Telefoons

Dit was de eerste mobiele telefoon: de Motorola DynaTAC 8000X.

Tegenwoordig zijn mobiele telefoons niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Elk jaar wordt er een telefoon met de nieuwste technische snufjes gelanceerd. Als laatst de nieuwe Samsung Galaxy S23. We gebruiken telefoons voor alles: met elkaar praten, internetten, foto’s maken en zelfs om onze gezondheid in de gaten te houden. Maar hoe begon het allemaal? Hoe zag de eerste mobiele telefoon eruit, die de weg vrijmaakte voor de technologie van vandaag? Wij nemen je mee terug naar de jaren 80. Naar de lancering van de allereerste mobiele telefoon: de Motorola DynaTAC 8000X.

Clock 2 min

De Motorola DynaTAC 8000X: The Brick.

In 1983 bracht Motorola de DynaTAC 8000X op de markt. De allereerste mobiele telefoon die je zelf kon kopen over de hele wereld. DynaTAC is een afkorting van Dynamic Adaptive Total Area Coverage. De telefoon had een antenne, knoppen en een langwerpige vorm die je meteen herkende. Het was een echte revolutie op het gebied van communicatie. Toch was ‘ie niet erg klein en draagbaar: de telefoon woog meer dan 1 kilo. Met de lichte smartphones van nu, kan je je dat bijna niet meer voorstellen. De DynaTAC 8000X kreeg dan ook de bijnaam The Brick.

Het allereerste mobiele telefoongesprek.

Het was 3 april 1973, een spannend moment in de geschiedenis van de communicatietechnologie. Martin Cooper stond op Sixth Avenue in New York met een testversie van de Motorola DynaTAC in zijn hand. Hij was ingenieur en visionair bij Motorola, en vastberaden om het allereerste mobiele telefoongesprek ooit te voeren. En dat lukte: hij belde met Joel Engel. Het gesprek duurde maar een paar minuten, maar de gevolgen waren enorm. Dit ene telefoongesprek betekende het begin van een nieuw tijdperk in communicatie. Het tijdperk van de mobiele telefonie.

Dit kon de eerste mobiele telefoon.

Als eerste mobiele telefoon ter wereld had de DynaTAC 8000X nog wat problemen. Zo was de accu al na een half uur leeg. Ook stand-by ging de telefoon niet langer dan 8 uur mee. En als je de telefoon daarna weer wilde gebruiken, moest je ‘m wel 10 uur opladen. Verder had de telefoon een erg lange antenne. En zelfs zonder de antenne was het apparaat al ongeveer 25 centimeter lang. De telefoon liet 30 nummers zien in de belgeschiedenis. Met het LED-display kon je 1 van die nummers bellen. Sms’en? Dat kon nog niet. Toch zou deze telefoon de wereld voor altijd veranderen.

Een flink prijskaartje.

De eerste mobiele telefoon was wereldwijd te koop, maar dat was lang niet voor iedereen haalbaar. Daar moest je dan waarschijnlijk je spaarrekening voor plunderen, want de DynaTAC 8000X kostte $ 4000. Toch ontstond er na de lancering al snel een wachtlijst. En de jaren daarna ontwikkelde Motorola zich als een belangrijke producent van mobiele telefoons. Fun fact: de influencers van die tijd waren Zack Morris uit de serie Saved by the Bell, en Gordon Gekko uit de film Wall Street. Zij hadden allebei een Brick. Dit was de reclame die Motorola voor de telefoon maakte:

Back to the future.

De toen gloednieuwe features van de DynaTAC 8000X vallen in het niet met de telefoons van nu. Kijk maar eens wat de iPhone 14 allemaal kan. Met de Motorola kon je maar 30 minuten bellen, de iPhone kan in die tijd voor de helft opladen. Daarnaast heeft de iPhone supersnel 5G-internet, waardoor het veel meer dan een telefoon is. Je streamt er films op, je deelt je eigen video’s in 4K met je vrienden en je maakt de allermooiste foto’s met slimme AI-technieken.

Benieuwd wat ‘ie nog meer kan? Ga dan snel naar de iPhone 14 Pro Max!

Beeld: Shutterstock