone die automatisch schoorstenen inspecteert. Maar de ondernemers van Avular dromen groot. En zien ook kansen voor zorgrobots die mensen kunnen helpen met het opmaken van bedden en andere huishoudelijke taken. Of voor kiosken met vertical farms waar robots vers voedsel oogsten en daarmee meteen een maaltijd bereiden als vervanger voor fastfoodrestaurants.

    De juiste connectiviteit maakt het mogelijk.

    Om robots op afstand te kunnen aansturen, is een stabiele, betrouwbare en krachtige draadloze verbinding nodig. Met 5G heb je die verbinding. Via wifi en bluetooth staan de robots met elkaar in verbinding via een eigen mesh-netwerk. Dat is een groep verbonden wifipunten die samenwerkt als 1 netwerk. Daarmee kunnen de robots met elkaar communiceren, waar ze ook zijn. Alle gegevens die worden verzameld, worden opgeslagen in de cloud. Zo kan Avular ze altijd en overal inzien.

    Benieuwd hoe robots het verschil kunnen maken voor onze toekomst? Lees het hele verhaal van Avular.

    3. Roboat laat boten zelf varen met 5G.

    Misschien heb je ze al eens gezien op het Amsterdamse IJ: de zelf varende boten van Roboat. Deze Amsterdamse startup ontwikkelt autonome vaarsystemen voor boten en test daar veel mee. Systemen die schippers ondersteunen, maar ook systemen die ervoor zorgen dat boten helemaal zelfstandig kunnen varen. Kleine watertaxi’s die een paar personen kunnen vervoeren, grotere stedelijke veerponten of zelfs volledige binnenvaartschepen die de Rijn op kunnen. Daar werkt Roboat naartoe. Om zo vervoer over het water veiliger te maken en een oplossing te bieden voor de groeiende personeelstekorten in de scheepvaart.

    Boten realtime op afstand besturen met 5G.

    Om boten realtime op afstand opdrachten te kunnen geven, heb je een krachtige en stabiele verbinding nodig met een lage latency, dat weinig vertraging in reactietijd betekent. Die verbinding heb je met 5G. In alle autonome systemen van Roboat zitten 1 router en 2 simkaarten. Daarmee wordt waardevolle data verzameld die helpt om de systemen nog beter te maken. Met 5G kan je die data meteen inzien. Want door de lage latency kan je realtime zien wat er op een boot gebeurt. En doordat je in heel Nederland toegang krijgt tot 5G van Odido, blijven de boten altijd verbonden met het netwerk. En kunnen ze overal varen.

    Wil je meer weten over autonomiesystemen op boten? Lees het hele verhaal van Roboat.

    Ontdek wat er kan met ons nieuwe, supersnelle 5G.

    Op 10 juli activeerden we als 1e provider in Nederland 5G via 3,5GHz. Door deze boost kan ons netwerk 2 tot 4 keer zoveel data aan als hiervoor. Betekent dat je nog meer data kan verzenden over een superbetrouwbare verbinding. Zo kan je ook nog meer apparaten met elkaar en met het internet verbinden. En ze besturen vanaf een grotere afstand. Zelfs in de lucht en op het water. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat weten deze 3 innovatieve ondernemers ook.

    5g-snelste-netwerk-nederland-web

    Het 5G-netwerk van Odido.

    Met 5G van Odido ben je klaar voor de toekomst. Het is supersnel, enorm stabiel en ultra betrouwbaar. Benieuwd naar de mogelijkheden?

    Lees meer
    Artikel delen
    Beeld: Avular