Connectiviteit

Loos alarm? Niet met de slimme beveiliging van Cyclops.

Hoe beveilig je onbemande locaties zoals een leegstaand gebouw of opslagterrein? Als directeur van Cyclops weet Olivier Verweij er alles van. Cyclops verhuurt alarmsystemen en onderneemt actie bij meldingen. Daarbij gebruikt het bedrijf al moderne technologie zoals zelflerende camera’s met AI. Wat is er dan nog meer te halen op dat gebied? Olivier heeft dromen genoeg.

Clock 2 min

Beveiliging op afstand.

Cyclops verhuurt alarmsystemen met camera’s, meestal aan bouw- en vastgoedbedrijven. Als er op locatie gewerkt wordt, staan de camera’s uit. Maar als iedereen vertrekt, houden ze het terrein in de gaten. Zien de camera’s van Cyclops beweging? Dan stuurt het systeem automatisch een signaal naar de meldkamer. Als het nodig is, stuurt het bedrijf beveiligers naar de locatie. Olivier: ‘Zo ontlasten we de klant volledig op het gebied van beveiliging. Want met alleen de camera’s kan een klant natuurlijk nog niets.’ Goed werk met computer vision dus.

Niets houdt je tegen

discotaxi-maroni-sonelli-founders-web

Ontdek hoe je met het netwerk van Odido, jouw dromen kunt waarmaken.

LEES MEER!
Ook voor Cyclops zelf zijn de camera’s maar een deel van de oplossing. Op de plekken waar ze staan, zoals een bouwplaats of leegstaand gebouw, is er over het algemeen geen vaste internetverbinding. Daarom is het mobiele internet van Odido voor Cyclops onmisbaar. ‘We moeten alle camera’s in het veld kunnen monitoren vanuit de meldkamer. En als een camera een beweging ziet, moet de melding ergens naartoe. Die gaat via het internet naar de meldkamer’, legt Olivier uit.

Slimme camera’s.

Cyclops installeert de alarmsystemen binnen en buiten. Het detecteren van beweging in een afgesloten ruimte is niet zo ingewikkeld, maar buiten wordt dat al lastiger. ‘Het is natuurlijk zonde om een beveiliger naar de locatie te sturen voor een boom die beweegt in de wind of een kat die toevallig voorbij rent’, zegt Olivier. Gelukkig heeft Cyclops daar een oplossing voor. Slimme camera’s registreren de hele tijd de beweging in beeld en maken gebruik van AI om die beweging te analyseren. Op basis van bijvoorbeeld grootte en bewegingssnelheid leert het systeem de beweging te herkennen en te begrijpen. Olivier: ‘Een kat is natuurlijk veel kleiner dan een persoon en een boom beweegt heel anders in de wind. Zo bepalen de slimme camera’s zelf welke situatie verdacht is en welke niet. Handig hè.’

De droom van Cyclops: nog slimmere camera’s.

Wat is de volgende stap naar de beveiliging van de toekomst? ‘Onze camera’s staan stil en hebben daardoor beperkt zicht’, vertelt Olivier. ‘Als je echt elk hoekje in beeld wilt brengen, kan je natuurlijk 10 camera’s ophangen, maar dan lopen de kosten aardig op. Daarom zetten we nu naast de camera’s vaak ook nog bewakers in die een controleronde doen. Het zou fantastisch zijn als we in plaats daarvan de camera’s kunnen laten verplaatsen. Gebouwen bewaken met drones, bijvoorbeeld.’ Bewegende beveiliging dus. En daarna misschien zelfs wel beveiliging van bewegende objecten, met slimme drones die het object volgen. De droomklus? ‘Transport van goudreserves naar de bank’, fantaseert Olivier. De mobiele verbinding is er, nu de slimme drones nog.

discotaxi-maroni-sonelli-founders-web

Niets houdt je tegen

Ontdek hoe je met het netwerk van Odido, jouw dromen kunt waarmaken.

LEES MEER!
Beeld: Odido