De laatste tijd is eSIM een aantal keer in het nieuws geweest. En ik kan me voorstellen dat dit meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Ik wil je graag uitleggen wat eSIM nu eigenlijk is, wat er op korte termijn gaat veranderen en wat de toekomst nog meer kan gaan brengen.
Als jouw toestel straks een eSIM heeft, hoef jij niet meer een plastic simkaart in je toestel te stoppen. Er zit namelijk al een SIM in je telefoon ingebouwd. Op je simkaart staat data die er voor zorgt dat je op ons netwerk kan bellen en internetten. Deze gegevens krijg je straks gepusht op je eSIM. Vergelijkbaar zoals je vroeger je SMS en MMS instellingen doorgestuurd kreeg.
Allereerst hoeven de iPhone gebruikers onder ons niet meer koortsachtig op zoek naar paperclip. Je hoeft ook niet meer de schaar in je simkaart te zetten, met alle risico’s die daar bij komen kijken. En je hoeft ook niet meer bang te zijn dat je je simkaart er verkeerd in doet. eSIM zal daarmee allereerst voor gemak gaan zorgen.
Zou je nu veel gemakkelijker kunnen wisselen van provider? Het korte antwoord op deze vraag is “ja”. Als je een toestel met een eSIM hebt, kan je theoretisch meerdere aanbieders tegelijk hebben, maar er maar één actief hebben.
Het switchen van aanbieder is dan eigenlijk net zo gemakkelijk als het wijzigen van je wifi-verbinding. Maar dat betekent wel dat je bij die verschillende aanbieders een ander 06 nummer hebt. En zolang je je mobiele nummer nog steeds heel belangrijk vindt, is dit op zijn zachtst gezegd onhandig.
Daarbij ben je maar op 1 mobiel nummer tegelijk bereikbaar. De situatie is eigenlijk hetzelfde als nu dat je bij verschillende aanbieders een prepaid of abonnement hebt, en verschillende simkaarten hebt. Ik ken weinig mensen die dit hebben.
Wat wel makkelijker zal gaan worden, is het veranderen van provider en vervolgens je nummer behouden. Waar je vroeger op de dag van de nummer portering, je oude simkaart eruit moest halen en je nieuwe simkaart erin moest doen, is het met eSIM heel gemakkelijk geregeld door het activeren van het profiel van je nieuwe aanbieder. Dat scheelt toch wel wat gedoe!
Dat vind ik lastig om te zeggen. De afgelopen weken kon je op een aantal sites lezen dat er in juni 2016 al toestellen uit zouden komen met een eSIM. Die kans acht ik echter klein. De standaard waarin de specificaties zijn beschreven van eSIM, de ‘eSIM-bouwtekening’, is nog maar net gepubliceerd . Aan deze standaard hebben de providers, de toestelleveranciers (o.a. Apple, Samsung en LG) en de simkaart-leveranciers geschreven. Nu is het aan deze partijen om met deze eSIM standaard hun toestellen, systemen en processen aan te gaan passen.
Dan zitten we in een soort kip-en-ei-situatie. Voor Odido is het niet interessant om haar systemen en processen aangepast te hebben ruim voordat er een eSIM toestel op de markt komt. Maar de toestelleveranciers gaan natuurlijk pas een eSIM toestel op de markt brengen als je dat toestel ook kan gebruiken op een mobiel netwerk.
Wat in ieder geval zeker is, is dat van alle toestellen die afgelopen week aangekondigd werden op het Mobile World Congres in Barcelona, er geen één uitgerust was met een eSIM. Ik verwacht dan ook niet dat er dit jaar al een toestel met een eSIM uit zal komen. En als er al eentje uitkomt, verwacht ik dat dit een hybride toestel zal zijn: een toestel waar je zowel een “ouderwetse” plastic simkaart in kan stoppen, maar die ook een ingebouwde eSIM aan boord heeft.
Ik ben er van overtuigd dat er in de eerste helft van 2017 zeker toestellen uitgebracht worden met een eSIM. Er is echter 1 onzekerheid in mijn voorspelling en dat is Apple. Apple staat er om bekend om als eerste met nieuwe technologie te komen. Dus wie weet, zullen zij mij gaan verrassen!
Met eSIM wordt het veel makkelijker om allerlei apparaten (zoals brandmelders, auto’s, en CV ketels) aan ons netwerk te gaan koppelen. Je hoeft er namelijk geen simkaart meer in te stoppen, er zit al een eSIM in. Het uitrusten van toestellen en tablets met eSIM is nog maar het begin, daarna zal het pas echt heel hard gaan! Wat dat allemaal kan beteken wordt uitgelegd in deze animatie met echte Duitse humor:
Kortom, er staat nog een heel hoop te gebeuren, en na het uitrusten van toestellen en tablets met een eSIM zullen de mogelijkheden misschien wel onbegrensd zijn. Welke mogelijkheden zie jij eigenlijk? Waar zouden ze volgens jou nu eigenlijk een eSIM in moeten stoppen?