Technologie

Zo gaat technologie ons werk veranderen.

Technologie is altijd bepalend geweest in hoe we ons werk doen. En de komst van AI geeft dit onderwerp weer een nieuwe wending. Hoe beïnvloedt dit ons werk? Welke nieuwe banen ontstaan er? En hoe kunnen we ons daarop voorbereiden? Het zijn vragen waar het World Economic Forum (WEF) onderzoek naar deed. In dit artikel delen we de belangrijkste punten.

Clock 2 min

E-book: AI-tools voor ondernemers.

2024-0111_ODD_E-Book_AI-tools-voor-ondernemers_visuals_Vooraanzicht_1200x627_BM_v1

150 Artificial Intelligence tools om meer uit je bedrijf te halen.

Lees direct

Als technologie ons inhaalt.

Door technologie en de razendsnelle ontwikkelingen hierin, ziet de wereld er compleet anders uit dan eerst. Op veel manieren maakt het ons leven een stuk makkelijker. Ook die van ondernemers zoals jij. Allerlei handige tools helpen jou en je bedrijf verder en nemen je werk uit handen. Superhandig natuurlijk. Maar wat als de technologie ons inhaalt? Zijn al die technologische ontwikkelingen wel bij te houden voor ons, als het gaat om banen en werkgelegenheid?

Het Future of Jobs Report 2023.

Het World Economic Forum onderzocht welke verschuivingen er te zien zijn in de wereldwijde arbeidsmarkt door technologische vooruitgang. In het Future of Jobs Report 2023 vind je de bevindingen van het onderzoek. We bespreken er een paar.

Digitalisering en automatisering.

We gaan inderdaad een sterke verschuiving naar digitalisering en automatisering van werk zien. Dit betekent dat dingen die vroeger op papier stonden, nu op computers of andere elektronische apparaten komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan online in plaats van fysiek winkelen. Betekent dit dat fysieke winkels straks niet meer bestaan? Nee. Automatisering is dan ook niet per se slecht nieuws. Wel vraagt het in verschillende sectoren om nieuwe vaardigheden en eigenschappen van medewerkers, zodat ze meegaan met de ontwikkelingen van nu.

Technologie als kracht.

Al jaren zien we dat technologische vooruitgang zorgt voor economische ontwikkeling. Om het voorbeeld van online winkelen er maar weer even bij te halen: zonder de technologie van het internet hadden we nu niet zoveel online gewinkeld. Uit het onderzoek blijkt dat deze ontwikkeling de komende 5 jaar doorzet. Bijna alle bedrijven zien het toenemende gebruik van nieuwe en ver ontwikkelde technologieën als de belangrijkste trend.

Impact op banen en werkgelegenheid.

Sommige technologieën, zoals AI en big data-analyse, zullen naar verwachting banen creëren. Terwijl andere technologieën juist leiden tot banenverlies. Een voorbeeld van zulke technologieën is het automatiseren van routinematige taken, zoals standaardvragen beantwoorden en (simpele) verzoeken afhandelen door klantenservicemedewerkers. Dit wordt nu al overgenomen door chatbots en hoeft niet meer door medewerkers gedaan te worden. Dit scheelt bedrijven tijd en geld. Maar wat kunnen medewerkers dan nog doen?

Op de hoogte blijven door bijscholing.

De vaardigheden die er écht toe doen, verschuiven. Als medewerker is het slim om hierin mee te bewegen. Om de technologische ontwikkelingen te kunnen bijhouden. Prioriteit van veel Nederlandse bedrijven voor de komende 5 jaar is om vaardigheden van medewerkers te verbeteren. Vooral met bijscholing en trainingen. Hun focus ligt op populaire onderwerpen zoals AI en big data, milieubeheer, en cybersecurity en netwerken. Het onderzoek benadrukt de groeiende behoefte aan vaardigheden zoals data-analyse, AI en cybersecurity. Ook fijn als je analytisch kan denken en je kan aanpassen aan nieuwe technologieën. Dat is heel belangrijk voor succes.

Kansen voor innovatie.

Technologische vooruitgang betekent niet alleen dat mensen hun banen verliezen en hun vaardigheden moeten bijschaven. Het biedt ook kansen voor innovatie. Omarm je deze trends als bedrijf, dan kan je beter zijn dan je concurrenten. Door efficiënter te werken én nieuwe marktkansen te pakken. Jonge zorg ZZP’ers die als zorginfluencer andere jongeren inspireren om in de zorg te gaan werken bijvoorbeeld.

Conclusie: meebewegen is nodig.

Kortom, technologische vooruitgang zal een grote impact hebben op de arbeidsmarkt. Net zoals het altijd al heeft gehad. Hierbij zijn de juiste vaardigheden, bijscholing en een proactieve benadering van deze veranderingen heel belangrijk. Voor medewerkers, maar ook voor werkgevers.

2024-0111_ODD_E-Book_AI-tools-voor-ondernemers_visuals_Vooraanzicht_1200x627_BM_v1

E-book: AI-tools voor ondernemers.

150 Artificial Intelligence tools om meer uit je bedrijf te halen.

Lees direct
Beeld: Odido