Groei

Hoe Odido bijdraagt aan een inclusieve en duurzame samenleving

‘We won’t stop until everyone is connected’. Dat is de missie van Odido. Niet alleen onze commerciële, maar ook onze maatschappelijke. We nemen onze verantwoordelijkheid op alle fronten: van het bestrijden van eenzaamheid en het creëren van een inclusieve werkplek, tot het verminderen van onze CO2-uitstoot. Hoe we dat doen lees je in ons MVO-rapport van 2022. Daar staan al onze sociaal-maatschappelijke activiteiten – én de impact ervan – in beschreven. In dit Business Blog-artikel zetten we de hoogtepunten van dit rapport voor je op een rijtje.

Clock 2 min

Onze maatschappelijke impact groeit

Van geboorteverlof voor regenboogfamilies tot de stop op inkoop van nieuw plastic en het versterken van het mentale welzijn van jongeren via een app. Odido wil bijdragen aan een inclusieve en duurzame samenleving, waarin iedereen gebruik kan maken van de mogelijkheden binnen de digitale wereld. Ook in 2022 hebben we weer een aantal belangrijke stappen gezet om dit doel te bereiken. Søren Abildgaard, CEO van Odido Nederland vertelt:

“We dagen onszelf uit onze klanten de beste service te bieden en willen als telecomprovider ook echt een verschil maken in de maatschappij. Afgelopen jaar legden we voor onszelf de lat op dit vlak wéér een stuk hoger. Ik ben dan ook enorm trots op alle activiteiten die in het MVO-report 2022 beschreven staan en de impact die we hiermee weten te bereiken. Een van de belangrijke pijlers voor ons is ‘inclusie’. We maken ons hard om eenzaamheid onder jongeren en sociale uitsluiting bij ouderen te verminderen. Dit doen we onder andere door nauw samen te werken met stichting Join Us, ANBO en Feelee. Daarnaast moeten ook onze medewerkers zich veilig en welkom voelen én gelijke kansen krijgen. Zo kunnen medewerkers sinds vorig jaar zelf hun eigen feestdagen kiezen.”

Connect to change

Om onze doelen te bereiken hebben we het ‘Connect to Change’ plan in het leven geroepen. Dit plan bestaat uit vier programma’s met elk een duidelijk doel dat bijdraagt aan een of meerdere Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Dit zijn de hoogtepunten uit het 2022 rapport:

Duurzaamheid

Vanaf 2028 wil Odido energieneutraal zijn voor scope 1 (directe CO2-uitstoot, veroorzaakt door eigen bronnen binnen de organisatie) en 2 (indirecte CO2-uitstoot, door opwekking van ingekochte en verbruikte elektriciteit- of warmte) en in 2040 voor scope 3 (indirecte uitstoot van CO2, veroorzaakt door bedrijfsactiviteiten van een andere organisatie)*. Zo pakken wij een actieve rol in de transitie naar een circulaire en klimaatvriendelijke economie. Ook stopte Odido in 2022 met het gebruik van nieuw plastic in de keten voor verpakkingsmaterialen.

Diversiteit en Inclusie

In 2022 is de geboorteverlofregeling voor hetero en niet-heterostellen gelijkgetrokken. Ook droeg Odido actief bij aan de acceptatie van de LGBTQIA+-community met haar campagne tijdens Pride Amsterdam. Zo dragen wij bij aan een inclusieve werkomgeving waarin iedereen zich welkom, veilig en vrij om zichzelf te zijn voelt.

Digitale Inclusie

Odido wil eenzaamheid en sociale uitsluiting tegengaan. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich betrokken voelt bij de digitale samenleving én dat iedereen er aan deel kan nemen. Daarom hebben wij het programma ‘Digitale inclusie’ ontwikkeld. Dit programma heeft als doel om zowel jongeren als ouderen veilige toegang te bieden tot digitale diensten. Om dit mogelijk te maken werken we nauw samen met externe partijen zoals Stichting Join Us, ANBO en Feelee. We verzorgen gastlessen op basisscholen om kinderen bewuster te maken van het gebruik van hun mobiele telefoon en stelden 10.000 simkaarten ter beschikking aan Oekraïense vluchtelingen. Bellen en sms’en van en naar Oekraïne maakten we gratis.

Innovatie voor de maatschappij

Wij willen mens en maatschappij centraal stellen in technologische ontwikkelingen en meewerken aan een wereld waarin technologie, innovatie en connectiviteit bijdragen aan het welzijn van iedereen. Daarom werkten wij in 2022 actief samen met Helicus, een bedrijf dat medische drones inzet om medicijnen en organen sneller over de grens te brengen om zo meer levens te kunnen redden.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze missie? Lees alles over ons Connect to Change-plan. Het volledige CSR-rapport over 2022 vind je hier.

*Bron en details: https://www.klimaatplein.com/over-de-scope-en-grenzen-van-uw-co2-voetafdruk/

Beeld: Odido