Technologie

Maarten Lens-FitzGerald over slimmer en succesvoller innoveren

Innoveren is van levensbelang. Ook voor jouw bedrijf. Maar waar begin je met innoveren? En hoe krijg je je organisatie mee in die verandering? ‘Tech-evangelist’, verandermanager en ondernemer Maarten Lens-FitzGerald geeft tips om met je bedrijf anders te gaan staan, zodat je beter gaat bewegen.

Clock 3 min

Verandering gaat sneller dan ooit, met technologie als afterburner. Een nieuwe markt zoals voice-technologie explodeert binnen drie jaar naar 1,5 miljoen huishoudens. Hoe blijf je digitale transformatie de baas? We vroegen het keynote spreker, verandermanager en ondernemer Maarten Lens-FitzGerald. Hij sprak op evenementen van het World Economic Forum, TED tot het Mobile World Congress. Grote bedrijven huren hem in om als verandermanager teams door innovatie-projecten te leiden.

Uitdagingen

Welke uitdagingen komen op ons af? Lens-FitzGerald haalt het boek Scaling Edges van de Amerikaanse managementconsultant John Hagel aan. “Vroeger leefden we in een wereld van schaalbare efficiëntie: systemen waarin steeds meer producten voor steeds minder geld werden geproduceerd. Nu staat het product niet meer centraal, maar de mens. Van je medewerkers tot je klanten: ze willen erkenning voor wie ze zijn.”

Dat betekent volgens Lens-FitzGerald dat medewerkers steeds vaker, gefaciliteerd door technologie, vrij hun doelstellingen willen invullen. “Dat ze bijvoorbeeld een middag vrij kunnen nemen met mooi weer en een weekend doorwerken als ze in de flow zitten. Google gaat bijvoorbeeld uit van ‘objectives’ en ‘key results’. Het maakt ze geen bal uit hoe personeel hun opdrachten uitvoert. De medewerker is verantwoordelijk voor de invulling.”

De wereld van ‘versnellende verandering’

Deze ontwikkelingen vinden plaats in de context van de nieuwe ‘wereld van de versnellende verandering’. Verandering gaat sneller dan ooit, met technologie als ‘afterburner’, aldus Lens-FitzGerald. “Nieuwe markten schieten als paddenstoelen uit de grond. Drie jaar geleden bestond de markt voor voice-technologie nog niet. Nu hebben 1,5 miljoen Nederlandse gezinnen een slimme speaker in huis.”

Business Blog_Maarten-Innovatie-tips van-LensFitzGerald-web

Technologie versnelt niet alleen zaken als communicatie en betalingen, maar ook de toegang tot informatie. Lens-FitzGerald noemt dat de ‘democratisering van technologie’. “Dat maakt innovatie makkelijker dan ooit. Jij en ik kunnen in no time een webshop opzetten of een nieuwsbrief aanmaken. Je hoeft geen duur IT-bureau meer in te huren om innovaties uit te rollen.”

5G

De impact van ontwikkelingen als de introductie van 5G, de nieuwe generatie mobiele netwerken, kunnen we eigenlijk nog niet bevatten, aldus de keynote spreker. “Nu duurt het nog 40 seconden voordat mijn telefoon of sporthorloge is geüpdatet. Straks is alles altijd up to date. Zelfrijdende auto’s zullen vrijwel zonder vertraging informatie over het omringende verkeer kunnen ontvangen, analyseren en erop reageren. Dat biedt gigantisch veel kansen.”

Het Internet of Things, waarbij apparaten met het internet communiceren, wordt vanzelfsprekend. “Vroeger was er internet op één plek: de pc. Nu kunnen we met onze laptop of mobiel het internet meenemen. Inmiddels raakt alles verbonden met het internet. Dankzij voice-technologie kun je apparaten als je verlichting, tv, keuken, auto met je stem bedienen. Internet of Things wordt, net als het internet, zo vanzelfsprekend dat kinderen niet zullen weten dat het bestaat.”

Ga uit van verandering

Hoe ga je met de ontwikkelingen en uitdagingen van digitale transformatie om? Hoe zorg je dat je bedrijf over vijf tot tien jaar nog relevant is? Hoe beter je kunt inspelen op verandering, hoe succesvoller je bedrijf zal zijn, aldus de tech-evangelist. “De adaptieve organisatie is de toekomst. Ga uit van verandering en zorg dat je erop in kunt spelen. Dat vergt aanpassingen in de houding van je personeel en van jezelf. De visionaire leider die de koers voor de komende vijf jaar uitzet, heeft afgedaan. Erken dat je niet alles weet en wees daar open over.”

Innovatie binnen jouw organisatie

Maar hoe introduceer je een innovatie succesvol in je organisatie? Als verandermanager en ‘voice evangelist’ bij grote opdrachtgevers als KLM weet Lens-FitzGerald alles van de weerstand waarop innovaties kunnen stuiten. Grootste barrière: het meekrijgen van je personeel. “Waar die weerstand vandaan komt? In essentie komt het erop neer dat je medewerkers erkend willen worden. Het introduceren van nieuwe systemen kan bijvoorbeeld weerstand wekken bij je ICT-beheerder: die ziet een potentiële dreiging en wil zijn systeem handhaven. “We werken al jaren met potlood. Wie ben jij om nieuwe mobiele applicaties in te voeren?” Lens-FitzGerald raadt dan ook aan om vooral niet de techniek leidend te laten zijn, maar de business case. “Kijk eerst wat je mensen of klanten nodig hebben. Zoek daar de techniek bij. Technologie inspireert. De business case bewijst.”

9 Tips om succesvol te innoveren

Wil je meer Maarten Lens-FitzGerald? En wil je vooral meer inspiratie om met je bedrijf te innoveren? Exclusief voor Odido deelt Lens-Fitzgerald in een speciale whitepaper 9 tips om dit slimmer en succesvoller te kunnen doen.

Beeld: Odido