Technologie

De toekomst van IT volgens onderzoeksbureau Gartner.

IT verandert. Nu en in de toekomst. Volgens onderzoeksbureau Gartner zal vooral AI een steeds grotere rol gaan spelen binnen IT. Maar dat is niet het enige. Er is meer aandacht nodig voor cybersecurity en er komt meer ruimte voor neurodivers talent op de werkvloer. In dit artikel delen we de 10 toekomstvoorspellingen van Gartner.

Clock 4 min

Artificial Intelligence (AI), ook op de werkvloer kunnen we er niet meer omheen. Handige tools als ChatGPT en DALL-E 2 helpen ons om slimmer te werken. Niet gek dus dat Gartner verwacht dat AI de komende jaren ook een steeds grotere rol gaat spelen in het IT-landschap van bedrijven. Maar gelukkig ziet het onderzoeksbureau ook kansen voor mensen. Voor neurodivers talent bijvoorbeeld. En voor Chief Information Security Officers (CISO’s), die een steeds uitgebreider takenpakket krijgen. Dit zijn de 10 toekomstvoorspellingen van Gartner:

1. AI wordt een graadmeter van economische kracht.

Gartner verwacht dat AI vanaf 2027 gezien wordt als een graadmeter van nationale economische kracht. Omdat AI steeds meer ingezet zal worden in bedrijven en bij de overheid, zal het overal een steeds grotere en belangrijkere rol gaan spelen. En meer en meer laten zien hoe een land er economisch gezien voor staat.

2. Generatieve AI zal oude bedrijfsapplicaties moderniseren.

Generatieve AI, AI waarmee je teksten, afbeeldingen en andere content kan maken, zal volgens Gartner oude bedrijfsapplicaties moderniseren. Binnen maximaal 4 jaar zullen slimme tools als ChatGPT, DALLE-2 en Tome steeds meer ingezet worden binnen bedrijven. Ze zullen chatbots bijvoorbeeld slimmer maken of medewerkers helpen bij het maken van de mooiste bedrijfspresentaties in PowerPoint. En door een slimme tool als Microsoft Copilot te integreren in Office 365, maak je je werkdag nog makkelijker. Zo besparen bedrijven straks tijd en geld.

3. Er komt meer aandacht voor de strijd tegen nepnieuws.

AI brengt ons veel mooie dingen. Maar het zorgt er ook voor dat er meer nepnieuws wordt verspreid. Daarom voorspelt Gartner dat er de komende jaren flink meer aandacht zal komen voor de strijd tegen nepnieuws en verkeerde informatie. Het onderzoeksbureau voorspelt dat in 2028 10% van de marketing- en cybersecuritybudgetten hier aan opgaat.

4. Het takenpakket van de CISO wordt uitgebreider.

Doordat we steeds meer hybride werken en meer gebruik gaan maken van AI, komen er ook steeds meer regels rondom het gebruik van slimme tools en cybersecurity. Omdat er meer regels en meer beveiligingsmethodes komen, zal de Chief Information Security Officer (CISO) een steeds uitgebreider takenpakket krijgen, voorspelt Gartner.

5. AI zal zorgen voor meer leden van een vakbond.

Deze voorspelling is misschien wat onverwacht, maar Gartner denkt dat de opkomst van AI zal zorgen voor meer leden van een vakbond. Komt omdat veel leidinggevenden en medewerkers generatieve AI steeds vaker zullen zien als vervanging van mensen. Want waarom zou je nog een echt mens aannemen als AI ook een bepaalde taak of een heel takenpakket kan uitvoeren? Uit zelfbescherming zullen meer medewerkers zich aansluiten bij een vakbond, voorspelt Gartner. Voor leidinggevenden is het slim om aan medewerkers duidelijk te maken dat ze AI willen integreren in hun dagelijkse werkzaamheden, maar geen medewerkers willen laten vervangen door AI. Bedrijven die dit niet doen, zullen te maken krijgen met 20% meer verloop.

6. Meer mensen zullen gebruik gaan maken van digitale charisma filters.

Gartner denkt dat in 2026 30% van de medewerkers gebruik zal maken van digitale charisma filters. Een soort ChatGPT-achtige digitale tools die met je meedenken voor én tijdens een gesprek, en die je aanwijzingen geven over wat je het beste kan zeggen. Maar ook over op welke toon je spreekt en over wanneer je het beste een pauze kan laten vallen. Dit helpt je om beter en effectiever te communiceren. Met klanten bijvoorbeeld, of met collega’s. Door AI in te zetten als hulpmiddel voor betere communicatie, kan je meer mensen aannemen die moeite hebben met taal. Handig.

7. Neurodivers talent zal meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt.

Op een groot deel van de arbeidsmarkt zie je veel dezelfde soort mensen. Daar komt de komende jaren verandering in, voorspelt Gartner. Het onderzoeksbureau denkt dat in 2027 25% van de Fortune 500 bedrijven actief op zoek gaat naar neurodivers talent. Medewerkers met hersenen die anders werken dan die van de meeste mensen. Het aannemen van meer medewerkers met bijvoorbeeld autisme, ADHD of dyslexie zorgt voor meer diversiteit en inclusiviteit in je bedrijf. En dat zorgt voor een grotere betrokkenheid, meer creativiteit en een hogere productiviteit bij al je medewerkers. Dat wil je.

8. Bedrijven moeten zich voorbereiden op machineklanten.

Nog meer AI: machineklanten. Goed geprogrammeerde AI-tools die iets voor een menselijke klant kunnen doen. Zoals contact hebben met een klantenservice of salesafdeling, zonder dat er een mens aan te pas komt. Tegen 2026 heeft 1 op de 3 grote bedrijven er een aparte afdeling voor, voorspelt Gartner. Waarom? Omdat al vanaf 2025 een kwart van de verkoop- en serviceafdelingen van grote bedrijven telefoontjes zal krijgen van machineklanten. Om een servicevraag te stellen bijvoorbeeld, gegevens aan te laten passen of een contract af te sluiten.

9. Er komen steeds meer slimme robots.

Veel productie-, retail- en logistieke bedrijven hebben moeite met het vinden van genoeg mensen die de dagelijkse werkzaamheden kunnen uitvoeren. Gartner verwacht dat slimme robots deze gaten zullen opvullen. Uit onderzoek van Gartner uit december 2022 blijkt dat 35% van de supply chain bedrijven al robots inzet in het productieproces. Gartner voorspelt dat dit percentage in de toekomst verder zal groeien. 

10. Bedrijven moeten steeds slimmer omgaan met energie.

De laatste voorspelling van Gartner heeft te maken met energie. Volgens het onderzoeksbureau zal de helft van de G20-leden in 2026 te maken krijgen met een tekort aan energie. Daarom is het voor bedrijven slim om te investeren in hun netwerk en te kijken naar de mogelijkheid om zelf energie op te wekken. Hoe slimmer je omgaat met energie, hoe beter je bent voorbereid op de toekomst.

Nieuwe kansen voor IT-managers

Ons werk verandert. Nu en in de toekomst. Benieuwd hoe je er als IT-manager voor kan zorgen dat je collega’s altijd en overal goed en fijn kunnen werken? Je leest het in ons gratis e-book Nieuwe kansen voor IT-managers.

Beeld: Odido