Schoot je vroeger een rolletje van 24 vol in een week, tegenwoordig red je dat makkelijk binnen een dag, waarbij er dan ook nog steeds vier ‘dezelfde’ foto’s bij zitten. Het maken van foto’s is door het gebruik van smartphones veel makkelijker geworden, maar om echte orde te scheppen in de chaos van de wereld die smartphone-foto’s heet, is er nu de app Google Foto’s.
Deze nieuwe slimme tool van de zoekgigant helpt je bij het orderen, bewerken, verzamelen en doorzoeken van alle foto’s. Dan krijg je bij Google Foto’s (voor Android en iOS) ook nog eens een onbeperkte opslag om foto’s in hoge kwaliteit op te slaan en het is een meer dan complete app. Eind mei 2015 werd Google Foto’s aangekondigd en ik ben ermee aan de slag gegaan.
Het selecteren van 45 foto’s is geen pretje, elke afbeelding moet aangetikt worden en vaak mag je dan ook nog een keer opnieuw beginnen. Dit kan nog steeds met Google Foto’s, maar er is ook de mogelijkheid om foto’s al swipend te selecteren. Raak een foto aan en sleep vervolgens met je vinger langs alle exemplaren die je graag wilt selecteren. Vervolgens kun je er allerlei acties mee uitvoeren zoals verwijderen, delen of een album aanmaken.
‘Stuur me die foto even door’ is een veel gehoord zinnetje na een dagje uit, verjaardag of stapavond. Dit kan via WhatsApp, Facebook, mail of elke andere app, ook met Google Foto’s. Maar er is een ander handige functie ingebouwd om jouw favoriete foto’s te delen. Selecteer de gewenste foto’s, eventueel door te swipen, om ze vervolgens via ‘link’ te delen in het menu (zie screenshot). Vervolgens wordt er een unieke link gegenereerd waarop alle foto’s te zien zijn. Deze link is makkelijk te delen via WhatsApp, Facebook, Hangouts of natuurlijk je sociale netwerken. Handig!
Voorheen was het al mogelijk onbeperkt foto’s op te slaan in mindere kwaliteit, maar met de introductie van Google Foto’s komt hier verandering in. Er wordt gratis, onbeperkte opslag geboden in hoge kwaliteit voor foto’s en video’s. Dit wil zeggen dat je met minimaal kwaliteitsverlies een back-up kunt maken van alle foto’s en je kunt ze dus lokaal verwijderen. Dit scheelt veel opslagruimte op je smartphone of tablet. Liever niet? De optie om een back-up in volledig formaat te maken is er ook nog altijd, hetgeen qua opslag verrekend wordt met de nog vrije ruimte in Google Drive (standaard 15 GB).
Google Foto’s heeft nog veel meer functies, waarbij ik persoonlijk erg gecharmeerd bent van de ‘herkenning’ die Google kan doen. Door op het zoek-icoontje te drukken worden de foto’s gerangschikt op plaatsen en dingen (later ook ‘mensen’, maar dit is nog niet in Nederland beschikbaar). Hierin herkent Google jouw foto’s en zul je mapjes zien met foto’s van: eten, speeltuinen, nachtclubs, skylines en nog veel meer. Ik heb me er meer dan over verbaasd hoe goed Google deze objecten kan herkennen. Naast deze ‘dingen’ kan, als de locatietagging van foto’s aan staat, ook bekeken worden op welke plaatsen er foto’s zijn gemaakt, leuk om herinneringen terug te halen.
Natuurlijk biedt Google Foto’s nog tools voor het maken van gif’jes, collages, albums, verhalen en veel meer. Met Foto’s brengt Google en meer dan complete, soepele en vooral supersnelle manier om foto’s te beheren, bewerken en delen. Downloaden kan voor Android, iOS of via photos.google.com. Ik ben fan, jij ook?