Technologie

Hoe je met IoT slimmer en efficiënter je zonnepanelen in de gaten houdt.

Makkelijk en nauwkeurig data versturen en in de gaten houden. Dankzij de IoT Easy Connect sim’s van Odido weet dit familiebedrijf precies hoe hun zonnepanelen presteren, of er afwijkingen zijn en wat de panelen opleveren. De data van de panelen ontvangen ze eenvoudig via de IoT-simkaarten. Fijn, want zo halen hun klanten altijd het maximale voordeel uit hun systemen. Benieuwd hoe onze IoT Easy Connect sim’s dit voor elkaar krijgen? In dit artikel lichten we deze IoT-case voor je uit.

Clock 4 min

Een connectiviteitsoplossing zoals IoT Easy Connect bleek voor dit familiebedrijf dé manier te zijn om hun klanten nog beter van dienst te zijn. Het bedrijf, gespecialiseerd in (led)verlichting en zonnestroominstallaties voor met name woningcorporaties, wordt gerund door 2 broers en maakt op dit moment gebruik van zo’n 1000 IoT Easy Connect sim’s. Ieder huis dat ze hebben voorzien van zonnepanelen, is uitgerust met een meetinstrument met IoT-simkaart dat ieder kwartier data naar het dashboard van het bedrijf stuurt. De sim’s zijn verbonden met het betrouwbare netwerk van Odido en verzamelen en versturen zo data. Hierdoor kan het familiebedrijf makkelijk in de gaten houden hoe de panelen werken, wat ze opleveren, maar ook op tijd problemen herkennen en oplossen.

Ontzorgen en zelf alles regelen.

Het grootste voordeel van de IoT Easy Connect SIM’s is dat het familiebedrijf wordt ontzorgd. Dankzij de IoT-simkaarten is het bedrijf namelijk niet afhankelijk van de wifiverbinding van de bewoners. Een groot voordeel. Wifi is foutgevoelig, kost meer moeite om te implementeren (voor ieder huis een ander wachtwoord) en als de bewoner wisselt van provider of z’n wachtwoord verandert, moet het familiebedrijf hiervan op de hoogte zijn. Kortom: IoT Easy Connect zorgt ervoor dat de klanten van het familiebedrijf altijd het maximale uit hun systemen halen, omdat het bedrijf alles zelf in beheer heeft en nergens afhankelijk van is.

‘Een bijkomend voordeel van IoT Easy Connect is dat wij qua installatietijd sneller kunnen werken,’ zegt 1 van de eigenaren van het familiebedrijf. ‘Als we uitgaan van het bewonersnetwerk, moeten er kabels worden getrokken worden. Dat kost tijd en geeft mogelijk overlast voor de bewoners. Gaan we af op de wifi van de bewoner, dan zijn we afhankelijk van het wachtwoord en de sterkte van het wifisignaal. Met IoT Easy Connect is het voor de monteur een kwestie van de simkaart in de omvormer steken. Op afstand wordt de simkaart geactiveerd, hierdoor verloopt de installatie een stuk sneller.’ Naast het gemak was ook de all-in prijs een reden om voor IoT Easy Connect te kiezen: ‘Het is voor ons erg belangrijk dat we vooraf precies weten wat de inkoopkosten zijn. We zijn transparant naar de klant toe en maken vooraf bepaalde beloftes. Daarom werken we graag samen met leveranciers die ook transparant naar ons toe zijn en vooraf een voorstel en beloftes van de kosten kunnen geven.’

Waarom is dat monitoren zo belangrijk?

‘De klant koopt bij ons een zonnestroomsysteem om daar een bepaald rendement uit te halen.’, vertelt 1 van de broers. “De reden dat monitoring zo belangrijk voor ons is, is we met zekerheid aan de klant kunnen beloven welke opbrengst hij behaalt. We calculeren van tevoren in wat een zonnestroominstallatie behaalt en welke opbrengst de klant mag verwachten. 1 van onze belangrijkste leveranciers biedt een extern verzekerde opbrengstgarantie. 1 van de eisen die zij stellen is dat wij, als installateur van de zonnepanelen, permanent monitoren wat de installatie doet. Door die monitoringsoplossing kunnen we tijdig ingrijpen als het systeem niet goed genoeg presteert en de juiste beloftes aan de klant maken. Ook is er een belang bij de verzekeringsmaatschappij, want die wil zo min mogelijk uitkeren. De verantwoordelijkheid om te controleren of het systeem presteert zoals het moet presteren, ligt bij ons. Door goed te monitoren kunnen we oorzaken op tijd signaleren en meteen oplossen. Hierdoor haalt de klant altijd het maximale voordeel uit zijn systeem en kunnen we door de nauwkeurige monitoring aan de klant beloven welke opbrengst hij behaalt’.

Waarom zijn de IoT-SIM’s van Odido de beste oplossing?

’We hebben verschillende opties overwogen. Wat fijn was aan deze oplossing, is dat we geen extra geld uit hoefden te geven, omdat we gebruik kunnen maken van de internetaansluiting van de bewoners. Ook kan je dan prima telefonisch hulp geven. Dit zou met 10 of 20 installaties nog te overzien zijn. Maar als het gaat om 1000 installaties ben je verplicht een serieus klantcontactcentrum in te richten dat van alles moet regelen en omzetten. Wifiwachtwoorden die eens in de zoveel jaren veranderen, bewoners die switchen van provider of gaan verhuizen, dat is niet haalbaar.’ Innovatie en klantvoordeel waren daarom de voornaamste redenen voor het familiebedrijf om gebruik te maken van IoT Easy Connect. ’Het is misschien niet de meest voor de hand liggende oplossing, maar innovatief gezien wel de meest interessante’, zegt 1 van de broers.

Wat maakt IoT Easy Connect zo makkelijk voor Led Up?

’Naast dat de kosten meespelen, is het fijn dat de portal van IoT Easy Connect volledig zelfvoorzienend is. De simkaarten kunnen we zelf activeren en lokaliseren. Stel, er is een storing, dan weten we precies waar de omvormer staat. De portal is snel en zelfsturend, je logt in en verder wijst het zich vanzelf. We zien precies wat er gebeurt, we weten vooraf precies wat de kosten zijn en wat de klant ervoor terugkrijgt. Dat past bij onze doelstelling’, vervolgt de eigenaar. ’En daarom past IoT Easy Connect zo goed bij ons. Odido is voor ons wat zonnestroom voor onze klant is. De klant hoeft de details niet te weten, het systeem moet gewoon werken. Die simkaart moet het gewoon doen, want op die manier krijgen wij onze monitoringsdata binnen.’

Een blije klant tegen minder kosten.

Led Up gelooft in klanten blijer en tevredener maken tegen lagere kosten. ’En dat is precies wat we met IoT Easy Connect van Odido bereiken’, zegt 1 van de broers. Dankzij deze dienst zijn ze hun klanten beter van dienst:

  • snellere installatietijd
  • geen minimale afnameplicht
  • zelf alles instellen of bijbestellen
  • real-time inzicht

Welke connectiviteitsoplossing past bij je bedrijf?

Benieuwd naar de IoT-mogelijkheden voor je bedrijf? Met IoT Easy Connect zet Odido Business de nieuwe standaard neer in IoT-connectiviteit. Neem contact op met 1 van de IoT specialisten van Odido. Samen komen we tot een connectiviteitsoplossing op maat voor je bedrijf.

Beeld: Shutterstock