Technologie

AG TechFest – Hét festival voor IT-professionals

Op donderdag 29 september a.s. is het zover. Dan vindt in de Werkspoorkathedraal in Utrecht de allereerste editie van AG TechFest plaats. Een nieuw zakelijk event voor ambitieuze IT-professionals waar innovatie, nieuwe inzichten en creativiteit samenkomen. Business Blog ging in gesprek met AG Connect’s Content Director Volkert Deen en Commercial Director Jeffrey Ploeg, organisatoren van het festival. Zij vertellen jou alles over AG TechFest en waarom jij als IT-professional dit festival ab-so-luut niet wil missen!

Clock 4 min

Zoals de naam al doet vermoeden wordt TechFest een heus festival. Met inspirerende sprekers, de nieuwste technologische snufjes, foodtrucks en een goedgevulde bar. Volkert: “AG Connect is hét platform voor alle IT-ers in Nederland. We hebben een website en brengen daarnaast zo’n tien keer per jaar een fysiek tijdschrift uit. We vinden het belangrijk om te blijven groeien en zijn dan ook continu aan het kijken naar wat we nog meer kunnen doen. Zo heeft Sijthoff Media, onze uitgever, net de Nederlandse tak van Business Insider overgenomen. Daarnaast organiseren we events.” Zoals het gloednieuwe AG TechFest dus.

Breed georiënteerd IT-event

Op die events heeft door de coronaperiode de afgelopen jaren helaas veel druk gestaan. “Maar het gaf ons ook ruimte om na te denken over wat we wilden,” legt Volkert uit. “We hebben kritisch naar onze events gekeken en bedacht hoe het anders kon. We wilden iets verfrissends brengen, iets waar zowel wij als onze bezoekers blij van zouden worden.” Jeffrey vult aan: “Wat wij graag willen bereiken is dat mensen zich breder gaan ontwikkelen. Een IT-directeur moet meer zijn dan alleen Cloud- of security specialist. Zeker als hij producten moet inkopen moet hij brede kennis hebben. Voorheen organiseerden wij congressen over specifieke onderwerpen; een Cloud-congres, een security-congres etc. Daarmee bereik je een boel mensen, maar wel een beperkte doelgroep. Met TechFest willen we een bredere doelgroep aantrekken. Als het concept succesvol blijkt, willen we volgend jaar niet één maar twee grote congressen organiseren.”

Het Lowlands voor IT-professionals

Een heus festival dus waar IT-ers geïnspireerd kunnen raken, elkaar kunnen ontmoeten en de nieuwste technologische snufjes uit kunnen proberen. Een uniek concept in Nederland. Geschikt voor een brede doelgroep; van student tot CIO. Jeffrey licht toe: “Uit gesprekken met onze partners kwamen drie dingen naar voren. Een: ze willen CIO’s leren kennen, twee: ze willen IT-managers leren kennen en drie: ze hebben allemaal een personeelstekort. Daarom hebben wij met TechFest gekozen voor een brede doelgroep. IT-managers kunnen veel leren van CIO’s, maar zijn tegelijkertijd op zoek naar nieuw personeel. Daar komen de studenten in beeld. Bedrijven kunnen zich op TechFest manifesteren als gave werkgever en zo mogelijk nieuw talent in huis halen.” Volkert: “We willen mensen enthousiast maken over TechFest. Dat ze denken ‘dit lijkt me gaaf, hier wil ik naartoe.’ IT-ers zijn allemaal hartstikke druk en superkritisch. Voor ze ergens naartoe gaan, moeten ze overtuigd zijn van de meerwaarde voor hen. Wat is hier te doen waar ik iets aan heb? Dat zit hem niet alleen in de content, maar ook in de mensen die je ontmoet.” Jeffrey: “Het is een Lowlands-achtig concept. Met foodtrucks, een paar grote domes waar je sprekers kunt zien en zeecontainers waar kleinere, meer private sessies worden gehouden. We hebben de Werkspoorkathedraal in Utrecht gekozen als locatie vanwege de industriële look. Dat vinden we perfect passen bij het festival concept.

Van inspirerende sprekers tot houtbewerken

Bij de klassieke congres-beleving ga je van keynote speaker naar keynote speaker en sluit je af met een netwerkborrel. Hoewel je dit op TechFest ook kunt doen, is het eigenlijk de bedoeling dat je gedurende de dag verschillende dingen uitprobeert. Wil je naar een specifieke spreker? Dan woon je diens presentatie bij. Is het niets voor jou? Dan ga je door naar de volgende. Misschien tovert een comedyset van komiek en goochelaar Steven Kazàn wel een lach op jouw gezicht, of wil je meer leren over houtbewerken. Op TechFest kan het allemaal. Volkert vertelt: “We zijn erachter gekomen dat steeds meer IT-ers een hobby kiezen die niet zoveel met IT te maken heeft. Vooral houtbewerken wint enorm aan populariteit. Ik snap het ergens wel. Houtbewerken, zeker de pure vorm uit Japan, is super precies. Heel exact, met je handen in plaats van met je hoofd. Het is bijna meditatief. We willen echt een inhoudelijk afwisselend programma. Qua sprekers hebben we bijvoorbeeld André Kuipers. Geen IT-er, maar wel een ontzettend slimme en inspirerende man. Daarnaast hebben we onder andere politici Lisa van Ginneken en Bart Groothuis uitgenodigd. Zij zijn in het verleden door ons genomineerd tot ‘IT-politicus van het jaar’, dus kunnen echt iets zeggen over ons vakgebied. Voor wie echt de diepte in wil hebben we Nick Veenhof van GitLab uitgenodigd, maar ook techblogger en influencer Nina Verberne en techfilosoof Martijn Aslander komen langs.”

Partnership met Odido

TechFest is een samenwerking tussen AG Connect en een aantal partners. Odido is een van de hoofdpartners en heeft op TechFest zelfs een eigen zeecontainer waar de zogenaamde ‘Odido Talks’ worden georganiseerd. Jeffrey vertelt hier meer over: “Vanuit Odido zullen verschillende sprekers kleine sessies houden, deels in samenwerking met OPPO. Netwerk Ontwerper Robert Kaptein en Netwerk Strateeg Richard Marijs vertellen je hoe Odido het beste mobiele netwerk ter wereld bouwt, Director B2B Development en Innovations Egbert Kroon vertelt wat jij kunt leren van innovatie bij Odido en Founder en CEO van Holoconnects André Smith laat je zien hoe we de wereld verbinden door middel van hologrammen. Hoe hij dat precies gaat doen blijft nog even een verrassing. Daarnaast krijgt Odido een eigen netwerkplein met mooie magenta tafels en bankjes waar verschillende mensen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen connecten.” Volkert vult aan: “Wat wij het liefst willen is dat mensen na het bezoeken van TechFest denken ‘Ik heb een toffe dag gehad, maar ik heb ook iets geleerd en ben hier en daar aan het denken gezet.’ We hopen dat we mensen op een nieuwe manier naar hun vakgebied kunnen laten kijken. Als dat ons lukt is onze dag geslaagd.”

Heb jij zin om te festivallen, geïnspireerd te raken en te connecten met professionals uit jouw vakgebied? Bestel dan snel gratis tickets voor AG TechFest! We zien je graag op 29 september. 

Beeld: Odido