Ja, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Zit je volle bak video’s te streamen… is de batterij van je telefoon op. Hoe voorkom je dat je de cliffhanger in het vervolg wél kunt zien? Wij geven je een paar tips die de batterijduur verlengen.
Want dit vind je zelf misschien ook wel: van sommige smartphones is de batterijduur niet altijd even best. Ben je amper de dag begonnen, staat je zojuist opgeladen smartphone alweer op 80 procent. Een paar uur later, tijdens de pauze, is ‘ie alweer voor de helft leeg en eenmaal thuis is het rennen naar het stopcontact om te voorkomen dat je telefoon uitvalt. Met een paar tips kun je de batterijduur verlengen. Let’s go!
Het scherm van je smartphone is energievreter nummero uno. Daar kun je, als je wil, veel slimmer mee omgaan. Soms staat je scherm misschien aan, ook op momenten dat je jouw telefoon niet gebruikt. Dat kan beter, natuurlijk. Stel in het instellingenmenu in dat de telefoon zichzelf na een bepaalde tijd automatisch vergrendelt. Het scherm gaat dan uit en zo kun je de batterijduur verlengen. Ook het lager zetten van de schermhelderheid is een absolute ‘must’ om van jouw telefoon een duursporter te maken!
Bluetooth, NFC, slimme netwerkwissel: het zijn stuk voor stuk instellingen van je mobiele telefoon die je lang niet altijd gebruikt, maar die wel een boel stroom vreten. Gelukkig kun je deze in het instellingenmenu van je smartphone uitzetten. En nee, het maakt daarbij niet uit of je een iPhone, Android-telefoon of Windows Phone hebt. Vooral het uitzetten van Bluetooth en NFC bespaart al behoorlijk wat batterijprocenten.
Een andere instelling die je misschien niet altijd nodig hebt, is dat je telefoon bij meldingen trilt. Ook dit kost namelijk extra energie. Op een Android-telefoon kun je in het drop down-instellingenmenu instellen dat je telefoon bij een melding alleen geluid maakt. iPhones hebben aan de zijkant een knopje waarmee je jouw telefoon op stil zet. Hij trilt dan niet meer bij het geven van meldingen, al maakt ‘ie dan ook geen geluid meer.
Tegenwoordig hebben de meeste smartphones standaard een spaarstand. Je telefoon schakelt dan zelf bepaalde functies en ongebruikte apps uit als de batterij op twintig procent inhoud zit. Zo kun je met een paar procent tóch nog heel lang met je telefoon doen. Heb je een lange dag met je telefoon voor de boeg? Waarom schakel je deze spaarstand dan niet alvast in? Je blijft dan gewoon je WhatsAppjes ontvangen en kunt alles met je smartphone blijven doen. Een ander slimmigheidje? De vliegtuigmodus inschakelen. Dan ontvang je trouwens geen meldingen meer, omdat de verbinding met het mobiele netwerk is verbroken. Maar het kan nét helpen om dat laatste uurtje zonder oplader te overleven. Lekker rustig! 😉
Google Now, Cortana, Siri, Spotlight: geef het een naam, maar elke telefoon heeft tegenwoordig zo’n slimme assistent. Leuk natuurlijk, praten tegen je telefoon, maar je hebt het heus niet altijd nodig. Je kunt deze assistenten bij hoge batterijnood uitschakelen. Ze staan dan niet de hele tijd stand-by, wat weer goed nieuws is voor de batterijduur.
Je batterijduur verlengen? Met de bovenstaande vijf tips ben je al heel goed op weg. Wil je het batterij besparen tot een kunst verheffen? Download dan een batterij-app. Zo’n app ziet er op toe dat je telefoon zuinig omgaat met de batterij. Goede gratis apps zijn GSam Battery Monitor voor Android en Battery Doctor Pro voor de iPhone. Goodluck Chuck!