Technologie

Van menu engineering tot QR-bestelsysteem: dit zijn dé horeca tech trends van 2023

Yes, het is weer lente! De tijd dat het buitenleven begint. En dat is te merken, zeker voor horecaondernemers. Al bij de eerste zonnestralen stromen de terrasjes vol. Helaas kampt de horeca nog altijd met grote personeelstekorten. Hoe ga je hier als ondernemer de strijd mee aan? Maak je bijvoorbeeld al gebruik van menu engineering of van een QR-bestelsysteem? In dit Business Blog-artikel duiken we vol in deze en andere nieuwe technologieën en vertellen we je welke tech trends in de horeca handig zijn voor jou.

Clock 3 min

Horeca tech trend 1: menu engineering

Wist je dat gasten gemiddeld maar twee minuten de tijd nemen om een menukaart te bekijken? In die korte tijd wil je natuurlijk het liefst dat ze het meest winstgevende gerecht uitkiezen en bestellen. Menu engineering helpt je daarbij. Met deze slimme techniek meet en verbeter je het succes van je menukaart door middel van een digitale analyse. Breng de populariteit en de winstgevendheid van ieder gerecht in kaart en deel je menukaart in op basis van de resultaten.

Zo werkt menu engineering

Bij menu engineering wordt de populariteit van elk gerecht bepaald op basis van de verkoopfrequentie. De winstgevendheid wordt bepaald op basis van de brutowinstmarge die het gerecht oplevert in verhouding tot je totale omzet. Kies een evaluatieperiode van een aantal weken waarin je meet hoe goed gerechten op je menukaart worden verkocht. Hoe langer je evaluatieperiode, hoe meer relevante data je verzamelt. Het makkelijkst is om de verkoopdata uit een digitaal kassasysteem te halen. Op basis van de verkoopdata verdeel je je gerechten vervolgens onder in vier categorieën:

Populair en winstgevend

Deze gerechten zijn echte winnaars. Ze zijn goedkoop om te bereiden en worden vaak besteld. Zorg dat deze gerechten in de spotlight blijven staan door ze een centrale plek te geven op je menukaart.

Populair, maar niet winstgevend

Deze gerechten worden vaak besteld, maar zijn door de hoge bereidingskosten niet erg winstgevend. Laat ze op je menukaart staan en kijk of je de bereidingskosten omlaag kunt krijgen. Bijvoorbeeld door ingrediënten goedkoper in te kopen of door de portiegrootte aan te passen als er regelmatig een deel van het gerecht wordt weggegooid. Wees voorzichtig met het verhogen van de prijs van deze gerechten. Dit kan de populariteit verlagen.

Onpopulair en winstgevend

Sommige gerechten zijn goedkoop om te bereiden en daarom winstgevend, maar worden simpelweg niet veel besteld. Schrap ze niet direct van de kaart, maar vraag je af hoe deze gerechten beter zouden kunnen verkopen. Kun je de omschrijving op je menukaart aantrekkelijker maken? Of het gerecht op een meer centrale plaats op de kaart geven? Misschien kun je ze combineren met bijzondere bijgerechten of tijdelijk als ‘actiegerecht’ verkopen? Soms is een kleine aanpassing genoeg om van een onpopulair gerecht een winnaar te maken.

Onpopulair en niet winstgevend

Is een gerecht duur om te bereiden en wordt het ook nog eens weinig verkocht? Weg ermee! Deze gerechten nemen alleen maar onnodige ruimte in op je menukaart.

Horeca tech trend 2: kitchen display systems en voorraadbeheersoftware

Een tweede horeca tech trend is een kitchen display system voor back-of-house. Op deze digitale borden ziet keukenpersoneel welke bestellingen er zijn gedaan, welke dieetwensen er bij een bestelling horen en wat de prioriteit van alle gedane bestellingen is. Het systeem houdt levertijden van maaltijden bij en kan daardoor precies aangeven welk gerecht wanneer bereid moet worden. Ook is er een functie voor voorraadbeheer. Zo weet zowel front-of-house als back-of-house personeel het gelijk wanneer een bepaald gerecht niet meer beschikbaar is die dag.

Horeca tech trend 3: slim voorraadbeheer dankzij IoT

Het Internet of Things biedt eindeloze mogelijkheden voor ondernemers. Ook in de horeca. Denk aan slimme sensoren in de koelkasten en -cellen die constant de juiste temperatuur bewaken. Of slimme voorraadbeheersoftware die je een melding geeft als een bepaald product op raakt of in de buurt komt van zijn uiterste houdbaarheidsdatum. Maar ook aan slimme CO2-meters, smartlights en klimaatbeheersing in je restaurant.

Horeca tech trend 4: bestellen via een QR-code

De afgelopen jaren heeft de QR-code een flinke opmars gemaakt in Nederland. Ook in cafés en restaurants. Momenteel wordt de technologie vooral gebruikt voor het digitaal bekijken van menukaarten, maar wist je dat je klanten ook kunt laten bestellen via een QR-code? Handig, want zo heb je minder personeel nodig in de bediening. Dankzij nieuwe technologie hoeven je klanten geen aparte app te downloaden om bij jou te kunnen bestellen. Extra handig: in veel QR-bestelsystemen zit gelijk een betaalfunctie. Zit die er niet in? Dan is SoftPOS een slimme oplossing voor contactloos betalen. Met deze nieuwe technologie maak je in een handomdraai een mobiel pinapparaat van een Androidsmartphone of tablet.

PIN Veilig

Wil jij je klanten ook altijd en overal veilig contactloos laten betalen? Het kan met PIN Veilig van Odido Ondernemen. Daarmee gaan als je pinbetalingen over onze gecertificeerde pinverbinding. Die is snel, veilig en je hebt minder last van storingen. Dat wil jij toch ook?

Beeld: Shutterstock