Technologie

Van ADSL tot VoIP: vast internet uitgelegd in 12 afkortingen.

Is je bedrijf op zoek naar een goede internetprovider? Grote kans dat je al snel verstrikt raakt in de vele afkortingen en termen binnen onze markt. Maar om het goed te maken, proberen we het met deze begrippenlijst wat overzichtelijker voor je te maken. Sla deze pagina op, scheelt je veel zoeken.

Clock 3 min

Snel, stabiel en veilig zakelijk internet?

ai-menselijk-houden-chatgpt-business-blog-web

Ontdek nu de mogelijkheden voor jouw bedrijf. 

Lees meer
DSL

DSL staat voor Digital Subscriber Line, een digitale technologie die snelle datacommunicatie over een telefoon van koperdraad en een digitaal modem biedt. DSL is de verzamelnaam voor alle vormen van breedband waarbij data wordt overgebracht via de koperlijn. Deze techniek zorgt er dus voor dat je gebruik kan maken van het internet via een koperdraadverbinding, ook bekend als de traditionele telefoonaansluiting.

Business Blog_vast-internet-afkortingen_web

ADSL

ADSL is de afkorting van Asymmetric Digital Subscriber Line. Dankzij ADSL was het begin 2000 voor het eerst mogelijk om te internetten en bellen via 1 aansluiting. ADSL werkt via een koperdraad telefoonlijn die via een speciaal modem is aangesloten aan een computer. De upload- en downloadsnelheden zijn niet altijd gelijk. Daarom ook de naam asymmetrisch.

VDSL

VDSL is de snellere opvolger van ADSL en heeft dus een hogere internetsnelheid. VDSL staat voor Very high bitrate Digital Subscriber Line. Met VDSL kan je bellen, verschillende digistreams ontvangen en een symmetrische of asymmetrische verbinding met het internet maken. De maximaal haalbare bandbreedte van VDSL-aansluitingen wordt bepaald door de afstand tussen je locatie en de wijkcentrale. Hoe groter deze afstand, hoe lager de beschikbare bandbreedte.

FTTH 

Glasvezeltechnologie, ook wel bekend als Fiber to the Home (FTTH), biedt een veel snellere internetverbinding dan bijvoorbeeld ADSL, wifi of 4G. Daarnaast is de uploadsnelheid van fiber net zo snel als de downloadsnelheid. Omdat de aansluiting op het glasvezelnetwerk tot in je huis of (thuis)kantoor via glasvezeldraden loopt, is er geen snelheidsverlies. Daarnaast hoef je de verbinding niet te delen met je buren en ben je helemaal klaar voor toekomstige ontwikkelingen als 5G en IoT.

FTTO

Fiber to the Office (FTTO) is een glasvezelverbinding die op maat wordt aangelegd voor je kantoor, vaak op een bedrijventerrein. FTTO is daardoor veel duurder dan FTTH. Het grote verschil met DSL en kabel is dat data wordt verzonden via lichtsignalen. Het signaal reist dus letterlijk met de snelheid van het licht. De up- en downloadsnelheid is altijd hetzelfde en dat is fijn als je grote bestanden moet downloaden of versturen. En ook hier geldt dat je met FTTO helemaal klaar bent voor toekomstige ontwikkelingen als 5G en IoT.

IP-adres

IP staat voor Internet Protocol. Met een IP-adres wordt een computer herkend die op het internet is aangesloten. Ieder apparaat dat met internet wordt verbonden krijgt een unieke code, dus een IP-adres. Met deze unieke code is je computer vindbaar voor andere computers en kan je informatie verzenden en ontvangen.

DNS

De Domain Name Server (DNS) is een hulpmiddel waarmee domein- en servernamen achterhaald worden en vertaald worden in IP-adressen (DNS resolving). Deze worden automatisch in de router gezet. Het werkt als een soort adressenboek. Het is een systeem en netwerkprotocol dat op het internet gebruikt wordt om namen van computers naar adressen te vertalen en omgekeerd.

VoIP

VoIP staat voor Voice over IP en betekent bellen via je internetverbinding. Je belt via je internetaansluiting, die wordt gebruikt om je centrale aan te sluiten op het publieke telefonie-netwerk. Zo komen spraak en data samen en kan je bellen op het datanetwerk. Het grootste voordeel hiervan is dat je onderneming altijd bereikbaar is en dat je flexibel bent. Je kan gebruik maken van slimme cloud telefonie met vaste VoIP-telefoons en een app op je laptop.

Wifi

Wifi is een draadloos netwerk en een verzamelnaam voor verschillende draadloze netwerken. Wifi is de afkorting voor Wireless Fidelity. Het verzenden en ontvangen van de gegevens gebeurt door radiogolven. Wifi is alleen beschikbaar in de directe omgeving van een wifirouter.

VPN

VPN staan voor Virtueel Privé Netwerk. Een VPN is een beveiligde verbinding tussen je computer en het internet. Je dataverkeer wordt via een versleutelde, beveiligde verbinding naar een externe server gestuurd. De VPN-verbinding beveiligt je informatie en door deze versleuteling kunnen hackers je data niet zomaar bekijken en hacken.

ISRA punt

Dit is de afkorting voor Infrastructuur Randapparatuur punt waarop fysieke aansluitingen binnenkomen op je locatie. Hier wordt de modem aan gekoppeld zodat je gebruik kan maken van internet.

LAN

LAN staat voor Local Area Network. Dit is een groep computers, werkplekken en apparaten die daar bijhoren die een lokaal gesloten netwerk vormen voor het afwisselen van informatie tussen elkaar. Deze techniek wordt ook voor draadloos internet gebruikt, beter bekend als Wireless LAN.

Vast internet 

Met de woordenlijst hierboven ben je weer helemaal op de hoogte van de belangrijkste termen op het gebied van vast internet. Wil je meer weten over een betrouwbare, vaste internetverbinding voor op je zaak? Bekijk ons aanbod, want naast ons beste en snelste geteste mobiele netwerk, bieden we vanaf nu ook vast Zakelijk Internet aan. Zo kan je nu al telecomdiensten nemen bij Odido Business. Wel zo makkelijk. Ook voor zzp’ers. Benieuwd hoe snel je internet op dit moment is? Doe de zakelijke speedtest.

ai-menselijk-houden-chatgpt-business-blog-web

Snel, stabiel en veilig zakelijk internet?

Ontdek nu de mogelijkheden voor jouw bedrijf. 

Lees meer
Beeld: Odido